Η αγάπη μας κάνει όλους ευάλωτους και αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό για πολλούς. Ειδικά για τους άντρες, οι οποίοι τείνουν να αποστασιοποιούνται μόλις συνειδητοποιήσουν ότι νιώθουν έντονα συναισθήματα. Γιατί όμως;

Οι 11 λόγοι για τους οποίους οι άντρες μας αποφεύγουν όταν αρχίζουν να νιώθουν περισσότερα πράγματα

1. Φοβάται ότι το παρελθόν μπορεί να επαναληφθεί

Το παρελθόν του είναι ο ένοχος εδώ! Βάζοντας μεταξύ σας απόσταση προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του από αυτό που πιστεύει ότι θα τον πληγώσει. Το έχει νιώσει στο παρελθόν και ο εγκέφαλός του προσπαθεί να τον προστατεύσει. Ο ψυχίατρος Bessel van der Kolk, M.D, λέει ότι το τραύμα του παρελθόντος, πάντα επιστρέφει.

Αν λοιπόν έχει βιώσει τραύμα από προηγούμενες σχέσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να κάνει ένα βήμα πίσω μόλις πιάσει τον εαυτό του να αισθάνεται έντονα συναισθήματα ξανά.

Άντρες

2. Φοβάται ότι θα σε χάσει

Όταν αρχίζουν και αναπτύσσονται συναισθήματα ο εγκέφαλός μας μπορεί να περιπλανάται σε σκοτεινά, απίθανα μέρη. Ένα από αυτά είναι η σκέψη «Τι θα γίνει αν τον/την χάσω;» Συμβαίνει ακριβώς της στιγμή που ο άλλος αρχίζει και μπαίνει στη ρουτίνα μας. Και η αντίδραση κάποιων είναι να μην αφήσουν τα συναισθήματα να ξεφύγουν από τον έλεγχό τους, να τα βάλουν ξανά σε τάξη, γι’ αυτό και αρχίζει να σε αποφεύγει.

3. Νομίζει ότι δεν είναι αρκετά καλός για σένα

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνδρες είχαν κοινωνικά το ρόλο του προστάτη ή παρόχου. Είναι βαθιά ριζωμένη αυτή η αντίληψη και υπάρχουν και εκείνοι που αρχίζουν να αναρρωτιούνται αν είναι αρκετά καλοί, ή τι θα γίνει αν στο δρόμο σου βρεθεί κάποιος που έχει περισσότερα να σου προσφέρει.

Μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια και να αρχίσει να αμφισβητεί αν είναι ικανός να σε κάνει ευτυχισμένη και να σε φροντίσει τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά. Αυτές οι σκέψεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα των προτύπων ή των προσδοκιών της κοινωνίας, του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε ή της σύνδεσής του με τους γονείς του.

Άντρες

4. Τρέχουν διάφορα πράγματα στη ζωή του και δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε εσένα.

Ναι, μπορεί κάποιος να μην έχει το χρόνο στη δεδομένη στιγμή να επενδύσει σε μια σχέση, ή να τον απασχολούν άλλα σημαντικά πράγματα. Οι σχέσεις δεν είναι εύκολο πράγμα να διατηρηθούν. Χρειάζονται δύο και απαιτείται συνεχώς προσπάθεια. Δεν αποκλείεται κάποιος να αντιμετωπίζει κάτι στο οποίο να πρέπει να δώσει προτεραιότητα, οπότε το  τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι η αγάπη. Όχι ότι δεν θέλει να επικεντρωθεί σε εσένα, απλά ξέρει ότι δεν είναι δίκαιο για κανέναν από τους δύο σας να συνεχίσει μια σχέση που δεν είναι σε θέση να διατηρήσει.

5. Ξέρει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στη ζωή του

Σε μια σχέση η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, ειδικά μόλις τα συναισθήματα γίνονται πιο ουσιαστικά. Προφανώς γνωρίζει ότι αν γίνεις το άλλο του μισό ίσως χρειαστεί να αφήσει ορισμένες πτυχές της ζωής του ή να προσαρμοστεί σε πτυχές της δικής σου ζωής. Δεν πρόκειται για παράδειγμα να έχει τον ίδιο ελεύθερο ή προσωπικό χρόνο όπως πριν. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το χάπι δεν καταπίνεται, ειδικά το κομμάτι της ελευθερίας και του περιορισμού.

Άντρες

6. Νιώθει άβολα με την ιδέα της αγάπης και της οικειότητας

Πολλοί άνδρες φοβούνται την οικειότητα για λόγους όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα παιδικά τραύματα, οι προηγούμενες εμπειρίες κ.α. Το άγχος των σχέσεων δεν το αναφέρουμε συχνά, αλλά πολλοί άνθρωποι το νιώθουν. Ο φόβος της οικειότητας κάνει τους ανθρώπους να διστάζουν να έρθουν συναισθηματικά ή σωματικά πολύ κοντά με τους άλλους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνονται όταν μια σχέση γίνεται πολύ σοβαρή.

7. Αμφισβητεί τα συναισθήματά του και δεν είναι σίγουρος για εσένα

Όσο κι αν σε πληγώνει, συμβαίνει. Μια μελέτη σχετικά με το ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι ερωτεύονται δείχνει ότι οι άνδρες ερωτεύονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες.  Οπότε κι αυτός μπορεί να μην έχει σκεφτεί τι θέλει και αν είστε εσείς ο κατάλληλος γι’  αυτόν. Ξέρει ότι μια σχέση δεν είναι πλάκα και έχει αρχίσει να σκέφτεται: «Αυτό θέλω;» «Είναι αυτή με την οποία θέλω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου;» Αν και επώδυνο, ίσως είναι καλύτερο το γεγονός ότι κάνει ένα βήμα πίσω και αναλύει τη σχέση σας πριν δεθείτε περισσότερο!

8. Δεν θέλει να δεθεί

Συχνά οι άντρες θέλουν να εξερευνήσουν τις επιλογές τους, δεν θέλουν να αράξουν σε μια σχέση και αναρωτιούνται αν υπάρχει καλύτερη «επιλογή» εκεί έξω. Σε ορισμένους αρέσει να έχουν επιλογές για να διαλέξουν και αφού το να είναι σε σχέση σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι με άλλες γυναίκες, αποφεύγουν οτιδήποτε πάει να σοβαρέψει.

Ίσως δεν θέλει να νιώσει ότι χάνει αυτό που έχουν να προσφέρουν οι άλλες επιλογές, οπότε επιλέγει την εργένικη ζωή.  

Άντρες

9. Το πάει αργά

Σου έχει τύχει να αρχίσεις να ερωτεύεσαι τόσο πολύ κάποιον που να μην μπορείς να συγκρατήσεις τον ενθουσιασμό σου; Θα μπορούσε να βιώνει το ίδιο συναίσθημα και να προσπαθεί να το μειώσει. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν είναι υπερβολικά στοργικό άτομο, ή είναι ο τρόπος του να ελέγχει την κατάσταση για να μην φαίνεται απελπισμένος.

10. Ξέρει ότι περιμένεις πολλά από αυτόν

Μόλις δίνουμε σε έναν άνθρωπο το πράσινο φως να μπει στη ζωή μας, είμαστε όσο πιο προσεκτικοί μπορούμε για να μην τον απογοητεύσουμε ή να τον πληγώσουμε. Οι άνθρωποι συνήθως περιμένουν πολλά από τους συντρόφους τους και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε άγχος. Ορισμένες προσδοκίες είναι υγιείς σε μια σχέση και είναι απολύτως εντάξει να τις έχουμε. Ωστόσο, ο καθένας έχει τα δικά του όρια και αυτό που είναι πολύ για κάποιον, για τον άλλον είναι λίγο και το αντίθετο.

11. Δεν του έχεις ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά σου

Αν ξέραμε πώς σκέφτονταν και ένιωθαν οι άλλοι γενικότερα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Έχεις σκεφτεί λοιπόν, ότι μπορεί να μην έχει αρκετή αυτοπεποίθηση και να μην θέλει να ξεπεράσει τον εαυτό του; Οπότε αυτοπεριορίζεται βάζοντας ένα τείχος μεταξύ σας. Ίσως σκέφτεται ότι μπορεί να σε ενδιαφέρει κάποιος άλλος, μπορεί ακόμη και να νομίζει ότι δεν ενδιαφέρεσαι. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν βλάπτει να του δώσεις λίγη επιβεβαίωση.

Άντρες

Η απομάκρυνση των ανδρών είναι κάτι αρκετά κοινό, καθώς πολλοί δεν ξέρουν τι νιώθουν και πώς να το αντιμετωπίσουν. Για όποιο λόγο κι αν συμβαίνει μην πανικοβληθείς. Να θυμάσαι ότι it takes two to tango και ότι έχεις και μια ζωή πέρα από εκείνον. Μην την περιστρέφεις γύρω του λοιπόν. Το σημαντικό είναι να είστε μαζί επειδή είναι πάνω από τις δυνάμεις σας να μην είστε!

Διάβασε ακόμη: Γλώσσα του σώματος: 9 ενδείξεις που «καρφώνουν» ότι σε θέλει

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet