Είναι η γενιά που έχει κάνει trend το quiet quitting, που έχει κανονικοποιήσει τον όρο burnout και το “φεύγω στο ωράριό μου”. Η γενιά που θέτει από την αρχή τα όρια, τους εργασιακούς κανόνες και για ορισμένα πράγματα δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Και καλά κάνει η Gen-Z! Βέβαια, αυτή η «εργασιακή επανάσταση» έχει φέρει με τη σειρά της άλλα προβλήματα καθώς έχει οδηγήσει στη «μεγάλη παραίτηση» κατά την οποία όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την εργασία τους.

Σύμφωνα με το Global 2022 Gen-Z and Millennial Survey της Deloitte, μόνο το 23% των Gen Z-ers σχεδιάζει να παραμείνει στις τρέχουσες θέσεις εργασίας του πέραν των πέντε ετών και το 40% θέλει να φύγει εντός δύο ετών – υποδηλώνοντας ότι η δυσαρέσκεια είναι υψηλή.

Αλλά τι θέλει τελικά η Gen-Z;

#1 Θέλουν να μαθαίνουν κάτι καινούργιο στη δουλειά

Θέλουν να μαθαίνουν στη δουλειά τους για να υπάρχει ενδιαφέρον. Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην εργασία είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης. Εάν δουν πως δεν μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω σε αυτό που κάνουν επιλέγουν την πόρτα της εξόδου.

#2 Ηθική

Οι εταιρίες πρέπει από τη μία να εμπνέουν τους εργαζομένους τους δίνοντας πίσω (π.χ. σε φιλανθρωπίες) ένα μέρος αυτών που κερδίζουν. Από την άλλη, χρειάζεται να έχουν ηθική αντιμετώπιση απέναντί τους. Για παράδειγμα ανταμοιβή της σκληρής εργασίας με μείωση κάποιων ωρών ή με bonus, σεβασμός και ισότητα κλπ. Η Gen-Z δεν ανέχεται πλέον την τοξικότητα ούτε σε προσωπικό αλλά ούτε και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Gen-Z

#3 Προσωπική αυτονομία

Όση περισσότερη αυτονομία δίνεται σε έναν εργαζόμενο τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει στο να μάθει, να εξελιχθεί και να παραμείνει στην υπάρχουσα εργασία του παραπάνω. Επιπλέον, η αυτονομία βελτιώνει την ψυχολογία των εργαζομένων και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους. Ακόμα και μέσα από την αποτυχία υπάρχει μάθηση.

#4 Όρια

Ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή. Ο όρος «δουλειά για το σπίτι» γίνεται η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Μετά το ωράριο οι «νέοι εργαζόμενοι» φεύγουν και σταματούν να απαντούν στα e-mails. Στις άδειες και να χτυπήσει το τηλέφωνο δεν αισθάνονται την υποχρέωση να το σηκώσουν ή να απαντήσουν σε κάποιο μήνυμα. Αυτά είναι πράγματα που ίσως η προηγούμενη γενιά δε φανταζόταν. Η ψυχική υγεία πλέον παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη ζωή της Gen-Z κι αυτό βγαίνει προς τα έξω!

Διαβάστε ακόμα: Συνάδελφος από την κόλαση: πως θα αντιμετωπίσεις την ανταγωνιστική συμπεριφορά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet