Τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί οικονομικά όλα τα νοικοκυριά, αφού οι τιμές των βασικών προϊόντων, αλλά και των λογαριασμών έφτασαν στο Θεό. Για να ανταπεξέλθουν στα ολοένα αυξανόμενα έξοδά τους, πολλοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις αποταμιεύσεις βάζοντας “χέρι στα έτοιμα” δηλαδή. Και βεβαίως, οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες δεν είναι καλές: ο πληθωρισμός και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στο ενεργειακό κόστος θα συνεχίσουν να μας δοκιμάζουν. Καλύτερα, λοιπόν, να προετοιμαστούμε άμεσα, εφαρμόζοντας κάποιες στρατηγικές εξοικονόμησης για τη μείωση των εξόδων μας στο μισό.

έξοδά

Πως θα μειώσουμε τα έξοδά μας στο μισό

Υπολόγισε ακριβώς τα έσοδα – έξοδα

Ο πρώτος κανόνας είναι να καθορίσεις ένα ρεαλιστικό μηνιαίο προϋπολογισμό δαπανών. Για να βρεις το ποσό που θα μπορείς να ξοδεύεις κάθε μήνα, απλώς σημείωσε όλο το εισόδημα της οικογένειας: μισθοί, παθητικό εισόδημα, επιδόματα, εξτρά χρήματα, οτιδήποτε…. Μόλις αθροίσεις αυτό το ποσό θα δεις συνολικό τα χρήματα που μπαίνουν στην οικογένεια κάθε μήνα. Από αυτό το σύνολο τώρα άρχισε να αφαιρείς αναπόφευκτες δαπάνες όπως στεγαστικά ή ενοίκια, δόσεις δανείου, λογαριασμούς, φροντιστήρια κ.ο.κ. Μόνο τότε θα μάθεις το πραγματικό ποσό που θα μπορέσεις να αφιερώσει η οικογένεια στις δαπάνες για βασικά και μη είδη.

Προβλέψτε το απροσδόκητο

Εκτός από εκείνα τα έξοδα που ήδη γνωρίζεις εκ των προτέρων θα πρέπει να αφαιρέσεις ένα ποσό για έξοδα που έχεις να πληρώσεις μια-δυο φορές μέσα στη χρονιά: τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες, εφορία, ΕΝΦΙΑ κλπ. Σημείωσέ τα σε χαρτί, προσθέστε τα και διαιρέστε το σύνολο που προέκυψε με 12 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις το ποσό που θα διαθέτεις κάθε μήνα για να είσαι έτοιμη να πληρώσεις καθεμία από αυτές τις ανάγκες όταν έρθει η ώρα. Μια ακόμη ιδέα είναι να υπολογίσεις έναν μέσο όρο των ετήσιων δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και επίσης να το διαιρέσεις με τους δώδεκα μήνες, ώστε όταν λαμβάνεις το λογαριασμό, να μπορείς να τον πληρώσεις. Τέλος,  καλό θα ήταν, αν είναι δυνατόν, να αποταμιεύεις ένα μικρό έστω ποσό κάθε μήνα για να καλύπτεις τυχόν απροσδόκητα γεγονότα. Καλύτερα να κάνεις μια μικρή θυσία κάθε μήνα παρά να βρεθείς σε δυσκολία μπροστά σε ένα απροσδόκητο έξοδο.

Χρήματα

Κόψε τα επιπόλαια έξοδα

Κάνοντας λοιπόν, προϋπολογισμό θα αρχίσεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα χρήματα που έχεις για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και προαιρετικά πράγματα. Από αυτό το σημείο μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για στρατηγικές εξοικονόμησης. Ο πρώτος κανόνας είναι να περικόψεις όλα τα έξοδα για πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά. Ξεκίνα λέγοντας όχι στις παρορμητικές αγορές. Πριν βγάλεις την πιστωτική σου κάρτα, είναι καλύτερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να το σκεφτείς. Αν την επόμενη μέρα συνεχίσεις να το θέλεις, προχώρα στην αγορά. Αν όχι, ξέρεις ότι μόλις γλίτωσες από μια παρορμητική αγορά.

Διέγραψε τις εφαρμογές αγορών

Ξέρεις ότι είναι Σειρήνες σωστά; Εντάξει, είναι πάρα πολύ χρήσιμα εργαλεία, αλλά μας κάνουν επιρρεπείς σε αγορές που δεν χρειαζόμαστε πάντα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις επίσης να ψωνίζεις από πλήξη – και μην πεις ότι δεν έχει τύχει να ψωνίσεις κάτι που δεν χρειαζόσουν μόνο και μόνο επειδή σε μια στιγμή χαλάρωσης άρχισες να περιηγείσαι σε αυτήν την ωραία εφαρμογή που είχες εγκαταστήσει στο κινητό τηλέφωνο;

έξοδά

Κάνε προγραμματισμό και έρευνα αγοράς

Η αντίσταση στις παρορμητικές αγορές ισχύει και όταν πηγαίνεις για ψώνια για είδη πρώτης ανάγκης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ξεκινήσεις από το σπίτι με μια λίστα με πράγματα που πρέπει να αγοράσεις. Ο προγραμματισμός αυτός θα σε βοηθήσει  να εξοικονομήσεις χρήματα. Υπάρχει και δεύτερο βήμα όμως και είναι πια πολύ σημαντικό. Αφού φτιάξεις τη λίστα αγορών σου, καλό θα ήταν να συγκρίνεις τα φυλλάδια των πλησιέστερων σούπερ μάρκετ, για να επωφεληθείς όσο το δυνατόν περισσότερο από τις προσφορές.

Τέλος φρόντισε να τσεκάρεις συχνά το περιεχόμενο του ψυγείου για να χρησιμοποιείς ότι έχει αποθηκεύεις όσο είναι φρέσκο. Είναι βασικός κανόνας, όχι μόνο βιωσιμότητας, αλλά και οικιακής οικονομίας.

Διάβασε ακόμη: Πόσα χρήματα χρειάζεται να έχεις στην άκρη πριν παραιτηθείς;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet