Ροχαλητό λέγεται ο θόρυβος της αναπνοής κατά τον ύπνο που προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών ιστών λόγω κάποιας στένωσης ή απόφραξης της ελεύθερης διόδου του αέρα από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες.

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό φαινόμενο. Περίπου 12-13% των παιδιών ηλικίας 1-9 χρόνων ροχαλίζει καθημερινά ή το λιγότερο 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τον ύπνο, και 2-3% εμφανίζει επεισόδια άπνοιας στον ύπνο (σταμάτημα της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα ή δύσκολη και εργώδης αναπνοή).

Όταν ένα παιδί έχει ίωση του ανώτερου αναπνευστικού και η μύτη του είναι βουλωμένη, είναι αναμενόμενο να ροχαλίζει παροδικά. Το καθημερινό όμως ροχαλητό δεν είναι αθώο, και οφείλεται σχεδόν πάντοτε σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), σε υπερτροφία των αμυγδαλών (μεγάλες) ή σε συνδυασμό και των δύο. Σπανιότερες αιτίες ροχαλητού στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η παχυσαρκία, το σύνδρομο Down, διάφορες νευρομυικές παθήσεις και το άσθμα. Επίσης, παιδιά με γονείς που καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου.

Όταν το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει και μειώνεται το οξυγόνο στους ιστούς. Ο ύπνος του είναι ανήσυχος με αποτέλεσμα το παιδί να μην ξεκουράζεται και να εμφανίζει κατά την διάρκεια της ημέρας υπνηλία, νευρικότητα, μείωση της συγκέντρωσης και διάσπαση της προσοχής του με συνοδά προβλήματα συμπεριφοράς π.χ επιθετικότητα. Πολλές φορές τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μειωμένη σωματική ανάπτυξη καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.

Διάβασε περισσότερα για το ροχαλητό του παιδιού στο 4moms.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet