Έχει συμβεί σε όλες μας και λέγεται ghosting: Ο τύπος που βγαίναμε εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος πίσω του, χωρίς να πει κουβέντα. Και μη νομίζεις ότι αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης γνωριμίας. Μπορεί να συμβεί και αφού η γνωριμία γίνει σχέση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι φυσιολογικό να πρέπει να αντιμετωπίζεις φαντάσματα. Αντίθετα, είναι απίστευτα δύσκολο καθώς συνήθως, δεν ξέρεις την αιτία ή το πώς να αντιδράσεις. Μένεις να αμφισβητείς πράγματα που νόμιζες ότι γνωρίζεις και να αναρωτιέσαι αν ο άνθρωπος αυτός είναι καλά ή βρίσκεται αβοήθητος σε κάποιο χαντάκι. Τι κάνεις λοιπόν;

ghosting

Αρχικά, να σου εξηγήσουμε γιατί κάποιοι κάνουν ghosting. Οι ειδικοί στις σχέσεις και οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι οι άνθρωποι που το συνηθίζουν αποφεύγουν μια άβολη κατάσταση. Ενώ, μπορεί να το καταλαβαίνουν ότι είναι έλλειψη σεβασμού, συχνά αισθάνονται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούν τη δική τους αγωνία ή την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα.

Οι ίδιοι τύποι παραδέχονται ότι δεν θέλουν να σε πληγώσουν ή δεν ξέρουν τι να κάνουν. Μερικές φορές πιστεύουν ότι η συζήτηση μιας κατάστασης δεν ήταν απαραίτητη. Επίσης, δεν αποκλείεται να τρόμαξαν με κάτι.

Κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι η πλήρης εξαφάνιση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος να χειριστούν την κατάσταση για όλους. Άλλοι πάλι φαντάζονται ότι πια είναι κάτι συνηθισμένο και είναι ένας σχεδόν δικαιολογημένος τρόπος να βγεις από μια σχέση στις μέρες μας.

Εσύ όμως, πως πρέπει να αντιμετωπίσεις το ghosting;

1. Προσέγγισε την κατάσταση με λογική

Φυσικά, είναι φυσιολογικό να στείλεις κάποιο μήνυμα και να τον πάρεις μερικά τηλέφωνα, καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνει σαφές το τι συμβαίνει. Αλλά, αν περάσουν μερικές μέρες και δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την άλλη πλευρά, απλώς κοφ’ το. Μπορείς να συνεχίσεις να στέλνεις μηνύματα και να τηλεφωνείς, αλλά εν γνώση σου ότι μιλάς στον εαυτό σου ή σε έναν τοίχο. Εκλογίκευσε την κατάσταση και εστίασε την ενέργειά σου αλλού προκειμένου να προχωρήσεις.

2. Μην αρχίσεις την αναζήτηση

Οι πιθανότητες αυτός που βγαίνατε να είχε ένα τραγικό ατύχημα είναι μάλλον λίγες. Εάν ανησυχείς πραγματικά ρίξε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δες αν εξακολουθεί να ποστάρει. Τσέκαρε και εκείνα των φίλων του, καθώς δεν αποκλείεται να τον δεις στα δικά τους. Δεν έχει νόημα να κοιτάζεις τις νεκρολογίες ή να παίρνεις τηλέφωνο στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αν καταλαβαίνεις ότι τα πίνει κάθε βράδυ με άλλη παρέα. Άσε που αν δεις το «διαβάστηκε» στα μηνύματά σου ξέρεις ότι είναι ακόμα ζωντανός και καλά, σωστά;

ghosting

Φυσικά, εάν έχεις οποιονδήποτε λόγο να πιστεύεις  ότι κάτι του έχει συμβεί, έχεις το δικαίωμα να απευθυνθείς σε κάποιο από τους φίλους ή μέλη της οικογένειάς του.

3. Ενημέρωσε ότι η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη

Σίγουρα, δεν είναι καθόλου υποτιμητικό να ενημερώσεις ότι έχεις πληγωθεί, ότι θεωρείς αυτή τη συμπεριφορά απαίσια και ανώριμη, αρκεί να το κάνεις γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται κανείς να σου ζητήσει συγγνώμη ή ακόμη και να το αναγνωρίσει. Μην περιμένεις ότι θα πάρεις κάποια απάντηση, αλλά καν’ το αν σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

4. Αποδέξου ότι έχεις υποστεί ghosting

Το να αποδεχτείς ότι έβγαινες με ένα φάντασμα σε επιβαρύνει διπλά: Πρώτον, πρέπει να αποδεχτείς ότι κάποιος σε πλήγωσε, και δεύτερον, ότι δεν θα πάρεις ποτέ καμία εξήγηση. Δεν θα δικαιωθείς ποτέ για αυτό. Η αποδοχή δεν είναι να πιστέψεις ότι είναι OK που σου συνέβη αυτό. Αποδοχή είναι απλώς να πιστέψεις ότι συνέβη. Είναι σαν να φτάνεις στην αποβάθρα και να έχει φύγει μόλις το τρένο: εκείνη την ώρα δαιμονίζεις, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι, απλώς συνέβη. Έγινε ήδη! Ξεκίνα να εξασκείτε στη δεξιότητα αποδοχής «αυτό συνέβη και δεν μπορώ να το αλλάξω».

ghosting

5. Μην αντιγράψεις αυτή τη συμπεριφορά

Όταν γίνεσαι αποδέκτης μιας τόσο κακής συμπεριφοράς μπορεί να μην είναι δύσκολο να το κάνεις κι εσύ για να «πάρεις το αίμα σου πίσω» υποσυνείδητα. Μόνο που ο επόμενος δεν είναι ο ίδιος που σου το έκανε. Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι για να τερματίσεις μια σχέση. Σωστά;

Διάβασε ακόμη: Texting Relationship: Όταν τα μηνύματα σου είναι αρκετά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet