Θυμάμαι να βλέπω την πρώτη ταινία σε VHS στο βίντεο της κολλητής μου και αυτό ίσως είναι κάτι που δεν έπρεπε να πω γιατί προδίδει την ηλικία μου. Ωστόσο, από το Νοέμβριο του 2001 ο κόσμος δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος ή για να ακριβολογώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν η J.K. Rowling κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για τον μικρό μάγο με το σημάδι του κεραυνού στο μέτωπο. Αμέσως, τάχθηκα στο πλευρό του ήρωα κι έγινα σωστή Potterhead, αν και με κάποιες μη δημοφιλείς απόψεις. Όμως, δεν είμαι εδώ για να πω γιατί δεν συμπαθώ τον Dumbledore, αλλά για να μοιραστώ μαζί σου τα μαθήματα που πήρα από όλες αυτές τις μαγικές ιστορίες και δεν είναι λίγα!

Η αληθινή φιλία μπορεί να σε κάνει να ξεπεράσεις τα πάντα

Ο Harry, ο Ron και η Hermione απέδειξαν ξανά και ξανά ότι η πραγματική φιλία είναι ένας άρρηκτος δεσμός. Μαζί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν παράφρονες, θανατοφάγους, την Dolores Umbridge και τους πεμπτουσιωτές. Για να μην αναφέρουμε τις πραγματικά τρομακτικές παγίδες της εφηβικής ζωής: ερωτικές σχέσεις, ζήλια και σχολικές εξετάσεις. Με τους αληθινούς φίλους, δεν έχει σημασία αν μαλώνεις για ένα καταραμένο σκουπόξυλο ή καταπιείς κατά λάθος ένα φίλτρο αγάπης γιατί στο τέλος της ημέρας, θα είναι πάντα εκεί να καλύπτουν τα νώτα σου.

Η γενναιότητα έχει πολλές μορφές

Ο Harry έπρεπε να συγκεντρώσει όλο του το θάρρος όταν αναζήτησε τον Voldemort στο Απαγορευμένο Δάσος, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο είδος γενναιότητας που είδαμε. Είτε αντιστέκεσαι στους φίλους σου επειδή παραβιάζουν τους κανόνες, όπως έκανε ο Neville, είτε παλεύεις γι’ αυτά που πιστεύεις όπως η Ερμιόνη, όλα αυτά ήταν εκδηλώσεις θάρρους και σθένους.

Οι άνθρωποι μπορούν να σε εκπλήξουν

Το παλιό ρητό «μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» έχει γραφτεί και ειπωθεί χιλιάδες φορές και όμως πολύ συχνά δεν εκτιμούμε πραγματικά το νόημά του. Το να κάνεις μια επιπόλαιη υπόθεση για κάποιον είναι επικίνδυνο, όπως μας έχουν αποδείξει πολλάκις τα βιβλία και οι ταινίες του Harry Potter.

Ένας πανύψηλος μισός γίγαντας θα μπορούσε να αποδειχθεί ευγενικός και πιστός φίλος, ενώ ένας τραυλός, νευρικός δάσκαλος μπορεί να φιλοξενεί τον «ξέρεις ποιον» στο τουρμπάνι του. Ένας σκοτεινός, πικρόχολος δάσκαλος φίλτρων μπορεί να θυσιάσει τα πάντα για να διορθώσει ένα λάθος για την αγάπη της ζωής του, και ακόμη και ένας σοφός τύπος όπως ο Dumbledore θα μπορούσε να έχει ένα περίπλοκο παρελθόν. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Λοιπόν, σχεδόν τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται στον κόσμο των μάγων και αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει να θυμάσαι.

Είναι εντάξει να ζητάς βοήθεια

Ο Harry απεχθανόταν να ζητά βοήθεια, ακόμα κι όταν την χρειαζόταν πραγματικά. Είτε αυτό ήταν να βρει τι σήμαινε ένα στοιχείο κατά τη διάρκεια του Τριάλθου Μαγείας, είτε ανιχνεύοντας ένα χαμένο από χρόνια διάδημα, η πρώτη του αντίδραση ήταν συχνά να προσπαθήσει να κάνει τα πράγματα μόνος του.

Προερχόμενη από καλές προθέσεις, αυτή η στάση είναι παρόλα αυτά ακρωτηριαστική σε πολλές συνθήκες και ευτυχώς ο Harry συνειδητοποίησε ότι αν και υπάρχουν κάποιες μάχες που πρέπει να πολεμήσεις μόνος σου, υπάρχουν άλλες που δεν μπορείς. Εξάλλου, οι φίλοι σου θέλουν να σε βοηθήσουν αν μπορούν, και μπορεί να σε εκπλήξουν όταν το κάνουν.

Η ερωτική απογοήτευση είναι μερικές φορές αναπόφευκτη

Είναι λυπηρό αλλά είναι αλήθεια. Όπως μας έδειξαν ο Harry και η Cho, η Lavender και ο Ron και η Lily και ο Snape, μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε. Μπορεί να υποφέρεις από μια πληγωμένη καρδιά λόγω μίας αγάπης χωρίς ανταπόκριση ή να χάσεις αυτούς που αγαπάς περισσότερο, αλλά τα βιβλία και οι ταινίες της σειράς μας δείχνουν επίσης ότι η ζωή συνεχίζεται. Οι άνθρωποι αναρρώνουν και προχωρούν μπροστά και ακόμη και ο θάνατος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Είναι, όπως είπε τόσο εύγλωττα ο Dumbledore, «απλά η επόμενη μεγάλη περιπέτεια».

Αλλά η αληθινή αγάπη διαρκεί, πάντα

Η αγάπη είναι ένα ισχυρό θέμα σε όλα τα βιβλία. Αν αγαπάς κάποιον ολοκληρωτικά, δεν μπορεί ποτέ να αναιρεθεί. Η αγάπη της Lily για τον Harry του παρείχε προστασία και η αγάπη του Snape για τη Lily διαμόρφωσε την πορεία του μετά τον θάνατό της. Η αληθινή αγάπη διαρκεί για πάντα. Ακριβώς επειδή ένα άτομο πεθαίνει δεν σημαίνει ότι πεθαίνει και η αγάπη μας γι ‘αυτόν.

Τα χρήματα δεν είναι το παν

Ο Harry μπορεί να κληρονόμησε ένα ολόκληρο θησαυροφυλάκιο γεμάτο χρυσό από τους γονείς του, αλλά δεν μπορούσε να του αγοράσει αυτό που λαχταρούσε ίσως περισσότερο από όλα: την οικογένεια που έχασε. Στην άλλη όψη του νομίσματος, ο Ron είχε μεγαλώσει φορώντας ρούχα από δεύτερο χέρι και χρησιμοποιώντας χειροποίητα κυρίως αντικείμενα σε ένα νοικοκυριό που ανησυχούσε συνεχώς για το κόστος, αλλά το σπίτι του ήταν γεμάτο αγάπη και ζωή. Μπορεί να ζήλευε την κατάσταση και τον πλούτο του Harry, αλλά ο Harry ζήλευε τη μεγάλη οικογένεια και το ευτυχισμένο σπίτι του Ron. Στο τέλος της ημέρας φαίνεται ότι τα χρήματα δεν είναι το παν.

Αντιμετώπισε τους φόβους σου

Όσο τρομακτικό κι αν φαίνεται, μερικές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας για να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Ο καημένος ο Ron χρειάστηκε να «ακολουθήσει τις αράχνες» για να βρει τη θεραπεία για την Ερμιόνη μετά τη σύγκρουσή της με τον Βασιλίσκο και ο Harry έπρεπε να αντιμετωπίσει τον τρόμο του για τους Παράφρονες.

Η Ginny έπρεπε να αντιμετωπίσει το φόβο της να μιλήσει στον Harry για να τον κάνει να την προσέξει και η κυρία Weasley αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο φόβο της, να χάσει ένα μέλος της οικογένειάς της. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος είναι ο πιο δύσκολος τρόπος και τέτοιες στιγμές ανακαλύπτουμε από τι είμαστε πραγματικά φτιαγμένοι.

Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που έμαθα – ή θυμήθηκα – από το Stranger Things.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet