Θα ξεκινήσω υποθέτοντας ότι δεν σκέφτεσαι πολύ τη ρουτίνα της στοματικής σου υγιεινής, εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα. Ίσως έχεις αγοράσει λωρίδες λεύκανσης και τις χρησιμοποιείς περιστασιακά ή έχεις ένα στυλό λεύκανσης δοντιών κρυμμένο στην tote σου, αλλά όταν πρόκειται για τη γενική υγεία και ευεξία σου, μάλλον δε δίνεις και τόση σημασία στο πόσο μπορεί να την επηρεάσει.

Λοιπόν, σύμφωνα με τον νευρολόγο Dale Bredesen, M.D., συγγραφέα του bestselling βιβλίου των New York Times «The End of Alzheimer», η προστασία της στοματικής σου υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, όπως δηλώνει, η παραμέληση των δοντιών και των ούλων σου μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση.

Αλτσχάιμερ

Πώς η στοματική υγεία επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

Ακριβώς όπως το έντερο σου, η στοματική κοιλότητα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια. Όπως σημειώνει ο παιδοδοντίατρος Saci Whitman, DMD, το στοματικό μας μικροβίωμα είναι το δεύτερο πιο ποικίλο μικροβίωμα στο σώμα μας. Επιπλέον, το στόμα μας είναι η πύλη προς το σώμα μαςκαι η αρχή του γαστρεντερικού μας σωλήνα. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν πραγματικά να ταξιδέψουν προς το έντερο και να αλλάξουν τη μικροβίωσή του και πιθανότατα δεν χρειάζεται να σου υπενθυμίσουμε τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου.

«Συνιστώ λοιπόν σε όλους να ελέγξουν το στοματικό τους μικροβίωμα», συμβουλεύει ο Bredesen. «Έχετε P. gingivalis, T. denticola, prevotella intermedia, F. nucleatum; Αυτοί οι οργανισμοί βρίσκονται στον εγκέφαλο, βρίσκονται στις πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών… Αυτά τα πράγματα μας επηρεάζουν συστημικά».

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το προαναφερθέν βακτήριο P. gingivalis, το βασικό παθογόνο στην περιοδοντίτιδα, εντοπίστηκε στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Μια άλλη μελέτη προτείνει μια πιθανή σχέση μεταξύ του F. nucleatum (άλλο περιοδοντικό παθογόνο) και της νόσου του Alzheime. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο γενικά, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η κακή περιοδοντική υγεία και η απώλεια δοντιών συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο τόσο γνωστικής έκπτωσης όσο και άνοιας.

Αλτσχάιμερ

Τι να κάνεις για αυτό

Πώς λοιπόν προστατεύεις το στοματικό σου μικροβίωμα (και, με τη σειρά του, την υγεία του εγκεφάλου σου); Ακολουθούν, μερικά καίρια σημεία του οδηγού στοματικής φροντίδας.

Κάνε νήμα

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το πόσο σημαντικό είναι να κάνετε νήμα και προτείνω να το κάνετε κάθε βράδυ (πριν το βούρτσισμα) για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και τα μη ιδανικά βακτήρια», γράφει ο Whitman. «Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Είναι σαν να παίζετε κιθάρα για πρώτη φορά ή να κάνετε κηπουρική ξανά την άνοιξη, πρέπει να δημιουργήσετε «σκληρό» ουλικό ιστό και αυτό απαιτεί χρόνο, οπότε συνεχίστε το».

Περιόρισε το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα

Τα παραδοσιακά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα είναι απίστευτα αντιβακτηριδιακά, πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνουν όλα τα βακτήρια – καλά και κακά – για να σου δώσουν αυτή τη φρεσκάδα και την αίσθηση μέντας. Και το στοματικό σου μικροβίωμα χρειάζεται μια υγιή ισορροπία καλών βακτηρίων! Εάν τα χρησιμοποιείς συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το στοματικό σου μικροβίωμα μπορεί να υποφέρει, ενώ ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κακοσμία του στόματος.

Αλτσχάιμερ

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθόλου αντισηπτικό στοματικό διάλυμα (για παράδειγμα, μερικοί μπορεί να χρειαστεί να το κάνουν για ιατρικούς λόγους). Απλώς περιόρισε τη χρήση του αν μπορείς και ίσως επέλεξε ένα μη αντισηπτικό που είναι αρκετά πιο ήπιο.

Πρόσεξε τη διατροφή σου

«Τα κακά βακτήρια υπεραναπτύσσονται όταν τρώνε ζάχαρη, ειδικά σε όξινο περιβάλλον. Το να μειώσετε απλώς την πρόσληψη ζαχαρούχων και όξινων τροφών θα κάνει μεγάλη διαφορά», εξηγεί ο Whitman.

Επιπλέον, η κατανάλωση μιας σειράς τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να υποστηρίξει τη στοματική σου υγεία, σύμφωνα με τον βιολογικό οδοντίατρο Gerry Curatola, DDS,. Συνιστά βιταμίνη C, συνένζυμο Q10, βιταμίνη Ε και βιταμίνη D3 για να δυναμώσεις τα δόντια και τα ούλα σου.

Διάβασε ακόμη: 6 καθημερινές συνήθειες για ένα υγιές έντερο!

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!