Ανασφάλεια, αποχή από επιλογή, έλλειψη επιθυμίας, άστατη περίοδος, εμμηνόπαυση… υπάρχουν περίοδοι στη ζωή που συμβαίνει (ή επιλέγεις) να μην κάνεις σεξ. Και ακόμα κι αν δεν υπάρχει μέσος όρος που πρέπει να ακολουθούμε, γνωρίζουμε ότι το να κάνεις έρωτα είναι καλό για το σώμα και το πνεύμα και ότι το να μην το κάνεις για πολύ καιρό μπορεί να έχει συνέπειες.

σεξ

Το να μην κάνουμε σεξ μας κάνει πιο αγχωμένους

Από ψυχολογική άποψη, το να κάνουμε λίγο ή καθόλου σεξ μπορεί να έχει επίδραση στη διάθεσή μας. «Μια έλλειψη ή μείωση που δεν είναι από επιλογή οδηγεί σε χαμηλότερη παραγωγή ενδορφινών και ωκυτοκίνης, δύο ορμονών που συνδέονται με την ευεξία – εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής και σεξολόγος Matteo Merigo. Η αποχή από το σεξ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το επίπεδο του στρες και να προκαλέσει μεγαλύτερη προδιάθεση για κατάθλιψη. Το σεξ, από την άλλη, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση: “Η απελευθέρωση των διάσημων ορμονών της καλής διάθεσης συμβάλλει στη γενική βελτίωση της ευεξίας μας. Προφανώς, το σεξ δεν είναι μόνο υπεύθυνο για την ψυχική μας κατάσταση, αλλά σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο” τονίζει ο Merigo.

σεξ

Όσοι δεν κάνουν σεξ είναι λιγότερο προσεκτικοί και πιο ξεχασιάρηδες

Μια άλλη παρενέργεια της έλλειψης σεξ είναι ο κίνδυνος να είσαι πιο ξεχασιάρης και λιγότερο προσεκτικός. “Όταν βελτιώνεται η διάθεση, βελτιώνονται και οι γνωστικές ικανότητες όπως η προσοχή και η μνήμη” εξηγεί ο Merigo. Η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Σύμφωνα με μελέτες, στην πραγματικότητα το σεξ προάγει τη μνήμη διεγείροντας την ανάπτυξη των νευρώνων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.

Η σεξουαλική επαφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να υποφέρει από έλλειψη σεξ. Ορισμένες μελέτες έχουν τονίσει μάλιστα το γεγονός ότι η ενεργή και τακτική σεξουαλική ζωή μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει ορισμένες ασθένειες και ακόμη να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων (ιδίως ανοσοσφαιρινών Α) που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα ως άμυνα κατά των ιών. “Αν δεν κάνεις σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αντικαταστήσεις αυτήν τη δραστηριότητα με κάτι άλλο – προτείνει ο Merigo – όπως τον αθλητισμό. Μια καθιστική ζωή οδηγεί όχι μόνο σε γενική τεμπελιά αλλά και πιο εύκολα στην εγκατάλειψη της σεξουαλικής δραστηριότητας”.

σεξ

Το λίγο σεξ μπορεί να φέρει κρίση στο ζευγάρι

Μια άλλη πτυχή που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι η ευημερία της σχέσης. Το λίγο σεξ ή η αποχή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη σχέση του ζευγαριού. “Το σεξ είναι θεμελιώδες κομμάτι ενός love story. Το να το παρατήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνο: η σύνδεση χάνεται, η επικοινωνία γίνεται δύσκολη και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στους δύο συντρόφους”.

Τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα


Η διακοπή του σεξ, ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίπανσης και ελαστικότητας. Το να κάνεις τακτικά έρωτα βοηθά να διατηρούνται οι μύες του κόλπου σε φόρμα. Στην πραγματικότητα, με την εμμηνόπαυση βιώνουμε μεγαλύτερη κολπική ξηρότητα και η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη και επώδυνη. Η τακτική σεξουαλική επαφή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει.

Και στο σώμα των ανδρών

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο συνιστάται η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αφορά την πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Ο καρκίνος του προστάτη ειδικότερα – εξηγεί ο Merigo. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αυτής της ασθένειας. Και τότε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σεξ είναι μια καρδιαγγειακή δραστηριότητα. «Είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά την υγεία της καρδιάς μας και ακόμη και το τακτική σεξ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 45% και βοηθά επίσης στον έλεγχο της πίεσης και της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων.

σεξ

Ο κανόνας του σεξ

Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει συνιστώμενη μέση ποσότητα σεξ που πρέπει να κάνουμε σε ένα μήνα ή μια εβδομάδα. Υπάρχουν περίοδοι που είναι πιο έντονες και άλλες πιο νωθρές. Αλλά υπάρχει ένας «νόμος» σύμφωνα με τον οποίο όσο περισσότερο κάνεις σεξ τόσο περισσότερο σου αρέσει. “Και συνεπώς όσο λιγότερο το κάνετε τόσο λιγότερο θέλετε να το κάνετε. Προφανώς δεν υπάρχει επιστημονική βάση, αλλά είναι αλήθεια ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε τη λίμπιντο πάντα ενεργή. Ειδικά με τα χρόνια, προσπαθούμε πάντα να τη διατηρούμε σταθερή και να μην τη χάσουμε. Γιατί να την εγκαταλείψουμε άλλωστε;

Διάβασε ακόμη: Τα 5 πιο σοβαρά λάθη που μπορεί να καταστρέψουν ένα γάμο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet