Μήπως η σκέψη μιας βαθιάς συζήτησης σας προκαλεί ρίγη και σας διεγείρει ερωτικά; Σας ιντριγκάρουν πολύ περισσότερο οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις του συντρόφου σας, παρά η φυσική του εμφάνιση; Καλώς ήρθατε στον συναρπαστικό κόσμο των sapiosexual. Έναν κόσμο όπου η αντιληπτή ευφυΐα ενός ατόμου κυριαρχεί πάνω από τα πάντα και είναι αντικείμενο σεξουαλικής διέγερσης.

«Ο όρος sapiosexual αναφέρεται σε ένα άτομο που έλκεται, κυρίως ή αποκλειστικά, από άτομα που θεωρεί έξυπνα, με λιγότερη ή καθόλου σημασία στη φυσική εμφάνιση, το φύλο ή την ταυτότητα φύλου του ατόμου», εξηγεί ο Δρ. Ummni Khan, αναπληρωτής καθηγητής νομικής στο Carleton University με ειδικότητα στην κοινωνικο-νομική κατασκευή της αποκλίνουσας σεξουαλικότητας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ρίζα της λέξης (sapio) σημαίνει «σοφός» στα λατινικά. Ο ψυχοθεραπευτής και πιστοποιημένος θεραπευτής σεξ και ζευγαριών Lee Phillips περιγράφει τη σαπιοσεξουαλικότητα ως «ελκυσμένη από στοχαστικές συζητήσεις παρά από σωματικά προκαταρκτικά παιχνίδια».

Φυσικά, όπως πολλές σεξουαλικές ταυτότητες, ακόμα και το φάσμα του sapiosexual μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να διεγείρονται διανοητικά σε μεγάλο βαθμό και σε καθημερινή βάση, ενώ άλλοι μπορεί να απολαμβάνουν το περιστασιακό sexting. Είτε λύνετε εξισώσεις μαζί είτε ακούτε τον αγαπημένο σας να μιλάει ακατάπαυστα για τον αγαπημένο του φιλόσοφο, σε πολλές σχέσεις η ευφυΐα είναι ένα σημαντικό στοιχείο.

Sapiosexual; Ο απόλυτος οδηγός για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από αυτόν τον αμφιλεγόμενο όρο στις σχέσεις

Τι σημαίνει sapiosexual

Ο όρος επινοήθηκε για πρώτη φορά σε μια ανάρτηση στο LiveJournal το 1998 από έναν χρήστη με το όνομα WolfieBoy, ο οποίος δημιούργησε τον όρο επειδή ένιωθε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη γλώσσα που να περιγράφει ξεκάθαρα τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ωστόσο, η κύρια χρήση του όρου δεν άρχισε πραγματικά να γίνεται πράξη μέχρι τη δεκαετία του 2010. Το 2014, η OkCupid δημιούργησε το «sapiosexual» μια επιλογή για σεξουαλικό προσανατολισμό, τόσο στην εφαρμογή όσο και στον ιστότοπό της, δίνοντας στον όρο περισσότερη συνάφεια στον κόσμο των γνωριμιών.

Το 2017, το Sapio, που διαφημίστηκε ως «η μόνη εφαρμογή που φτάνει στον πυρήνα των ανθρώπων μέσα από τις εμπειρίες τους, τις εγκάρδιες απόψεις και τα τολμηρά πάθη τους», κυκλοφόρησε στο App Store, δίνοντας στους sapiosexual μια επιλογή εφαρμογής γνωριμιών σχεδιασμένη μόνο για αυτούς.

Ενώ ο όρος έχει κερδίσει δημοτικότητα, υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το πού εμπίπτει η σαπιοσεξουαλικότητα στο φάσμα της σεξουαλικότητας, καθώς μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Μερικοί μπορεί να το δουν ως τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, παρακάμπτοντας όλους τους άλλους παράγοντες στην επιλογή συντρόφου.

«Το sapiosexual μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως σύγκρουση ή φετίχ παρά ως προσανατολισμός», λέει ο Phillips. «Κατά την άποψή μου, ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τη σαπιοσεξουαλικότητα είναι να μάθουμε πώς χρησιμοποιείται από το άτομο που ταυτίζεται με τον όρο». Είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης μιας ποικιλίας κλίσεων, προτιμήσεων και σεξουαλικών επιθυμιών.

sapiosexual

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Sapiosexual, Demisexual και Greysexual;

Επειδή η το sapiosexual δίνει έμφαση στο να διεγείρεται κάποιος περισσότερο σεξουαλικά και/ή να διεγείρεται από το μυαλό του συντρόφου παρά από το σώμα του, μπορεί συχνά να συγχέεται με ταυτότητες εντός του φάσματος της ασεξουαλικότητας, όπως οι όροι Demisexual και Greysexual.

Ενώ τόσο το sapiosexual όσο και το Demisexua απομακρύνονται από τα φυσικά χαρακτηριστικά ως πηγή (ή η κύρια πηγή) έλξης, η σεξουαλικότητα του sapio επικεντρώνεται στην ευφυΐα (όπως και αν ορίζεται), ενώ στην περίπτωση του Greysexual, η επιθυμία πηγάζει από τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού. Φυσικά, μπορεί να υπάρξει κάποια επικάλυψη μεταξύ των δύο.

Μπορεί να διερωτάστε: «Εάν είστε sapiosexual, μπορείτε να κάνετε σεξ μόνο με άτομα από τα οποία διεγείρεστε διανοητικά;» Λοιπόν, όχι απαραίτητα. Εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η αυτή σας η τάση. Πολλοί από εμάς έχουμε κάνει σεξ με άτομα εκτός του πρωταρχικού μας προσανατολισμού, αλλά αν είστε sapiosexual, η προτίμησή σας θα είναι γενικά τα άτομα που πιστεύετε ότι είναι έξυπνα.

sapiosexual

Πώς ξέρετε αν είστε sapiosexual

Αν και δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια για να ανακαλύψετε εάν είστε sapiosexual (και αυτό διαφέρει φυσικά για όλους), εδώ είναι μερικά σημάδια που λένε οι ειδικοί ότι μπορεί να υπονοούν τη σαπιοσεξουαλικότητα:

  • Βρίσκετε κάποιον ελκυστικό αφού διαβάσετε ένα άρθρο, ένα ποίημα ή ένα ακαδημαϊκό δοκίμιο που έγραψε.
  • Μια συζήτηση με κάποιον που προσφέρει πρωτότυπα και στοχαστικά επιχειρήματα μοιάζει με προκαταρκτικό παιχνίδι.
  • Σας ενθουσιασμένοι περισσότερο από το TED Talks περισσότερο από το πορνό.
  • Η μοναδική οπτική γωνία κάποιου είναι πιο σημαντική για εσάς παρά η φυσική του εμφάνιση.
  • Τα διδακτορικά τα βρίσκετε εξαιρετικά ελκυστικά.
  • Σας ελκύουν άτομα με τα οποία μπορείτε να κάνετε φιλοσοφικές συζητήσεις.
  • Δεν αντέχετε τις μικρές κουβέντες και θέλετε να μπείτε κατευθείαν στις λεπτομέρειες.
  • Η ευφυΐα κατατάσσεται υψηλότερα σε ελκυστικότητα από όλους τους άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής ελκυστικότητας.
sapiosexual

Sapiosexuality: Πώς λειτουργεί στις σχέσεις

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το sapiosexuality εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με τον Phillips, θα μπορούσε να είναι η γοητεία ενός καθηγητή που δίνει διαλέξεις με πάθος ή η γοητεία κάποιου που γνωρίζει πολύπλοκα θέματα. «Δεν είναι μόνο να έλκεσαι από τη νοημοσύνη αλλά να υποκινείται από διανοητικές συζητήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βαθύτερες συνδέσεις». Το σεξ μπορεί ακόμα να είναι (και συχνά είναι) μέρος της σχέσης, αλλά ο δρόμος προς τη διέγερση είναι περισσότερο ψυχικός παρά σωματικός.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν κάποιος που είναι sapiosexual μπαίνει σε μια σχέση, ειδικά με κάποιον που δεν μοιράζεται το ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού για διανοητικό λόγο; Οι σαπιοσεξουαλικοί άνθρωποι συχνά βρίσκουν συμβατότητα με άλλους που μοιράζονται τον ίδιο προσανατολισμό μαζί τους. Ωστόσο, το να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον που δεν ταυτίζεται ως sapiosexual, μπορεί να παρουσιάσει μοναδικές προκλήσεις. Ένας σύντροφος μπορεί να αισθάνεται υποτιμημένος εάν δεν είναι τόσο γνώστης κάπιου αμτικειμένου ή δεν ασχολείται με συγκεκριμένα θέματα. Όπως συμβαίνει με όλες τις σχέσεις, το κλειδί εδώ είναι η επικοινωνία και η κατανόηση των αναγκών του άλλου.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μεγαλύτερη φυσική τάση, η εισαγωγή πνευματικών στοιχείων στις αλληλεπιδράσεις σας μπορεί να είναι μια πύλη για να συνδεθείτε με τον sapiosexual σύντροφό σας. Σκεφτείτε να διαβάζετε ο ένας στον άλλον, να επισκέπτεστε μουσεία ή να συμμετέχετε σε στοχαστικές συζητήσεις. Αυτό όχι μόνο σας φέρνει πιο κοντά, αλλά καλύπτει και την επιθυμία του άλλου σας για πνευματική διέγερση. Δεν χρειάζεται να έχετε τις ίδιες απόψεις (ή ακόμα και να ενεργείτε σύμφωνα με αυτές), αλλά πρέπει να σέβεστε ο ένας τις προτιμήσεις και τα προσωπικά όρια του άλλου.

Γιατί ο όρος είναι τόσο αμφιλεγόμενος

Ως αποτέλεσμα της έμφασης που δίνει στη νοημοσύνη, το sapiosexual ως ταμπέλα έχει επικριθεί έντονα ως επιτηδευμένη στην καλύτερη περίπτωση, ταξική και ρατσιστική στη χειρότερη.

Η έννοια της νοημοσύνης είναι βαθιά υποκειμενική καθώς μπορεί να μετρηθεί με τρόπους που διαιωνίζουν πολιτισμικές προκαταλήψεις και μεροληπτικά στερεότυπα. Μπορεί να είναι ελιτίστικο και ταξικό όταν εστιάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη συσσώρευση πανεπιστημιακών πτυχίων. Αν και δεν εκτιμούν όλοι οι sapiosexuals τα πανεπιστημιακά πτυχία σε σχέση με άλλες μορφές νοημοσύνης, ο ίδιος ο όρος μπορεί να θεωρηθεί ως τρόπος για να αναγνωρίσετε τη νοημοσύνη κάποιου άλλου.

sapiosexual

Sapiosexuality και online dating

Αυτού του είδους η σεξουαλικότητα είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης υιοθέτησης ετικετών όχι μόνο για να καταγράψουμε καλύτερα το πώς νιώθουμε, αλλά και για να βελτιώσουμε τις πιθανότητές μας να συνδεθούμε με έναν συμβατό σύντροφο ή εραστή.

Τα προφίλ γνωριμιών περιορίζουν το πόσα μπορείτε να πείτε για τον εαυτό σας ή για το τι θέλετε. Ταυτότητες όπως το sapiosexual επιτρέπουν στους ανθρώπους να διατυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να εκφράσουν το είδος των συντρόφων που επιθυμούν στον περιορισμένο ψηφιακό χώρο μιας εφαρμογής γνωριμιών.

Με τα εργαλεία που έχουν οι χρήστες για να εκφράσουν ποιοι είναι και τι αναζητούν στο προφίλ γνωριμιών τους, δεν είναι περίεργο ότι κάθε μέρα εμφανίζονται νέοι όροι που στοχεύουν να μας βοηθήσουν να βρούμε άτομα με τα οποία μπορεί να συνδεθούμε.

Ωστόσο, καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει πλήρως ποιος είσαι και τι σε ελκύει. Όταν πρόκειται για την επιλογή μιας ετικέτας (ή ετικετών) που περιγράφει καλύτερα τη σεξουαλικότητα, τον προσανατολισμό ή και τις επιθυμίες σας.

Η σημασία της προσωπικής επιλογής στον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουμε και επισημαίνουμε τις επιλογές μας και τα «θέλω» μας είναι τεράστια. Οπότε αν η σεξουαλικότητα του sapio έχει απήχηση σε εσάς, αποδεχτείτε την. Είναι μέρος της μοναδικής σας ταυτότητας και του τρόπου με τον οποίο βιώνετε τον κόσμο. Ο όρος υπάρχει για κάποιο λόγο, και ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξετε να προσδιορίσετε την σεξουαλικότητα αλλά και τον εαυτό σας, να θυμάστε: Κανείς δεν σας γνωρίζει καλύτερα από ό, τι γνωρίζετε τον εαυτό σας.

Photo Credits: IStock

Διαβάστε επίσης:

5 πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζεις για τους ασέξουαλ

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet