Πλέον υπάρχουν χιλιάδες επιλογές καριέρας. Ειδικά αν είσαι νέος και θες να βγεις τώρα στην αγορά εργασίας είναι λογικό να αισθάνεσαι πελαγωμένος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί που αισθάνονται ότι έχουν επιλέξει λάθος πορεία στην καριέρα τους και πως αυτό που κάνουν δεν τους γεμίζει! Μπορεί το να επιλέξεις τη σωστή καριέρα για εσένα να σου φαίνεται βουνό. Όμως δεν είναι! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μεθοδικότητα και να πας βήμα- βήμα!

Εμείς δημιουργήσαμε μια συγκεντρωτική από τις βασικές συμβουλές που δίνουν συνήθως οι career coaches με χρήσιμες συμβουλές για να αλλάξεις με επιτυχία καριέρα ή να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

Τα 6 βήματα για να επιλέξεις καριέρα όταν είσαι αναποφάσιστος

1. Μάθε τον “εργασιακό” εαυτό σου

Ποιες είναι οι αξίες σου, τα ενδιαφέροντά σου, οι ικανότητές, οι δυνατότητές αλλά και η προσωπικότητά σου! Χρησιμοποίησε εργαλεία αυτοαξιολόγησης και τεστ καριέρας για να συγκεντρώσεις πληροφορίες σχετικά με τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά σου. Στη συνέχεια, δημιούργησε μια λίστα με τα επαγγέλματα που πιστεύεις πως σου ταιριάζουν. Πολλοί επιλέγουν να συνεργαστούν με έναν σύμβουλο καριέρας που θα τους βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.  

2. Φτιάξε λίστες

Αφού έχεις κάνει μια λίστα με τα δικά σου χαρακτηριστικά, φτιάξε μία με πιθανά επαγγέλματα να εξερευνήσεις τα οποία φυσικά θα συνάδουν με την προσωπική σου αξιολόγηση και ψάξε τα λίγο παραπάνω – δεν γίνεται να βάλεις στη λίστα σου “σεφ” αν μισείς την προετοιμασία ακόμη και του δικού σου φαγητού! Επίσης μην απορρίψεις επαγγέλματα που δεν γνωρίζεις πολύ γιατί μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα που θα σε εκπλήξουν.

3. Κάνε έρευνα!

Αφού φτιάξεις τη λίστα σου κάνε έρευνα πάνω στα επαγγέλματα που έχεις σημειώσεις έτσι ώστε να αρχίσεις να σβήνεις! Ξεκίνα με τις περιγραφές που έχουν αυτές οι θέσεις εργασίας, την κατάρτιση και την εκπαίδευση που χρειάζονται!

4. Κάνε κάποιες ενημερωτικές συνεντεύξεις

Όταν έχεις μειώσει τη λίστα σου αρκετά ξεκίνα να πραγματοποιείς συνεντεύξεις! Ξεκίνα κάποιες συναντήσεις με ανθρώπους του κύκλου σου που εργάζονται στα επαγγέλματα που έχεις επιλέξει. Μπορούν να σου πουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στον χώρο και ποιες είναι οι απαιτήσεις. Ουσιαστικά μπορούν να σου δείξουν την πραγματικότητα.

5. Η ώρα της επιλογής

Αφού έχεις ολοκληρώσει με τις λίστες σου και την έρευνα ήρθε η ώρα να επιλέξεις τι σου ταιριάζει περισσότερο αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα που έχεις συγκεντρώσει. Διάλεξε το επάγγελμα που πιστεύεις πως θα σου προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Έχε στο μυαλό σου ότι μπορείς να αλλάξεις όσες φορές θες γνώμη! Πάρα πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σταδιοδρομία αρκετές φορές στη ζωή τους!

6. Αναγνώρισε τους στόχους σου!

Ποιες είναι οι απαιτήσεις σου από μια δουλειά; Ποιοι οι μακροπρόθεσμοι και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σου; Αυτό θα σε βοηθήσει να μπεις στον καινούργιο χώρο που επέλεξες πιο συνειδητοποιημένα. Η έρευνα που έκανες σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση που χρειάζεσαι θα σε βοηθήσει στο να τους προσδιορίσεις καλύτερα! Αν δεις ότι έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι θέσε τους στόχους σου και σκέψου πως μπορείς να του υλοποιήσεις!

Τα 6 βήματα για να επιλέξεις καριέρα όταν είσαι αναποφάσιστος

Διάβασε επίσης: 6 tips από την ειδικό για να θέσεις τα εργασιακά σου όρια

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet