Όλοι και όλες πλέον γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι η σεξουαλική παρενόχληση μέσω internet: πολλές γυναίκες λαμβάνουν ανεπιθύμητα μηνύματα από άνδρες οι οποίοι τους στέλνουν (κυρίως μέσω  messenger) φωτογραφίες από τα γεννητικά τους όργανα. Αν οι Dic pics δεν είναι ακόμη μια μορφή αηδιαστικής σεξουαλικής παρενόχλησης τότε τι είναι;

«Στατιστικά στοιχεία δεν είναι γνωστά για τον αριθμό φωτoγραφιών που στέλνονται σε γυναίκες στο διαδίκτυο από αγνώστους. Ωστόσο σε πολλές γυναίκες το πρόβλημα είναι γνωστό προ πολλού» σχολιάζει στην ανάλυσή της η Deutsche Welle. 

Dick pics

Ποια είναι τα κίνητρα για αποστολή Dick pics;

Οι άνδρες που στέλνουν αυτόκλητες εικόνες από τα ιδιωτικά τους μέρη το κάνουν κυρίως με την ελπίδα να λάβουν είτε παρόμοιες εικόνες είτε σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research

“Μας ενδιέφερε αυτό το θέμα καθώς, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε καμία έρευνα για τα κίνητρα που έχουν οι άνδρες για να στέλνουν τέτοιου είδους αυτόκλητες φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων. Υπήρχαν πολλές υποθέσεις και εμπειρικές θεωρίες αλλά όχι πραγματική επιστημονική έρευνα”, ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Κόρι Λ. Pedersen του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου Kwantlen και ιδρυτής του Ερευνητικού Εργαστηρίου ORGASM.

Σε μελέτη 1.087 ετεροφυλόφιλοι άνδρες απάντησαν σε ερωτήσεις για την αξιολόγηση δημογραφικών πληροφοριών, ναρκισσισμού, σεξουαλικής συμπεριφοράς, σεξισμού και κινήτρων πίσω από την αποστολή εικόνων γεννητικών οργάνων. Περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι έστελναν εικόνες γεννητικών οργάνων, ενώ οι άλλοι μισοί όχι. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές το κίνητρο για την αποστολή μιας τέτοιας εικόνας ήταν η ελπίδα να λάβουν σεξουαλικές φωτογραφίες ως αντάλλαγμα.

Μόνο το 18% περίπου των ανδρών ανέφερε ότι έστελνε αυτόκλητες εικόνες για δική τους ικανοποίηση. Οι περισσότεροι άνδρες ήλπιζαν, επίσης, να κάνουν το άτομο που έλαβε τη φωτογραφία να νιώσει ωραία με τον εαυτό του, ότι είναι ελκυστικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνδρες έχουν καλές προθέσεις όταν στέλνουν μια μη ζητηθείσα εικόνα. Περίπου το 10% συμφώνησε με τη δήλωση “Το να στέλνω τέτοιες φωτογραφίες μου δίνει ένα αίσθημα ελέγχου στο άτομο στο οποίο το έστειλα”, και σχεδόν το 6% συμφώνησε ότι “Νιώθω μια αίσθηση δυσαρέσκειας προς τις γυναίκες και το να στέλνω τέτοιες φωτογραφίες με ικανοποιεί”.

Dick pics και τιμωρία

Πρόσφατα πάντως, η Φινλανδία (ως μια χώρα δικαίου) άλλαξε το νόμο για του άνδρες που στέλνουν ανεπιθύμητες ακατάλληλες φωτογραφίες. Οι ποινές κυμαίνονται από πρόστιμα έως ποινές φυλάκισης ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Συγκεκριμένα, εως και έξι μήνες φυλάκιση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι άνδρες, για την αποστολή μη ρητά συναινετικών ακατάλληλων εικόνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας η αλλαγή αυτή αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων αλλαγών στη φινλανδική νομοθεσία για τα σεξουαλικά αδικήματα. Επί του παρόντος, ο νόμος θεωρεί πως η σεξουαλική παρενόχληση συνεπάγεται επαφή, πράγμα που σημαίνει ότι η αποστολή dick pics δεν συνιστά σεξουαλικό έγκλημα.

Ως αποτέλεσμα, οι παραβάτες μπορούν να διωχθούν μόνο σύμφωνα με τους νόμους της χώρας περί δυσφήμισης.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης θα διευρυνθεί βάσει της νέας νομοθεσίας, ώστε να συμπεριλάβει τη “λεκτική παρενόχληση, μέσω μηνυμάτων ή φωτογραφιών που απεικονίζουν τον παραβάτη ή κάποιον άλλον”.

Σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε από την φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού, Plan International, δείχνει ότι περισσότερα από τα μισά από τα 14.000 κορίτσια και γυναίκες που ερεύνησαν είχαν υποστεί διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση.

Από τις ερωτηθείσες ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, το 35% δήλωσε ότι τους είχαν σταλεί “σεξουαλικές ή χυδαίες φωτογραφίες”.

Παρόλο που ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, η Σκωτία την ποινικοποίησε το 2010 και οι παραβάτες στο Τέξας υπόκεινται σε πρόστιμο 500 δολαρίων για την αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων, σύμφωνα με τον Independent.

Διάβασε ακόμα: Send Nudes: Ρισκάρεις αν στείλεις γυμνή φωτογραφία;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet