Η κομποστοποίηση είναι ένας τρόπος ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων, που δεν μπορούμε να βάλουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ‒οι μελέτες δείχνουν ότι αποτελούν το 35% με 40% των οικιακών απορριμμάτων.

Ξέρω πως ίσως βαριέσαι και μόνο στο άκουσμα όμως, όταν κομποστοποιούμε τα τρόφιμα, αυτά αυτομάτως παύουν να είναι απλά σκουπίδια και μετατρέπονται σε ιδανικό λίπασμα για το έδαφος. Μια φλούδα από πορτοκάλι σιγά-σιγά θα διαλυθεί στο έδαφος και θα γίνει τροφή για έντομα, σκουλήκια και ζωύφια. Τα θρεπτικά συστατικά θα μεταφερθούν στο έδαφος και θα βελτιστοποιήσουν πολύ την ποιότητά του.

Το κομπόστ είναι ίσως το ιδανικότερο λίπασμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα φυτά μας είτε στον κήπο, στις γλάστρες της βεράντας και στα φυτά εσωτερικού χώρου και πίστεψέ μας θα ανθίσουν όσο ποτέ άλλοτε.

κομποστοποίηση

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση στο σπίτι

Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε κομποστοποίηση στο σπίτι αφού πρόκειται για μια φυσική διαδικασία. Χρειάζεται ωστόσο να έχουμε υπομονή και επιμονή και φυσικά να προμηθευτούμε έναν απλό κάδο κομποστοποίησης που θα τοποθετήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Στη συνέχεια το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε προσεκτικά τα υπολείμματα των τροφών, να τα ρίχνουμε μέσα στον κάδο και να περιμένουμε. Η φύση και οι διάφοροι μικροοργανισμοί θα κάνουν τη δουλειά τους και στη θέση των άχρηστων απορριμμάτων θα έχουμε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και πλούσιο λίπασμα.

Τι μπορείτε να κομποστοποιήσετε;

Τα πράσινα υπολείμματα

Είναι τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών (κοτσάνια, φύλλα, φλούδες, κουκούτσια κ.λπ), οι σπόροι δημητριακών, το αλεύρι και το ρύζι, το ψωμί, τα υπολείμματα από το τσάι και τον καφέ, τα διάφορα άνθη και μαλακά φύλλα από τον κήπο και τις γλάστρες, τα κομμένα χορτάρια και γκαζόν, τα διάφορα ζιζάνια και αγριόχορτα και οι κοπριές από τα φυτοφάγα ζώα (αγελάδα, πρόβατο, κοτόπουλο, κουνέλι).

Τα καφέ υπολείμματα

Είναι πιο συμπαγή από τα πράσινα. Πρόκειται για τα ξερά φύλλα και τα κλαδιά από τον κήπο, το άχυρο, τα πριονίδια και τα ροκανίδια, το χαρτί από ακατέργαστο χαρτοπολτό (αυγοθήκες, χαρτόνια, χαρτοσακούλες), τα τσόφλια των αυγών, η στάχτη από τα ξύλα, οι ξηροί καρποί και τα τσόφλια τους και τα κουκούτσια της ελιάς.

Τι δεν μπορεί να μπει στον κάδο της κομποστοποίησης

Υπάρχουν ορισμένα οργανικά οικιακά απόβλητα που είναι απαγορευτικό να μπουν στον ειδικό κάδο γιατί θα μπλοκάρουν την όλη διαδικασία. Αυτά είναι όλα τα είδη κρέατος, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα επειδή προσελκύουν παράσιτα, όλες οι λιπαρές ουσίες και τα λάδια και τα επεξεργασμένα γυαλιστερά χαρτιά και χαρτόνια.

κομποστοποίηση

Διάβασε ακόμη: Ένας απλός οδηγός ανακύκλωσης

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet