Λένε ότι η πρώτη αγάπη είναι πάντα ξεχωριστή. Μερικές φορές όμως – τις περισσότερες θα λέγαμε – τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι δρόμοι των ανθρώπων χωρίζουν. Κάποιοι άνθρωποι, παρά το ότι οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, το παρελθόν τους είναι ακόμα εκεί, στο παρόν, κάνοντάς το επόμενο βήμα δύσκολο. Ή ακόμη κι αν το κάνουν δεν αποκλείεται να πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην τωρινή τους σχέση – που μάλιστα έχουν προκαλέσει οι ίδιοι.

παρελθόν

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η προηγούμενη σχέση σου επηρεάζει τη νέα σου

Η αντιμετώπιση ενός χωρισμού μπορεί να είναι δύσκολη. Κάποιοι μάλιστα δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να προχωρήσουν. Έχουν την τάση μάλιστα να συνεχίσουν να σκέφτονται τι οδήγησε σε αυτό, γιατί συνέβη, τι έκαναν λάθος, αν ήταν αρκετά καλοί για το σύντροφό τους. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα μοτίβα σκέψης που τους κρατούν προσκολλημένους στο παρελθόν. Και έτσι, συνεχίζουν να στροβιλίζονται μέσα στα συναισθήματα του θυμού, της αγάπης, της απογοήτευσης, της λύπης ή του πόνου.

Οι άνθρωποι που τείνουν να ορίζουν τον εαυτό τους μέσα από τη σχέση τους είναι αυτοί που νιώθουν ότι έχουν χάσει ένα μέρος τους. Κι αυτό ακριβώς είναι που δυσκολεύονται να αφήσουν, τον ίδιο τους τον εαυτό.

Τα red flags ότι το παρελθόν σου δεν σε αφήνει να προχωρήσεις

1. Έλλειψη εμπιστοσύνης

Οι κακές εμπειρίες σε μια σχέση του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και ανησυχία ότι αυτό το μοτίβο θα επαναληφθεί στη νέα σχέση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς το νέο σου σύντροφο και να βγάλεις λανθασμένα αρνητικά συμπεράσματα για καταστάσεις που συμβαίνουν.

παρελθόν

2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω μιας αποτυχημένης σχέσης, μπορεί συχνά να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου. Εξαιτίας αυτού μπορεί να παλεύεις με τα συναισθήματα «δεν είμαι συμπαθής» ή «δεν είμαι αρκετά καλή». Μπορεί μάλιστα να αναζητάς διαρκώς την επιβεβαίωση ή να αναλώνεσαι σε καβγάδες για  μικρά ζητήματα.

3. Συγκρίσεις

Κάθε σύντροφος και κάθε σχέση είναι διαφορετική. Η αδυναμία εκτίμησης της μοναδικότητας και η σύγκριση είτε της προηγούμενης σχέσης είτε του χαρακτήρα του συντρόφου με το νέο μπορεί να δημιουργήσει δύσκολη προσαρμογή σε μια καινούρια σχέση.

4. Φόβος για το άγνωστο

Ο φόβος για το τι μπορεί να φέρνει το μέλλον, πώς θα είναι ο νέος σύντροφος, εάν οι αξίες, τα χαρακτηριστικά ή τα ενδιαφέροντά θα είναι συμβατά ή όχι με τα δικά σου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσκολία στο να ξεκινήσεις μια σχέση.

5. Προσκόλληση

Τα άτομα που τείνουν να αναπτύσσουν έναν ισχυρό δεσμό και βαθιά σύνδεση στις σχέσεις τους μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι δύσκολο να τα παρατήσουν. Αυτό προφανώς επηρεάζει και τη νέα σχέση.

παρελθόν

6. Ρομαντικές προκαταλήψεις

Μερικοί άνθρωποι πιάνουν τον εαυτό τους να παραμένουν κολλημένοι σε ρομαντικές εμπειρίες της προηγούμενης σχέσης τους, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν τη δημιουργία μιας νέας σχέσης.

Πώς να αντιμετωπίσεις μια σχέση που τελείωσε

Είναι σημαντικό να έχεις μια υγιή προσέγγιση για την απώλεια γενικότερα. Αναγνώρισε το συναισθηματικό αντίκτυπο, αλλά αποδέξου ότι οι σχέσεις τελειώνουν, ότι είναι απλώς ένα κομμάτι της ζωής σου. Αυτή η μία σχέση δεν θα καθορίσει ολόκληρη τη ζωή σου ή εσένα. Είσαι πολλά περισσότερα από αυτό. Έχεις δεξιότητες, ικανότητες και άλλες σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου για τις οποίες μπορείς να είσαι περήφανη. Κράτα την αυτοεκτίμησή σου θετική και λάβε την εμπειρία ως ένα μάθημα, όχι σαν κάτι που σε κρατάει κολλημένη στο παρελθόν.

Διάβασε ακόμη: Τι συμβαίνει στο σώμα (και στο μυαλό) αν δεν κάνεις σεξ για πολύ καιρό;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet