Η Yana Olenich κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα! Ήταν 10 Μαρτίου. Σηκώθηκε το πρωί, μάζεψε όπως όπως μερικά προσωπικά αντικείμενα, το έργο μιας ζωής- τα σχέδιά της-, μπήκε στο αυτοκίνητό της και ξεκίνησε από την Οδησσό  (που σε περίοδο ειρήνης είναι εξαιρετικός τουριστικός προορισμός)  για να φτάσει στην Ελλάδα…  

Οδήγησε τρεις μέρες. Από την Ουκρανία πέρασε στη Ρουμανία, έπειτα Βουλγαρία, από εκεί στην Τουρκία και τέλος ήρθε στη χώρα μας. Μαζί της η μάνατζερ του brand της με τη μητέρα της. Έμειναν σε ένα φιλικό σπίτι που θα τις φιλοξενήσει για το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Ιερισσού κοντά στη Χαλκιδική: «Οι δικοί μου άνθρωποι είναι χαρούμενοι που γλίτωσα και είμαι ασφαλής. Όμως οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου δεν είναι! Ο πόλεμος σε ακολουθεί όπου κι αν είσαι…»

Η Olenich δεν γνωρίζει πολλούς στη χώρα μας εκτός από τους φίλους της. Όπως λέει, πεταγόταν στον παραμικρό ήχο, αλλά οι άνθρωποι της φέρθηκαν με καλοσύνη φέρνοντάς της φαγητό κάθε μέρα. Έκανε ένα ταξίδι 72 ωρών στο οποίο προσπάθησε να αποφύγει κάθε κίνδυνο αφήνοντας πίσω τους γονείς της και τον άντρα της, ο οποίος θέλει να πολεμήσει: «Η Οδησσός περιμένει τους Ρώσους από μέρα σε μέρα. Λαμβάνω συνέχεια ειδοποιήσεις στο κινητό μου για επιδρομές. Ο άντρας μου είναι πολύ γενναίος και αποφάσισε να μείνει να πολεμήσει. Η κατάσταση είναι πολύ επίπονη για εμένα».

Πριν φύγει από την πατρίδα της, μάζευε εθελοντικά χρήματα για να αγοράσουν εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό και βοηθούσε με το να διαθέτει τα κεφάλαια από την ανθρωπιστική βοήθεια αγοράζοντας φάρμακα! Παρόλα αυτά, δέχτηκε τις εκκλήσεις του συζύγου της να φύγει: «Μου ζητούσε κάθε μέρα -όλη μέρα!-  να φύγω».

Επιθυμία της ήταν να σώσει ό,τι μπορούσε από τη δουλειά και το έργο της. Το 2016 δημιούργησε το δικό της Brand, που ακολουθεί οικολογική φιλοσοφία, σχεδιάζοντας καμπαρντίνες, πουκάμισα και οικολογικά δερμάτινα μπουφάν, και συνεργάζεται με  παγκοσμίου φήμης επαγγελματίες, όπως η Canada’s SSENSE, η Galeries Lafayette Dubai και η Eraldo στην Ιταλία. Τελικά, ο άντρας της την έπεισε να φύγει: «Συσκεύασα τα δείγματα από τη συλλογή μου για το φθινόπωρο/χειμώνα 2022 σε επτά κουτιά και τα έβαλα στο αυτοκινήτου του συζύγου μου», λέει.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η Olenich κατασκεύαζε τις συλλογές της στην Ουκρανία: στην Οδησσό, την πολιορκημένη πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο και το Τσερνιχίβ στον Βορρά, το οποίο επίσης έχει υποστεί σφοδρό βομβαρδισμό. Τώρα ελπίζει να ξεκινήσει την παραγωγή του brand της στην Ευρώπη. «Τα εργοστάσια πρέπει να είναι ευέλικτα», εξηγεί, «[…] Χρειάζεται κατανόηση του γεγονότος ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις ποσότητες και στις αλυσίδες εφοδιασμού μας».

Αν και ασφαλής πλέον στη χώρα μας, η Olenich όταν κοιτάει στον ουρανό νομίζει ότι θα δει τα ρωσικά βομβαρδιστικά, η θάλασσα της θυμίζει πολεμικά πλοία και περιμένει τα τανκς να φανούν όταν κοιτάει τον ορίζοντα… Ακόμα τινάζεται στον παραμικρό θόρυβο και ξεσπάει σε κλάματα όταν ξυπνάει μέσα της το άδικο και η άρνηση να δεχτεί αυτό που συμβαίνει. Παρόλα αυτά, θέλει να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία: « Η χώρα μας έχει τη δική της ταυτότητα. Όλοι έχουν γίνει μια μεγάλη οικογένεια». 

Το Instagram του brand: olenich.co #supportUkrainianDesigners

Διαβάστε επίσης: 5 fashion brands από την Ουκρανία που αξίζει να γνωρίσουμε

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet