Η βία κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσα. Μπορεί να έχεις δει μια γυναίκα να περπατάει στον δρόμο ανήσυχη και να κοιτάει πίσω της. Μπορεί να παρατήρησες ένα κορίτσι που στο σχολείο κάθεται στη «γωνία» της φορώντας το φούτερ και τα ακουστικά της και να αναρωτιέσαι «δεν έχει τύχει να πάμε ποτέ σπίτι της τάδε». Μπορεί να έχεις δει μια γυναίκα στη δουλειά της που διστάζει να μπει στο γραφείο του αφεντικού της. Ίσως την έχεις δει να ψωνίζει στο μανάβικο φορώντας μεγάλα γυαλιά, όμως η μελανιά στο μάτι της ίσα που φαίνεται.

 Η βία κατά των γυναικών μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να αποτυπωθεί διαφορετικά σε εκατομμύρια πρόσωπα. Για πολλές γυναίκες, το σπίτι, το γραφείο, το σχολείο, ο δρόμος, δεν είναι ασφαλή μέρη, είναι κόλαση. Η 25η Νοεμβρίου είναι η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Τα ποσοστά είναι συντριπτικά…

γυναικών

Το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους

Τα τελευταία χρόνια «χορτάσαμε» το σπίτι. Πολλοί μείναμε παραπάνω από αυτό που θα θέλαμε. Άλλες εγκλωβίστηκαν σε έναν εφιάλτη χωρίς τέλος. Η πανδημία εκτόξευσε τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την 2η Ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των Γυναικών που καλύπτει την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Οκτώβριου 2021, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία στην αστυνομία. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό που περιλαμβάνει τα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται. Το 2021 έκλεισε με ένα τραγικό ρεκόρ: 17 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τα χέρια τέως ή νυν συζύγων και συντρόφων, ενώ ο μέσος όρος γυναικοκτονιών τον χρόνο είναι 11.

Οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ανατριχιαστικοί. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη 23/11/22 ο ΟΗΕ, τουλάχιστον 45.000 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας το 2021.

«Από το σύνολο των γυναικών και των κοριτσιών που σκοτώθηκαν με δόλο πέρυσι, περίπου το 56% σκοτώθηκαν από συντρόφους ή άλλα μέλη της οικογένειας… γεγονός που δείχνει ότι το σπίτι δεν είναι ασφαλές μέρος για πολλές γυναίκες και κορίτσια» αναφέρει αξιωματούχος στον ΟΗΕ.

γυναικών

Εργασία

Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών ειδήσεων για περιστατικά βίας και παρενόχλησης κατά των γυναικών, κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο. Μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση της Ζωής και της Εργασίας  έδειξε ότι ανάμεσα στις 31 ευρωπαϊκές χώρες υπό μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των 27 Κρατών Μελών της Ε.Ε., οι εργαζόμενες γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον εκφοβισμό (bullying) στον χώρο εργασίας  σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η νέα έκθεση της Action Aid την οποία δημοσίευσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και παρουσιάζει την πλευρά των ανδρών σε σχέση με το τι πιστεύουν ότι είναι σεξουαλική παρενόχληση. Το 21.3% θεωρεί τα προκλητικά βλέμματα, το 15,8% τα προκλητικά αστεία/ σχόλια και το 14,5% σεξουαλικά ή σεξιστικά σχόλια και προσβλητικές ερωτήσεις για την προσωπική ζωή.

γυναικών

Αριθμοί που συγκλονίζουν…

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών από 28 κράτη μέλη της ΕΕ: 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω. 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού. 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας. 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο. 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση). 

Την επόμενη φορά που δεις μια γυναίκα, μια κοπέλα, ένα κορίτσι λίγο φοβισμένο, με σημάδια, μην κλείσεις τα μάτια σου. Την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποια γυναίκα να φωνάζει, μην κλείσεις τα αυτιά σου. Την επόμενη φορά που θα γίνεις μάρτυρας ενός περιστατικού βίας, μην κλείσεις το στόμα σου – μίλα! Αυτές οι γυναίκες ζουν κάτω από συνθήκες τρόμου. Σε αφορά. Μας αφορά όλους.

γυναικών
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet