Καλώς ήρθατε στον κόσμο Texting Relationship ενός νέου αλλά πολύ διαδεδομένου φαινομένου που φαίνεται να ακολουθούν εκατοντάδες άνθρωποι στον πλανήτη των ραντεβού κάτω των 35 ετών.

Τι είναι το Texting Relationship

Πρόκειται για ερωτικές ή και πιο σπάνια φιλικές σχέσεις που διατηρούνται κατά αποκλειστικότητα απ’ την αποστολή και παραλαβή μηνυμάτων μέσω κινητού ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που υποστηρίζουν τις πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτός ο τύπος σχέσης απαιτεί μόνο ανταλλαγή μηνυμάτων, ενώ μένει στην άκρη κάθε άλλη επιλογή διαδικτυακής αλληλεπίδρασης. Κάποιες φορές οι εμπλεκόμενοι, έχοντας ως βάση τις γραπτές συνομιλίες, ανταλλάσσουν και φωτογραφίες ή σε σπάνιες περιπτώσεις κάνουν βιντεοκλήσεις.

Στατιστικά, οι άνθρωποι που προτιμούν μια τέτοιου είδους σχέση είναι ηλικίας έως 35 ετών και σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτού του είδους οι σχέσεις “άνθισαν” ιδιαίτερα την τελευταία διετία.

Texting

Τα άτομα που εμπλέκονται στον συγκεκριμένο τύπο σχέσης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1.Σε αυτούς που επιθυμούν μονάχα αυτού του είδους την επικοινωνία.

2. Σε αυτούς που ξεκινούν μ’ αυτού του είδους την επικοινωνία για να αναπτύξουν μια πραγματική σχέση.

3. Σε αυτούς που δέχτηκαν αυτή την προσέγγιση και κράτησαν επαφή, πιστεύοντας λανθασμένα ότι θα εξελισσόταν σε κάτι περισσότερο.

Συγκριτικά, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που κι οι δύο πλευρές είναι συνειδητοποιημένοι και επιθυμούν την επικράτηση των απαράβατων κανόνων αυτής της διασύνδεσης. Η διάρκεια τέτοιων σχέσεων υπολογίζεται από μήνες έως και χρόνια, ενώ στην πλειονότητά τους είναι εξωφρενικά μακροχρόνιες, δεδομένων των συνθηκών. Αυτό έγκειται στην εμπιστοσύνη που μπορεί να χτιστεί ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και στο συναισθηματικό δέσιμο που έχει δημιουργηθεί και απ’ τις δύο πλευρές.

Ακούγεται κάπως παράλογο άνθρωποι να δεσμεύονται με ανθρώπους που δεν βλέπουν, ή δεν αγγίζουν παρά μόνο τους μιλούν

Οι λόγοι και τα κίνητρα είναι πάρα πολλά. Στα πιο συνηθισμένα συγκαταλέγονται η καταπολέμηση του αισθήματος μοναξιάς, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η ασφάλεια του περιβάλλοντος που προκύπτει ήπια η ενδεχόμενη απόρριψη, η ευκολία της ερωτικής προσέγγισης, η κάλυψη των ερωτικών αναγκών και κάποια κοινωνικά-ψυχολογικά ζητήματα. Φαινομενικά, όλο το σκηνικό δε μοιάζει με κάτι τόσο κατακριτέο, καθώς οι άνθρωποι που τα βρίσκουν μ’ αυτόν τον τρόπο δε βλάπτουν κανέναν. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ βλαπτικό για την ψυχολογία τους το αίσθημα έλλειψης ολοκλήρωσης που δημιουργούν στον εαυτό τους κι εξακολουθούν να τρέφουν καθημερινά.

Texting

Πλασματικές VS Αληθινές σχέσεις

Σύμφωνα με τον Relationship expert Kev Hick, που έχει ασχοληθεί εις βάθος με το θέμα, όποια κι αν είναι η πρόθεση ενός ατόμου που προσεγγίζει μια σχέση αποκλειστικά και μόνο με μηνύματα, είναι κακή ιδέα εξαρχής. Αρχικά, κανένας απ’ τους δύο στη σχέση αυτή δεν δείχνει τον πραγματικό του εαυτό ή σημαντικά κομμάτια αυτού, καθώς έχει όλο το χρόνο και την ασφάλεια να σκέφτεται και να ελέγχει τι και πώς θα απαντάει. Δείχνει έναν χαρακτήρα που θέλει να δώσει μια καλή εντύπωση στο άτομο που γνωρίζει, αποκρύπτοντας την αυθεντικότητά του. Οπότε δημιουργείται μια πλασματική ιδανική εικόνα για τον καθένα και μια πλασματική ιδανική σχέση. Λόγω αυτού κυρίως μπορούν να καταρρεύσουν τα πάντα, αν συναντηθεί τελικά ένα ζευγάρι από κοντά και διαπιστώσει ο καθένας με ποιον είναι πραγματικά σε σχέση.

Τι κρύβεται πίσω από μια σχέση Texting;

Πιο συχνά κρύβεται ο φόβος προσέγγισης και η έλλειψη κοινωνικότητας, χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι προτιμότερο κι ευκολότερο απ’ όσο πιστεύουμε να αντιμετωπιστούν, παρά να καλύπτονται πάγια από θεωρητικά πέπλα που τα κάνουν ακόμη πιο εμφανή.

Μπορεί μια Texting Relationship να καταλήξει κάπου;

Σίγουρα δεν μπορούν να έχουν όλες οι Texting Relationships τραγική ή απογοητευτική κατάληξη, αλλά είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες επιτυχίας για να πάρει κάποιος το ρίσκο. Με άλλα λόγια, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων έχει τη δύναμη να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά ή να δημιουργεί απόσταση ανάλογα με τα υποκείμενα κίνητρα των ατόμων που στέλνουν τα μηνύματα.

Το “texting” στην ψυχολογία μας και η άλλη όψη του νομίσματος

Πέρα όμως από τις ερωτικές ή διαπροσωπικές μας σχέσεις, το texting είναι πλέον το πιο συνηθισμένο μέσο στην καθημερινή μας επικοινωνία. Οι άνθρωποι καθημερινά γράφουν δεκάδες SMS για διάφορους άλλους σκοπούς.

Αυτό όμως που είναι αληθινά συναρπαστικό (γι΄ αυτό και έγινε αντικείμενο μελέτης των ψυχολόγων), είναι η ερώτηση: τι είναι πρόθυμοι να πουν οι άνθρωποι σε κείμενα που δεν θα έλεγαν ποτέ αυτοπροσώπως.

Η σύντομη απάντηση είναι πολλά: Δεδομένοι ότι κάποιος δεν μιλάει καταπρόσωπο αυτόματα καταργούνται η αίσθηση της ενοχής ή της ντροπής.

Αρκετοί μάλιστα πλέον ψυχίατροι, όπως ο Dr. Alan Z. Manevitz, MD (New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center), έχουν ενσωματώσει την αποστολή γραπτών μηνυμάτων στις συνεδρίες τους, ενθαρρύνοντας τους ασθενείς να στέλνουν μηνύματα κειμένου σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στη ζωή τους. Λογικά αυτό θα ήταν αρκετό για να τρελάνει έναν ψυχίατρο, στην πραγματικότητα όμως εξυπηρετεί έναν σπουδαίο σκοπό.

Μια φορά κι έναν καιρό, λέει ο Manevitz, “οι άνθρωποι έρχονταν στους ψυχιάτρους τους για να ξαπλώσουν στον καναπέ και να αποκαλύψουν ό,τι είχαν στο μυαλό τους. Τώρα, τα γραπτά κείμενα μάς επιτρέπουν να συλλάβουμε τις φωνές των ανθρώπων στις καταστάσεις που βρίσκονται, ακριβώς όταν βρίσκονται σε αυτές. Στη συνέχεια, όταν μπαίνουν στο γραφείο, μιλάμε για το τι συνέβη, αλλά ο θεραπευτής γνωρίζει ήδη μέσω των κειμένων τους πώς ένιωθαν και την προηγούμενη εβδομάδα. Τα γεγονότα αποτυπώνονται ακαριαία. Και η αξία βρίσκεται στο ότι όλα αποτυπώνονται σε “πραγματικό χρόνο.” Τα κείμενα επιτρέπουν επίσης στους ασθενείς να νιώθουν πιο άνετα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από ό,τι τείνουν να είναι προσωπικά. Είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν τις σκέψεις που έκαναν, λέει ο Manevitz, ή τις επιλογές που έχουν κάνει, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους που πειραματίζονται με νέες δραστηριότητες και ουσίες που μπορεί να ντρέπονται να αποκαλύψουν στον καναπέ.

Η καλύτερη εξήγηση του φαινομένου, λέει ο Manevitz, είναι το γνωστό απόφθεγμα του Oscar Wilde: «Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει με το δικό του πρόσωπο. Δώσε του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια».

Διάβασε ακόμα: Sexting στη δουλειά; Έτσι θα κάνεις τη σεξουαλική σου ζωή πιο spicy

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet