Εάν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν να τρώνε αργά το βράδυ, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να κάνει πιο δύσκολη την καύση λίπους, οδηγώντας έτσι σε αύξηση βάρους.

Τι συμβαίνει με τον μεταβολισμό μας αργά το βράδυ;

Στη μελέτη συμμετείχαν και άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές συνέκριναν πόσο μεταβολίζει το σώμα το δείπνο ανθρώπων που έτρωγαν στις 6 μ.μ., αντίστοιχα με το σώμα ανθρώπων που έτρωγαν στις 10 μ.μ. Και στις δύο περιπτώσεις το γεύμα ήταν το ίδιο και όλοι οι συμμετέχοντες πήγαν για ύπνο στις 11 μ.μ.

Στα άτομα που έφαγαν το δείπνο τους αργά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν περίπου 18% υψηλότερα και έκαιγαν 10% λιγότερο λίπος ενώ κοιμόντουσαν.

«Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jonathan C. Jun από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

βράδυ
Τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία

Και εκτός από το σωματικό βάρος;

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η κατανάλωση ενός μεγάλου δείπνου πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία ενώ μικρότερες ποσότητες θρεπτικών γευμάτων έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες για τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Η κατανάλωση ενός μικρού, υγιεινού γεύματος πριν από τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία κάνουν μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται πολύ πεινασμένοι το πρωί. Η άπαχη πρωτεΐνη, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά ή μια χούφτα καρύδια είναι εξαιρετικές επιλογές για να φας το βράδυ προτού πέσεις για ύπνο.

Συμπέρασμα

Είτε είναι καλή ιδέα το φαγητό πριν από τον ύπνο είτε όχι, το ζητούμενο είναι τι τρως. Αν έχεις δυσκολία στην πέψη, αν κοιμάσαι βαριά ή έχεις δυσκολία στην απώλειας βάρους, αξίζει σίγουρα να αφήσεις να μεσολαβήσουν τρεις ώρες μεταξύ της τελευταίας σου μπουκιάς και της στιγμής που θα ακουμπήσεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι.

Διάβασε ακόμα: Μικρά και συχνά γεύματα: Παχαίνουν ή αδυνατίζουν;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet