Αντιστάθηκαν, προσπέρασαν αμέτρητα εμπόδια, κατέρριψαν τα όρια της συντηρητικής και ανδροκρατούμενης κοινωνίας τους, άνοιξαν τον δρόμο και κατάφεραν να γράψουν την δική τους ιστορία. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν για ίσα δικαιώματα στην ζωή, την εκπαίδευση, την πολιτική και την εργασία και αποτελούν ισχυρά πρότυπα για όλες τις επόμενες γενιές. 

Επιστήμονες, συγγραφείς, σκηνοθέτιδες, ακτιβίστριες, σχεδιάστριες μόδας! Όλες αυτές οι γυναίκες συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό ώστε να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο και μας άφησαν κληρονομιά την αγάπη και την αφοσίωση ως προς αυτό που έκαναν και μάχονταν καθημερινά.

Amelia Earhart, 1897–1937

Ημέρα της Γυναίκας

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η Amelia Earhart, Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, προσπαθώντας να κάνει τον γύρο του κόσμου. Χάθηκε στη θάλασσα στις 19 Ιουλίου του 1937 και κηρύχθηκε νεκρή στις 5 Ιανουαρίου του 1939. Η εξαφάνισή της παραμένει έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο.


Coco Chanel, 1883-1971

Ημέρα της Γυναίκας

Αρωμάτισε όλο τον κόσμο με το Chanel No 5, έμαθε τις γυναίκες πως το κλειδί της γκαρνταρόμπας τους είναι το μικρό μαύρο φόρεμα, φόρεσε παντελόνι και άλλαξε το τοπίο της παγκόσμιας μόδας. Η πρώτη influencer της μόδας η Mademoiselle Coco Chanel ήταν μία αληθινή πηγή έμπνευσης της Τέχνης αλλά και της ζωής. Η Gabrielle Bonheur Chanel έμελλε να είναι η γυναίκα με τα «μαγικά» χέρια που θα δημιουργούσε ένα tweed ταγέρ, ένα ζευγάρι δίχρωμες γόβες ή μια καπιτονέ τσάντα που θα έκαναν ένα ολόκληρο σύνολο να έχει άποψη και γούστο. Γεννήθηκε σε πτωχοκομείο, πέθανε στη σουίτα της στο «Ritz» αφήνοντάς μας μια σπουδαία κληρονομιά που όλη συνοψιζόταν σε μια φράση της: “Φρόντισε η πίστη σου να είναι μεγαλύτερη από τους φόβους σου”.


Virginia Woolf, 1882-1941

Ημέρα της Γυναίκας

H Βρετανίδα μυθιστοριογράφος θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεωτερίστρια λογοτέχνης στον 20ό αιώνα και μία από τους μεγαλύτερους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα. Συγκαταλέγεται στην τριάδα των μεγάλων καινοτόμων πεζογράφων δίπλα στον Προυστ και τον Τζόυς. Αν και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ετεροθαλή της αδερφό, ήταν η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που είχε ερωτική σχέση με γυναίκα, ούσα παντρεμένη. Έφτασε στην αυτοχειρία, αλλά άφησε πίσω της μια τεράστια παρακαταθήκη από λογοτεχνικά έργα. 


Rosa Luxemburg, 1871-1919

Ημέρα της Γυναίκας

Μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες του 20ού αιώνα, μια εξέχουσα εκπρόσωπος της δημοκρατικής σοσιαλιστικής σκέψης και δράσης στην Ευρώπη. Ήταν μία γυναίκα που με το πάθος και την αποφασιστικότητά της πήγε ενάντια στον καπιταλισμό. Η “Κόκκινη Ρόζα”, όπως την αποκαλούν ακόμα και σήμερα, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1871 στο ρωσοκρατούμενο τμήμα της Πολωνίας από μια φτωχική οικογένεια Εβραίων εμπόρων. Πιστή στις μαρξιστικές αρχές, είχε εκφράσει οξύτατες θεωρητικές διαφωνίες τόσο με το πολωνικό, όσο και με το ρωσικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καθώς πίστευε ότι η αυτοδιάθεση στην ουσία εξασθένιζε το παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα. Δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1919 στο Λιχτενστάιν. 


