Πώς θα γίνεις ευτυχισμένος; Υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές εκεί έξω και χιλιάδες άνθρωποι που καλοπροαίρετα τις υποστηρίζουν. Το Facebook και το Instagram ξεχειλίζουν από αποφθέγματα από coaches, guru και influencers που θέλουν να μας κινητοποιήσουν για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή, να ενισχύσουμε την ερωτική μας ζωή, ή να αποκτήσουμε την τέλεια και ευτυχισμένη σχέση. Συνήθως όμως η ευτυχία δεν στηρίζεται σε συμβουλές ή κανόνες. Οι κανόνες είναι για τα μαθηματικά και όχι για τον έρωτα. Συμφωνείς;

Η ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου A Happy You: Your Ultimate Prescription for HappinessElizabeth Lombardo,  καταρρίπτει κάποια κλισέ που έχουμε εμμονικά κλειδωμένα στο μυαλό μας για την ευτυχισμένη σχέση! Και μας δίνει κ΄’αποιους”αντι-κανόνες”.

1. Μην πηγαίνεις ποτέ στο κρεβάτι μετά από καβγά

Γιατί; Οι ψυχολόγοι μας λένε πως πρέπει να λύνουμε τις διαφωνίες άμεσα και δεν πρέπει να υπάρχουν ερωτηματικά και όλα αυτά τα γνωστά κλισέ. Κι όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος όταν είσαι ήδη κουρασμένος και στρεσαρισμένος από όλη την ημέρα να πρέπει να λύσεις τη διαφωνία άμεσα, μας λέει η δόκτωρ Lombardo. Συμφώνησε ή διαφώνησε τώρα και όταν ξεκουραστείτε και οι δύο τότε το λύνετε!  

2. Η ειλικρίνεια είναι το παν!

Αλήθεια τώρα; Σε μια σχέση η ειλικρίνεια δεν είναι πάντα η καλύτερη πολιτική. Για παράδειγμα δε χρησιμεύει σε τίποτα να μοιράζεσαι μια πληροφορία όπως: «είδα σήμερα στο δρόμο τον μεγάλο έρωτα της ζωής μου και ήταν κούκλος…». Αυτό θα προκαλούσε ανταγωνιστική διάθεση στο σύντροφό σας και όταν συγκρίνεσαι με κάποιον συνήθως νιώθεις κατώτερος. Και νιώθεις σαφώς χειρότερα.

ζευγάρια
Ένα ζευγάρι για να γίνει ευτυχισμένο χρειάζεται κανόνες; Αλήθεια; οι κανόνες είναι για τα μαθηματικά και όχι για τον έρωτα.

3. Μην πηγαίνετε ποτέ χωριστές διακοπές 

Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε λίγες μέρες για διακοπές πάντα προτιμάμε να τις περνάμε με το σύντροφό μας. Από την άλλη όταν έχουμε αρκετό χρόνο μπορούμε να τον διαθέσουμε και σε κάτι που μας ευχαριστεί. Αν για παράδειγμα ο σύντροφός μας θέλει να κάνει εξερευνήσεις κι εσείς να κάθεστε με ένα long drink σε μια πισίνα μπορείτε να πάτε διακοπές και με μια φίλη σας. Το motto  κάποιων ζευγαριών «κάνουμε τα πάντα μαζί», λέει η Δόκτωρ Lombardo, δεν είναι πάντα ρεαλιστικό. Δε χρειάζεται να είστε μόνο μαζί. Απλώς χρειάζεται να είστε «και μαζί».  

4. Δεν πρέπει ποτέ να κοιμάστε χωριστά  

Το να κοιμόμαστε πάντα μαζί και αγκαλιά με το σύντροφό μας αποτελεί έναν ακόμη αστικό μύθο. Δηλαδή πως γίνεται να είσαι ευτυχισμένος με κάποιον που σε ξυπνάει με το ροχαλητό του; Ένας από τους δύο μπορεί να στριφογυρίζει, ο άλλος να θέλει να τον πάρει ο ύπνος με το φως ανοιχτό. Ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, την ψυχική, πνευματική  και σωματική, οπότε και για το γάμο, επισημαίνει η  Δόκτωρ Lombardo. Όμως προσοχή. Χωριστά κρεβάτια δε σημαίνει αποχή από το σεξ!  

5. Οι σύντροφοι πρέπει να έχουν κοινά χόμπι  

Λάθος, λάθος και λάθος. Αν στον έναν αρέσει ο μαραθώνιος και στον άλλον το shopping που είναι το πρόβλημα; Το σημαντικότερο μια σχέση γενικότερα είναι να νιώθεις ελεύθερος. Το να έχετε χωριστά ενδιαφέροντα αλλά και κοινές δραστηριότητες είναι ότι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί.

ζευγάρια
Τα κοινά χόμπι στο ζευγάρι είναι ακόμη ένας αστικός μύθος! Το σημαντικότερο μια σχέση γενικότερα είναι να νιώθεις ελεύθερος

Τα ζευγάρια δεν χρειάζεται να είναι “μόνο” μαζί. Απλώς χρειάζεται να είναι “και μαζί”!

6. Το να βαριέσαι είναι κακό 

Το πρόβλημα με αυτόν τον κανόνα αρχίζει όταν τα ζευγάρια πιστεύουν ότι η ηρεμία και η γαλήνη σε μια σχέση είναι πρόβλημα. Αν ψάχνετε τον ενθουσιασμό αναζητήστε τον στα σπορ και τις δραστηριότητες. Η σχέση δεν είναι σπορ!

7. Πρέπει να κάνεις σεξ με το σύντροφό σου για να είναι ευτυχισμένος 

Αυτό είναι κυρίως πρόβλημα των γυναικών και κυρίως των νέων μαμάδων λέει η Δόκτωρ Lombardo. Όταν το σεξ γίνεται ακόμη ένα από τα «καθήκοντα» που πρέπει να εκτελέσουν. Το σεξ δεν είναι καθήκον κανενός. Γίνεται και από τους δύο και κυρίως και για τους δύο.

Διάβασε ακόμα Μήπως σαμποτάρεις τις σχέσεις σου; Μια ψυχολόγος σου λέει το γιατί

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet