Από τους 10 σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες, τουλάχιστον οι 6, δυστυχώς ακόμη και σήμερα απολαμβάνουν το σεξ χωρίς προφυλάξεις, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ΣΜΝ όπως θα τα βλέπετε κυρίως να γράφονται.

Τα πιο συχνά ΣΜΝ είναι: τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Ακολουθούν σε συχνότητα οι χλαμυδιακές, τριχομοναδικές και οι γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες, ενώ σε ειδικές ομάδες ατόμων αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά, η σύφιλη, οι ηπατίτιδες και η HIV λοίμωξη (AIDS).

7 πολύ σοβαρά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ΣΜΝ:

 1. O κύριος τρόπος μετάδοσης όλων αυτών των νοσημάτων συνήθως είναι η σεξουαλική επαφή, ενώ η σύφιλη, οι ηπατίτιδες και η HIV λοίμωξη μπορούν υπό συνθήκες να μεταδοθούν και με το αίμα.
 1. Στις ερπητικές λοιμώξεις, η καθυστέρηση της διάγνωσης και τα παρατεταμένα συμπτώματα, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού στους ερωτικούς συντρόφους.
 2. Εξίσου σημαντική είναι και η έγκαιρη διάγνωση της HPV λοίμωξης (οξυτενή κονδυλώματα), γιατί το 10% των στελεχών των HPV είναι δυνητικά καρκινογόνα.
 3. Οι παραμελημένες χλαμυδιακες και γονοκοκκικές λοιμώξεις (ουρηθρίτιδες) μπορεί να προκαλέσουν στη γυναίκα φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ενώ στον άντρα προστατίτιδα, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν κάποιες φορές ακόμα και σε στείρωση.
 4. Η σύφιλη, εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να προσβάλλει τα αγγεία και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 5. Οι ηπατίτιδες επίσης, μπορεί να γίνουν χρόνιες και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην ηπατική λειτουργία (κυρίως η ηπατίτιδα B και C).
 6. Τέλος, η HIV λοίμωξη, εάν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για τον ίδιο τον ασθενή, γιατί η εξέλιξή της μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Προς αποφυγήν όλων αυτών επιβάλλεται απ΄ όλους η χρήση του προφυλακτικού. Κυρίως από εκείνους που το αρνούνται με αστείες δικαιολογίες. Είναι βασικό όμως να γνωρίζεις πως θα το χρησιμοποιείς σωστά:

ΣΜΝ

Ο σωστός τρόπος χρήσης του προφυλακτικού:

 • Να είστε σίγουροι ότι η συσκευασία είναι άθικτη και δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης.
 • Να ανοίγετε τη συσκευασία με τα χέρια και όχι με αιχμηρό αντικείμενο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα τρυπήσετε.
 • Να ανοίγετε τη συσκευασία αμέσως πριν τη χρήση.
 • Να τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος, γιατί η ζέστη μπορεί να τα καταστρέψει.
 • Να προτιμάτε την αγορά τους από τα φαρμακεία.
 • Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια λιπαντική ουσία, φροντίστε να είναι υδατοδιαλυτή και όχι βαζελινούχος. Να χρησιμοποιείτε δε τα λιπαντικά, αφού πρώτα τοποθετήσετε το προφυλακτικό.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!