Simone De Beauvoir, 1908-1986

Ημέρα της Γυναίκας

Συγγραφέας, φιλόσοφος, ακτιβίστρια, εκπρόσωπος του φεμινισμού, μούσα του Jean-Paul Sartre αλλά κυρίως η γυναίκα που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται τη γυναίκα. Σπούδασε μαθηματικά, λογοτεχνία, ξένες γλώσσες και φιλοσοφία στη Σορβόννη και τα αποφθέγματά της παραμένουν επίκαιρα έως σήμερα. Η φράση “Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι” ανήκει σε ένα από τα εμβληματικά βιβλία της το “Δεύτερο Φύλο” στο οποίο ως υπαρξίστρια δίνει μία ριζοσπαστική ερμηνεία για το τι είναι γυναίκα. 


Nadia Comaneci, 1961

Ημέρα της Γυναίκας

Η πρώτη αθλήτρια που πήρε το απόλυτο 10 στην ενόργανη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Συνολικά, στις μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα), η μικροσκοπική αθλήτρια του 1,63 μ. κέρδισε 18 χρυσά, 8 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. Ωστόσο, η ζωή της ήταν κι αυτή ένας αγώνας. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο, γεγονός που η ίδια έχει πει ότι την κλόνισε ψυχολογικά και λίγο καιρό μετά το καθεστώς Τσαουσέσκου την υποχρέωσε ν’ αλλάξει προπονητή επειδή ο δικός της στιγματίστηκε ως αντικαθεστωτικός. Ήπιε χλωρίνη μόλις τη χώρισαν από τον προπονητή της και κακοποιήθηκε από τον γιο του Τσαουσέσκου. Το 1989 λίγες εβδομάδες πριν από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, η Νάντα Κομανέτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση. Μαζί με άλλους έξι Ρουμάνους κατέφυγαν αρχικά σ’ ένα ορεινό σπιτάκι, περίπου 15 μίλια από τα σύνορα, και από εκεί την ίδια νύχτα πέρασαν κρυφά στην Ουγγαρία,, πέρασε στην Αυστρία, όπου αμέσως πήγε στην αμερικανική πρεσβεία και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Στην Αμερική συνάντησε τον πρώην γυμναστή Μπαρτ Κόνερ, με τον οποίο γνωρίζονταν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Συνδέθηκε μαζί του και το 1996, όταν πλέον η Ρουμανία είχε απαλλαγεί από το καθεστώς Τσαουσέσκου και όλα αυτά ανήκαν στο παρελθόν, επέστρεψε για πρώτη φορά στην πατρίδα της και τέλεσε εκεί το γάμο της. Με τον Κόνερ απέκτησαν ένα γιο, τον Ντίλαν. Το ζευγάρι ζει στην πόλη Νόρμαν της Οκλαχόμα.


Frida Kahlo, 1907-1954

Ημέρα της Γυναίκας

Ίσως η μεγαλύτερη γυναικεία μορφή στην ζωγραφική τον 20ο αιώνα. Η Frida που ζωγράφισε όπως κανείς άλλος τον πόνο, την αμφίθυμη σεξουαλικότητα της, το διαλυμένο της κορμί, την μεξικάνικη φιλοσοφία της, ήταν μια γυναίκα κομμένη στα δυο. Είχε δυο ψυχές μέσα σε ένα κορμί: από τη μια η ινδιάνα και από την άλλη η ευρωπαία που γοήτευε τον Αντρέ Μπρετόν και τον Πικάσο. Αγωνίστηκε από παιδί, είχε τεράστια πάθη, αυτοσαρκαζόταν, αντιστεκόταν, όρθωνε πολιτικό ανάστημα. Ήταν μια γυναίκα που ήθελε να ζήσει, μια μια ένθερμη υποστηρίκτρια της ζωής. Ενέπνευσε τον έpωτα σε πολλούς ανθρώπους, όπως ο αμετανόητος Ντιέγκο Ριβέρα και ο Λέον Τρότσκι. Έγινε σύμβολο του γυναικείου κινήματος και των «καταραμένων» καλλιτεχνών. Οι φεμινίστριες την έχουν λάβαρό τους, διότι είναι η μοναδική γυναίκα μέσα στον ωκεανό των ανδρών ζωγράφων. Τα πόδια της την καθήλωσαν σε ένα κρεβάτι και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, πάρα μόνο να ζωγραφίσει. Αλλά όπως είπε και εκείνη: «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά να πετάξω;»…


Orpah Winfrey, 1954

Ημέρα της Γυναίκας

Γεννήθηκε για να γίνει υπηρέτρια, αρνήθηκε τη μοίρα της και έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος της Αμερικής. Ήταν μόλις τεσσάρων ετών, ίσως και πέντε, όταν η Όπρα Γουίνφρεϊ αποφάσισε ότι δεν επρόκειτο να ακολουθήσει μια προδιαγεγραμμένη ζωή σύμφωνα με την κοινωνική της τάξη. Όταν ήταν εννιά, η Orpah βιάστηκε από έναν ξάδερφο της και τα επόμενα χρόνια κακοποιήθηκε σεξουαλικά από άλλους άντρες. Πήγε να ζήσει με τον πατέρα της στο Nashville στα 14 της, κρύβοντας το γεγονός ότι ήταν έγκυος και γέννησε έναν γιο δύο μήνες νωρίτερα. Ωστόσο το βρέφος δεν τα κατάφερε και πέθανε λίγο αργότερα. Ξεκίνησε με απλό ρεπορτάζ και κατάφερε να γίνει η βασίλισσα του talk show. Η 67χρονη βασίλισσα της αμερικανικής τηλεόρασης αξίζει 2,7 δισ. δολάρια, έχει δική της εταιρεία multimedia, την Harpo Productions, η οποία περιλαμβάνει το «Oprah Winfrey Network» και το «O, The Oprah Magazine», και έχει 19,3 εκατ. ακολούθους στο Instagram. «Στην καριέρα μου, αυτό που έχω προσπαθήσει πάντα να κάνω, είναι να πούμε … πώς νιώθουμε χωρίς ντροπή, πώς αγαπάμε, πώς αποτυγχάνουμε, πώς υποχωρούμε, πώς εμμένουμε και πώς ξεπερνάμε».


Madonna, 1958

Ημέρα της Γυναίκας

Αν και το δυνατό της σημείο δεν ήταν ποτέ η φωνή της η Madonna, με την την τεράστια δημοτικότητά της τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 πέτυχε τέτοια επίπεδα εξουσίας και ελέγχου στη δουλειά της όσο καμία άλλη γυναίκα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Γι΄αυτό και παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της pop. Το 2008 εντάχθηκε στο Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ (Rock and Roll Hall of Fame) και το 2011 το επιδραστικό μουσικό περιοδικό “Rolling Stone” την κατέταξε στη λίστα με τους 100 σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Στην περίπτωσή της δεν μιλάμε για ένα μουσικό φαινόμενο, αλλά για μία γυναίκα-φαινόμενο που ήξερε πολύ καλά πώς να κάνει τα ελαττώματά της να μοιάζουν προτερήματα. Που έβρισκε ευφυείς, συχνά ιντριγκαδόρικους τρόπους για να απευθύνεται στο κοινό της. Που δεν ακολουθούσε αλλά επηρέαζε-διαμόρφωνε με την τόλμη, τη φαντασία και το επιχειρηματικό της δαιμόνιο, τη μόδα. Που ως χαμαιλέοντας μεταμορφωνόταν περνώντας με εντυπωσιακή άνεση από ρόλο σε ρόλο, επανεφευρίσκοντας ξανά και ξανά την εικόνα της, μία νέα εικόνα κάθε φορά, και καταφέρνοντας να πείθει είτε έκανε τη σέξι γατούλα, είτε τη στοργική μαμά, είτε την ευαισθητοποιημένη ακτιβίστρια.

Διάβασε ακόμα: Οι γυναίκες επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet