Αν θεωρείς το «παραδοσιακό» πορνό ένα κακό στερεότυπο της ανδρικής υπεροχής, τότε προφανώς έχεις δίκιο. Στο mainstream πορνό το γυναικείο σώμα απεικονίζεται ως αντικείμενο της ανδρικής ευχαρίστησης, ενώ αντίθετα στο «ηθικό πορνό» η γυναικεία ευχαρίστηση αντιμετωπίζεται ισότιμα και με σεβασμό.

Τι είναι το ηθικό πορνό;

Το φεμινιστικό πορνό (ή ηθικό πορνό ή πορνό δίκαιου εμπορίου) είναι ένας είδος πορνογραφίας που έχει ως βάση τη συναίνεση όλων όσων ασχολούνται με αυτό, αντιμετωπίζει τους ερμηνευτές με σεβασμό και πληρώνει τους ερμηνευτές και τους σκηνοθέτες για τη δουλειά τους. Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων (στο σετ της παραγωγής) και όλοι γνωρίζουν και αισθάνονται άνετα με αυτό που συμβαίνει.

To ανεξάρτητο, ή ηθικό πορνό, δίνει βάση στην προσωπική σεξουαλική έκφραση των πρωταγωνιστών και αποφεύγει τα σεξιστικά κλισέ. Δεν υπάρχουν τέλειοι σωματότυποι, ούτε επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές τακτικές που οδηγούν σε μηχανικές ή τυποποιημένες σεξουαλικές πράξεις. Οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών δεν είναι προβλέψιμες, ούτε φυσικά οι ατάκες. Οι πρωταγωνιστές (δείχνουν να) απολαμβάνουν την πράξη και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι πρόκειται για το πορνό που τηρεί τις σωστές προδιαγραφές.

Ηθικό πορνό
To ηθικό πορνό, δίνει βάση στην προσωπική σεξουαλική έκφραση των πρωταγωνιστών και αποφεύγει τα σεξιστικά κλισέ

Τα «συστατικά» της ηθικής πορνογραφίας

Ως εναλλακτική λύση στο mainstream πορνό, η ηθική πορνογραφία λαμβάνει υπόψη ορισμένα στοιχεία κατά την παραγωγή μιας ταινίας. Αυτά είναι τα εξής:

1. Οι ερμηνευτές και οι σκηνοθέτες πληρώνονται δίκαια.

Οι ηθικά παραγόμενες ταινίες ενηλίκων αναγνωρίζουν τους ερμηνευτές ως εργαζόμενους που πρέπει να αποζημιώνονται όπως κάθε άλλος ηθοποιός ή οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος. Το ίδιο ισχύει για κάθε μέλος της παραγωγής.

2. Το ηθικό πορνό (συνήθως) δεν είναι δωρεάν

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, αλλά γενικά, υπάρχει συνήθως ένα κόστος για την προβολή ηθικών ταινιών πορνό ώστε να βεβαιωθούμε ως θεατές ότι ερμηνευτές και σκηνοθέτες πληρώνονται κι εκείνοι  με τη σειρά τους.

3. Η παραγωγή γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον και αντιμετωπίζει τους ερμηνευτές με σεβασμό

Τόσο η σωματική όσο και η συναισθηματική ασφάλειας των ερμηνευτών είναι απαραίτητοι κανόνες για τη δημιουργία ηθικού πορνό», εξηγεί η ψυχολόγος Κλινικής Ψυχολογίας και Sex therapist Kamil Lewis. Αυτό σημαίνει ότι οι ερμηνευτές δεν πιέζονται και δεν συμβιβάζονται όταν οι τεχνικές που τους προτείνουν δεν είναι αποδεκτές από τους ίδιους. Οι πρωταγωνιστές των πορνό ταινιών είναι άνθρωποι με συναισθήματα και απόψεις που αξίζουν να ακουστούν όπως και οποιοσδήποτε άλλος.

4. Το ηθικό πορνό είναι ρεαλιστικό και απεικονίζει ρεαλιστικά τη σεξουαλική απόλαυση

Ένα βασικό συστατικό του ηθικού πορνό είναι να δείξει πώς είναι η αληθινή απόλαυση. Το ηθικό πορνό έχει πολύ λιγότερους ψεύτικους οργασμούς, και δείχνει το σεξ ως μια πράξη ρομαντική, παθιασμένη και κυρίως δημιουργική. Όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι.

5. Δεν απευθύνεται μόνο σε άντρες αλλά και σε γυναίκες

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά, το ένα τρίτο των γυναικών από 18-35 ετών παρακολουθούν ταινίες πορνό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και μάλιστα, η πλειοψηφία των γυναικών αυτών δεν είναι singles, αλλά βρίσκονται μέσα σε σχέσεις. Συνήθως οι γυναίκες αυτές δεν το παρακολουθούν με τους συντρόφους τους αλλά μόνες, αποκλειστικά για την δική τους ευχαρίστηση. Πρόκειται λοιπόν για κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την σεξουαλική τους ζωή με το σύντροφο ή το σύζυγό τους. Βλέπουν πορνό για τον εαυτό τους και αυτοϊκανοποιούνται. Ακριβώς όπως και οι άνδρες. Και οι γυναίκες αυτές είναι που ουσιαστικά δημιούργησαν την ανάγκη να δημιουργηθεί η τάση του ηθικού πορνό. Και είναι και οι βασικοί fun του.

7. Στο ηθικό πορνό όλα δημιουργούνται και «μοιράζονται» συναινετικά

Στο ηθικό πορνό όλοι οι συντελεστές είναι αρκετά μεγάλοι σε ηλικία και όλοι συναινούν για την ερωτική τους συμμετοχή.

Πλατφόρμες που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές του ηθικού πορνό

PinkLabelTV

Το PinkLabel.TV έχει την υπογραφή μιας γυναίκας σκηνοθέτη ταινιών ανεξάρτητης παραγωγής, της Shine Louise Houston. Η Houston δημιούργησε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους (και υγειονομική περίθαλψη) σε νέους κινηματογραφιστές που ασχολούνται με το ηθικό πορνό.

Bellesa

Η Bellesa είναι μια εταιρεία που διευθύνεται από γυναίκες και δημιουργεί ταινίες που απευθύνονται σε γυναίκες. Στη Bellesa, τα στελέχη πιστεύουν ότι η σεξουαλικότητα στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απεικονίζει τις γυναίκες όπως είμαστε πραγματικά – ως άτομα που έχουν δικαίωμα στην ευχαρίστηση και όχι ως σεξουαλικά αντικείμενα

Bright Desire

Οι ταινίες της Bright Desire συνήθως απεικονίζουν όλα όσα (θα έπρεπε να) αγαπάμε στο σεξ: την οικειότητα, τη διασκέδαση, το πάθος.

Make Love Not Porn

Η Lucinda Cindy Lee Gallop η οποία είναι δημιουργός της συγκεκριμένης πλατφόρμας υπήρξε  σύμβουλος διαφήμισης, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας Bartle Bogle Hegarty.

Ηθικό πορνό

Στην πλατφόρμα της Make Love Not Porn (MLNP) πραγματικά ζευγάρια στέλνουν τα ερωτικά τους βίντεο και πληρώνονται για αυτά. Οι χρήστες μπορούν να παραμείνουν ανώνυμοι αν το επιλέξουν και μπορούν επίσης να καταργήσουν τα βίντεό τους από την πλατφόρμα ανά πάσα στιγμή!

Διάβασε ακόμα: Erika Lust: Η γυναίκα που αλλάζει τη βιομηχανία του πορνό

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet