Η καλλιέργεια μιας υγιούς ρομαντικής δυναμικής απαιτεί δουλειά, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι λένε τόσο συχνά ότι μια δεδομένη σχέση απλώς δεν λειτουργεί. Ακριβώς όπως οι προσωπικότητες, τα βιώματα και η βιολογική μας σύνθεση είναι όλα ξεχωριστά, έτσι είναι και τα στυλ επικοινωνίας, οι αξίες και οι εμπειρίες ψυχική υγεία μας. Και στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης, αυτοί οι τρεις τελευταίοι παράγοντες είναι όλοι ένοχοι για μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την εφαρμογή γνωριμιών Couply ρώτησε 1.000 συμμετέχοντες σχετικά με τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους, προσφέροντας πολλές επιλογές για απάντηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τρεις κορυφαίες είχαν τις ρίζες τους στην επικοινωνία (56%), την έλλειψη ποιοτικού χρόνου (37%) και τα προβλήματα ψυχικής υγείας (35%).

3 κοινά προβλήματα σχέσεων που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια αυτή τη στιγμή και πώς μπορούν να λύσουν το καθένα από αυτά

ζευγάρια

1. Θέματα επικοινωνίας

Πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά στυλ και προτιμήσεις επικοινωνίας και μια υγιής δόση υπομονής και σεβασμού είναι απαραίτητη για να ανακαλύψουμε πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι ακούνε και μοιράζονται πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις στις οποίες η αναποτελεσματική επικοινωνία (ή ακόμα και η παντελής έλλειψη επικοινωνίας) τρέφει μία σχέση.

Η Deanna Shahady, LMFT, θεραπεύτρια σχέσεων που εργάζεται με το Couply, λέει ότι ένας λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα επικοινωνίας έχει να κάνει με κάτι που περνούν προσωπικά. Και στη ρίζα του προβλήματος είναι συχνά μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι «δεν λαμβάνουν υπόψη το άλλο άτομο», λέει.

Για να το αντιμετωπίσεις αυτό, η Shahady λέει ότι η ειλικρίνεια και η αυτογνωσία είναι το κλειδί γιατί μπορούν να σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς αντί να αντιδράσεις. Αυτή η αλλαγή μπορεί να δείξει σε έναν σύντροφο ότι ενδιαφέρεσαι για το τι λέει και τι αισθάνεται. Εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για το πώς αισθάνεται όταν τα ζητήματα επικοινωνίας – όπως η άμυνα, ο θυμός ή το κλείσιμο – έρχονται στην επιφάνεια. Λαμβάνοντας υπόψη ο ένας την οπτική του άλλου μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ήπια προσέγγιση, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να βοηθήσει τη συνολική επικοινωνία στη σχέση.

ζευγάρια

Εάν διαπιστώσεις ότι τα προβλήματα επικοινωνίας στη σχέση σου δεν είναι ακριβώς εύκολο να επιλυθούν, ο εξουσιοδοτημένος θεραπευτής γάμου και οικογένειας Omar Ruiz, LMFT, συνιστά να μιλήσεις στον σύντροφό σου για να πάτε σε συμβουλευτική για ζευγάρια, όπου ένα ουδέτερο τρίτο μέρος μπορεί να διευκολύνει την υγιή συζήτηση.

2. Δεν περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί

Το ότι κάθεσαι δίπλα σε κάποιον δεν σημαίνει ότι περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί του, σημειώνει η Shahady, η οποία προσθέτει ότι υπάρχουν δύο βασικά συστατικά του ποιοτικού χρόνου: να είσαι διαδραστικός και σκόπιμος.

Είτε βρίσκεστε στον καναπέ είτε κάνεις μια βόλτα με τον σύντροφό σου, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να βεβαιωθείς ότι περνάτε πραγματικά ποιοτικό χρόνο. Η Shahady συνιστά να προγραμματίζετε date nights για να σημειώσετε tick στο κουτάκι της σκοπιμότητας. Επιπλέον, αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσεις με τον σύντροφό σου, το οποίο κάνει tick στο κουτάκι της διάδρασης. Για να γίνει το ραντεβού ακόμα πιο διαδραστικό, η Shahady προτείνει να κάνεις ερωτήσεις για να διασφαλίσεις ότι η συζήτηση που θα κάνετε θα έχει νόημα.

ζευγάρια

Και αν δεν έχεις χρόνο – κάτι που συμβαίνει – η Shahady συνιστά να βγεις μπροστά και να πεις: «Γεια, θέλω πραγματικά να περάσω χρόνο μαζί σου. Θέλω να ακούσω τι έχεις να πεις, αλλά δεν έχω το χρονικό περιθώριο αυτήν τη στιγμή. Μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό;» Θέτοντας αυτή την ερώτηση, ξεκαθαρίζεις στον σύντροφό σου ότι σκοπεύεις να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί του, παρόλο που αυτή η στιγμή μπορεί να μην είναι η κατάλληλη.

3. Ψυχική υγεία

Η ζωή αυτά τα τελευταία χρόνια εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 οδήγησε τους ανθρώπους να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θυμού και του φόβου, τα οποία ο Ruiz λέει ότι εισήγαγε ή επιδείνωσε στις ζωές μας, «Θέματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η πεσμένη διάθεση άρχισαν να επηρεάζουν τη συνολική ευημερία των ζευγαριών».

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να τα έχει προκαλέσει, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι εκτεταμένα και εξαιρετικά εξατομικευμένα. Γι’ αυτό το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις είναι να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό σε προσωπικό επίπεδο και επίπεδο σχέσεων.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: 10 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μια πολύ ουσιαστική (οπότε και όμορφη) σχέση.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet