Ο ανταγωνισμός υπάρχει σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα. Διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο και χαρακτήρα δουλεύουν πολλές ώρες μαζί και αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε μια καλή συνεργασία, είτε σε άσχημο ανταγωνισμό. Ο κακός συνάδελφος θα σε επηρεάσει, δεν υπάρχει περίπτωση.

Είναι λογικό να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στη δουλειά. Όταν όμως ένας ανταγωνιστικός συνάδελφος θέλει να σου προκαλέσει κακό και να πατήσει πάνω σου για να ανέβει εκείνος, υπάρχει πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να τσακωθείς αφού υπάρχουν τρόποι που μπορείς να αντιμετωπίσεις ήρεμα την κατάσταση.

συνάδελφος

Αξιοπρέπεια και εντιμότητα

Η αξιοπρέπεια είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος και ειδικά στην εργασία του. Ακόμα κι αν ο άλλος σε βρίζει ή σε μειώνει εσύ πρέπει να κρατάς την ψυχραιμία σου. Δεν είναι εύκολο να ακούς τις κατηγορίες που σου προσάπτουν αλλά το να αρχίσεις να ωρύεσαι ουσιαστικά πλαισιώνει την αρνητική εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο άλλος για εσένα. Εάν προσπαθεί να σε μειώσει με ανέντιμους τρόπους και με ψέματα εσύ να απαντάς με τη δουλειά σου.

Να έχεις ξεκάθαρη στάση απέναντί του

Δείξε ή πες του πως δεν έχεις σκοπό να τον ανταγωνιστείς και πως ήρθε η ώρα να σταματήσει να σε υποσκάπτει μπροστά στους ανωτέρους και τους συναδέλφους σας! Μπορεί μια τέτοια συζήτηση να σου φαίνεται δύσκολη αλλά είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση από τη μεριά του για πάντα. Ίσως ο συνάδελφος να φέρεται έτσι γιατί νομίζει πως εσύ τον ανταγωνίζεσαι. Μια συζήτηση μαζί του θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση και ίσως να τη λύσετε.

Χρησιμοποίησε τον θυμό που ίσως σου δημιουργεί αυτός ο συνάδελφος

Τι σημαίνει αυτό; Γύρισε την κατάσταση υπέρ σου. Εάν δεις πως δεν παίρνει από λόγια ύψωσε ένα τοίχος και σταμάτα να επηρεάζεσαι. Μετέτρεψε τα αρνητικά συναισθήματα που σου βγάζει υπέρ σου. Πρέπει να δείξεις στους συναδέλφους και το αφεντικό σου πως έχεις την ικανότητα να ηγηθείς. Όταν ο ανταγωνιστικός συνάδελφος προσπαθεί να σου σταθεί εμπόδιο, χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου και μην τον αφήνεις να σε κρατάει πίσω.

συνάδελφος

Προσπάθησε να τον προσεγγίσεις

Είναι μια περίεργη τακτική αλλά πετυχαίνει. Προσπάθησε να τον κάνεις σύμμαχο. Εάν έχετε κάποιο παρόμοιο project είναι η τέλεια ευκαιρία να τον προσεγγίσεις. Μπορεί να σου αρνηθεί όμως, εσύ έκανες την προσπάθειά σου να τον προσεγγίσεις.

 Μίλα στον υπεύθυνό σου

Εάν δεν πιάσει τίποτα από τα παραπάνω καλό είναι να μιλήσεις με τον υπεύθυνό σου καθώς μια τοξική συμπεριφορά από έναν συνάδελφο μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου, τη διάθεσή σου και τελικά το κλίμα στο γραφείο, κάτι που κανένας manager δεν επιθυμεί.

Διάβασε ακόμα: Σςςςς… Τι σημαίνουν οι σιωπές στη δουλειά; 4 tips για να μάθεις να τις χρησιμοποιείς και να τις μεταφράζεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet