Ξεκινά από σήμερα ένα μεγάλο «πείραμα» στην Μεγάλη Βρετανία να αλλάξει το εργασιακό τοπίο. Συγκεκριμένα, αρχίζει η εφαρμογή του πιλοτικού μοντέλου 4ήμερης εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν τρεις μέρες την εβδομάδα ελεύθερες, χωρίς να χάνουν ποσοστά από τις απολαβές τους.

Η συγκεκριμένη δοκιμή ακολουθεί το μοντέλο 100:80:100, όπου οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 100% απολαβές για το 80% του χρόνου με αντάλλαγμα τη δέσμευση να διατηρηθεί το 100% της παραγωγικότητας.

Έτσι, περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι από 70 βρετανικές επιχειρήσεις, από καταστήματα της γειτονιάς ως μεγάλες οικονομικές εταιρίες, ξεκινούν από σήμερα στη καθεστώς τετραήμερης εργασίας χωρίς μισθολογικές απώλειες.

εργασία

Το συγκεκριμένο πείραμα αποτελεί την μεγαλύτερη τέτοια δοκιμή του νέου αυτού εργασιακού μοντέλου, που για πολλούς αποτελεί το μέλλον για τις δουλειές. Με αυτό, ο εργαζόμενος δεν είναι συνεχώς εξουθενωμένος ενώ προσφέρει στις 4 μέρες εργασίας όλη την παραγωγικότητά του, την οποία αδυνατεί να δεσμεύσει με περισσότερες μέρες δουλειάς.

Το μοντέλο του 8ωρου για 5 ημέρες την εβδομάδα θεωρείται από πολλούς κοινωνιολόγους πια απαρχαιωμένο. Ο λόγος; Θεσπίστηκε στα πρότυπα της πυρηνικής οικογένειας, όπου ο πατέρας πήγαινε στην δουλειά και η μητέρα φρόντιζε τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Σήμερα, που το κόστος ζωής και η εξέλιξη της κοινωνίας απαιτεί να εργάζονται και οι δύο γονείς για να τα βγάλουν πέρα, όλος ο ελεύθερος χρόνος των εργαζόμενων ξοδεύεται στις υποχρεώσεις τους εκτός δουλειάς. Έτσι, συναντάμε καθημερινά σε δουλειές εργαζόμενους εξουθενωμένους που δεν μπορούν να αποδώσουν όσο θα ήθελα στις εργασίες τους.

Διαβάστε περισσότερα στο nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet