Το σεξ θα έπρεπε να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, να είναι η στιγμή που το μυαλό σου «αδειάζει» και εσύ δε σκέφτεσαι τίποτα, μόνο ζεις, τη στιγμή, το λεπτό, το δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται σχεδόν πάντα περίπλοκα και αυτό γιατί τόσο κατά τη διάρκεια του σεξ, όσο και πριν και μετά, σκεφτόμαστε πράγματα που δε θα έπρεπε, και συχνά παίρνουμε τη θέση παρατηρητή σε όσα γίνονται. Κάπως υπεραναλύουμε θέματα που ενδεχομένως να μην υπάρχουν καν.

Γενικά στο σεξ είναι χρήσιμο να ελευθερωθείτε από τις σκέψεις που σας αγχώνουν και να εστιάσετε σε αυτό που ζείτε εκείνη τη στιγμή. Βέβαια όλοι κάποια στιγμή έχουμε βιώσει κάποιο βαθμό άγχους για το σεξ και ως επί το πλείστον, αυτά τα αγχώδη συναισθήματα δεν είναι τίποτα ανησυχητικό.

Μεμονωμένες σκέψεις όπως «ξέχασα να φέρω προφυλακτικό», «πώς να του πω ότι θέλουμε να αλλάξουμε στάση» ή «θα παρατηρήσει ότι οι θηλές μου είναι καφέ;» είναι απολύτως φυσιολογικά.

Από την άλλη βέβαια για μερικούς ανθρώπους αυτοί οι τύποι σκέψεων μπορεί να είναι συνεχείς και να φτάσουν να γίνουν εξουθενωτικοί. Οι επίμονες, επαναλαμβανόμενες, παρεμβατικές σκέψεις για μια συγκεκριμένη πτυχή του σεξ μπορούν να εμποδίσουν πολλούς ανθρώπους να κάνουν σεξ ή να μην κάνουν όπως θέλουν.

Το «σεξουαλικό άγχος» δεν είναι στην πραγματικότητα μια διάγνωση που κάνει ο επαγγελματίας υγείας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας. Αντίθετα, τα άγχη γύρω από το σεξ είναι συχνά συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας ή ευρύτερων καταστάσεων ψυχικής υγείας όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Σεξ: Οι τρεις τύποι άγχους και πώς θα τους αντιμετωπίσετε για να φτάσετε στην απόλαυση
IStock

Τι είναι το σεξουαλικό άγχος;

Το σεξουαλικό άγχος είναι πραγματικά ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει τα πάντα, από σεξουαλικές απογοητεύσεις έως κλινικά διαγνώσιμη σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό το είδος άγχους διαγιγνώσκεται μόνο ως δυσλειτουργία όταν τα προβλήματα διαρκούν έξι μήνες ή περισσότερο κατά τη διάρκεια τουλάχιστον του 75% των σεξουαλικών εμπειριών. Σε αυτό το σημείο, πιθανότατα θα ωφεληθεί κάποιος από τη συνάντηση με έναν σεξοθεραπευτή ή έναν ειδικό σεξουαλικής ιατρικής.

Το άγχος εμφανίζεται γενικά στο σώμα μας ως μια σειρά συμπτωμάτων: σφίξιμο στο στήθος, πονοκεφάλους, εφίδρωση, γαστρεντερική δυσφορία και πολλά άλλα. Όταν σχετίζεται με το σεξ, το άγχος μπορεί να εμφανιστεί ως αποφυγή της ερωτικής επαφής και προβλήματα σχετικά με την απόδοση, όπως μη κανονική στύση. Μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου το άγχος σας επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή και το να μην μπορείτε να κάνετε σεξ όπως θέλετε κάνει το άγχος σας χειρότερο.

Το άγχος μπορεί να είναι διαφορετικό σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για μερικούς είναι σαν ένα ισχυρό αίσθημα φόβου, ένα διάχυτο αίσθημα τρόμου ή παρεμβατικές αρνητικές σκέψεις όπως «είμαι άνευ αξίας», «κανείς δεν θα ήθελε κάποιον σαν εμένα» ή «αν πω ναι στο σεξ , κάτι τρομερό θα συμβεί».

Άγχος σεξουαλικής απόδοσης

Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει επίγνωση του σώματός του, των πράξεών του ή της προσέγγισης του σεξ. Αυτός ο τύπος άγχους έχει συχνά άμεση επίδραση στο σώμα μας, προκαλώντας προβλήματα όπως δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης και προβλήματα διέγερσης ή οργασμού.

  • Εικόνα σώματος: «Πώς φαίνεται το σώμα μου όταν βρίσκομαι σε αυτή τη θέση;»
  • Λειτουργία σώματος: «Αργώ πάρα πολύ για να φτάσω στον οργασμό;»
  • Έκφραση: «Είναι οι ήχοι μου πολύ δυνατοί;»
  • Επίπεδο δεξιοτήτων: «Αυτό το κάνω καλά;»

Αυτά τα ζητήματα γίνονται κλινικά όταν εμφανίζονται σταθερά και επανειλημμένα, ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους. Το άγχος της απόδοσης είναι γνωστό ότι προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία και σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία, οργασμικές διαταραχές, διαταραχές διέγερσης, ακόμη και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Δυσφορία μετά το σεξ

Η δυσφορία είναι ένας τύπος άγχους όπου το άτομο μπορεί να αισθάνεται αποκομμένο από το σώμα του. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως δυσφορία φύλου όπου κάποιος αισθάνεται ότι το σώμα του δεν ταιριάζει με την ταυτότητα φύλου του.

Υπάρχει ένας άλλος τύπος δυσφορίας που ονομάζεται μετασυνουσιακή δυσφορία, την οποία οι κλινικοί ψυχολόγοι κατηγοριοποιούν ως γυναικεία λειτουργική διαταραχή, όπου το άτομο βιώνει αρνητικά συναισθήματα που χαρακτηρίζονται από κλάμα, αίσθηση μελαγχολίας, άγχος, διέγερση ή επιθετικότητα μετά το σεξ. Ενώ αναφέρεται κυρίως σε γυναίκες, υπήρξαν μερικές σπάνιες περιπτώσεις ανδρών που το εμφανίζουν επίσης.

Το φαινόμενο προκαλείται τόσο από φυσιολογικές αποκρίσεις όσο και από συναισθηματικές, που μπορεί να προκύψουν από μια μειωμένη αίσθηση ενθουσιασμού και εγγύτητας όταν τελειώσει το σεξ.

Διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής

Η διαταραχή της σεξουαλικής αποστροφής, ή SAD, κατηγοριοποιήθηκε κάποτε ως διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας και ορίστηκε ως «επίμονη ή επαναλαμβανόμενη ακραία αποστροφή προς: και αποφυγή, όλων ή σχεδόν όλων, της σεξουαλικής επαφής των γεννητικών οργάνων με έναν σεξουαλικό σύντροφο».

Αν και μπορεί να μην είναι η δική της κλινική διάγνωση, η αποφυγή γύρω από το σεξ είναι πραγματική και μπορεί να αποδοθεί σε τραύμα ή αρνητικές συσχετίσεις με το σεξ ως αποτέλεσμα πολιτισμικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών συνθηκών. Αυτές οι έντονες αποστροφές για το σεξ μπορεί επίσης να αποδοθούν σε φοβία. Εάν συμβαίνει αυτό, οι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από έναν τύπο θεραπείας έκθεσης που ονομάζεται αισθησιακή εστίαση, η οποία είναι μια σειρά από όλο και πιο αισθησιακές και στη συνέχεια σεξουαλικές ασκήσεις με τον σύντροφό στο σπίτι.

σεξ
gpointstudio / IStock

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος στο σεξ

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να εργαστεί για να διαχωρίσει την αίσθηση του εαυτού του από τα άγχη και τα συμπτώματά του. Είναι δύσκολο για εμάς να μην αποδώσουμε αυτά τα ζητήματα στον εαυτό μας και να νιώθουμε ότι το σώμα μας δεν είναι αρκετά καλό όταν στην πραγματικότητα, υπάρχουν αμέτρητα πράγματα γύρω μας που επηρεάζουν τις πεποιθήσεις μας σχετικά με το σεξ. Η εξερεύνηση αυτού του θέματος με έναν επαγγελματία, όπως έναν σεξοθεραπευτή, μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για τα ερεθίσματα σας, κάτι που μπορεί τελικά να βοηθήσει στον εντοπισμό του υποκείμενου ζητήματος.

Και αυτό είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί το σεξουαλικό άγχος. Ανεξάρτητα από το είδος του σεξουαλικού άγχους που αντιμετωπίζετε, η θεραπεία εξαρτάται από το υποκείμενο πρόβλημα. Αν πρόκειται για σεξουαλικό τραύμα, τότε ένας θεραπευτής θα πρέπει να βοηθήσει τον ασθενή να επεξεργαστεί το τραύμα του και να του διδάξει δεξιότητες σεξουαλικής επικοινωνίας. Αν είναι σεξουαλικός πόνος, τότε είναι μια παραπομπή σε γιατρό σεξουαλικής ιατρικής και φυσιοθεραπευτή της πυέλου. Αν είναι ένα ιστορικό αρνητικών μηνυμάτων για το σεξ, τότε είναι ψυχοεκπαίδευση για το σεξ και αμφισβήτηση/αναπλαισίωση αυτών των παλιών μηνυμάτων.

Υπενθυμίζοντας στον σύντροφό σας ότι εξακολουθείτε να τον αγαπάτε και θέλετε να δουλέψετε μαζί σε αυτά τα ζητήματα, μπορεί να του δώσει ακριβώς τη δύναμη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τα άγχη τους. Είναι ίως το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας.

Photo Credits: IStock

Διαβάστε επίσης:

Ασκήσεις Kegel: Η γυμναστική που ανοίγει το δρόμο του οργασμού

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet