Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει local food: είναι τα τρόφιμα που παράγονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή – ουσιαστικά στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να είναι ένα βρώσιμο προϊόν που καλλιεργείται στην πόλη, τη γειτονιά ή το σπίτι σας! Υπάρχουν διάφορα οφέλη για την υγεία και την οικονομία από την αγορά τοπικών τροφίμων. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πώς η αγορά τοπικών προϊόντων θα μπορούσε να ωφελήσει το περιβάλλον;

Μειώνονται τα χιλιόμετρα που κάνει το φαγητό για να φτάσει σε εμάς!

Ο αγγλικός όρος είναι «food miles» και ουσιαστικά εννοούμε τα χιλιόμετρα που κάνει ένα φαγητό να φτάσει στο σούπερ μάρκετ! Όσο περισσότερα χιλιόμετρα κάνουν τα τρόφιμά μας, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καίγονται, απελευθερώνοντας  περισσότερα επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τα εισαγόμενα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ συχνά ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να φτάσουν εκεί, όλα μέσω μεγάλων ταξιδιών με φορτηγά και αεροπλάνα.

Αυτό, όχι μόνο προκαλεί τεράστια κατανάλωση καυσίμου και ρύπανση, αλλά περιλαμβάνει επίσης την ανάγκη για εγκαταστάσεις όπως η ψύξη που αυτόματα σημαίνει κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας. Ωστόσο, η αγορά τοπικών τροφίμων δεν απαιτεί τίποτα από αυτά, καθώς περιλαμβάνει αγαθά που έχουν παραχθεί σε τοπικό ή κοντινό περιβάλλον. Συνολικά, αν αγοράζουμε τοπικά προϊόντα και αγαθά, μπορούμε να μειώσουμε τα χιλιόμετρα που κάνει η τροφή μας και να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου!

αγορά

Προστατεύουμε τη γη της χώρας μας

Η αγορά τοπικών τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της τοπικής γης και της άγριας ζωής. Όταν αγοράζουμε τοπικά προϊόντα, υποστηρίζουμε τους ντόπιους παραγωγούς έτσι ώστε να διατηρήσουν και να αναπτύξουν με επιτυχία την επιχείρησή τους. Όταν οι αγρότες αποζημιώνονται καλά για τον κόπο και τα προϊόντα τους, είναι λιγότερο πιθανό να πουλήσουν τη γη τους, που μπορεί να καταλήξει σε κάποια βιομηχανία της οποίας το οικολογικό αποτύπωμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αφήνουν οι μικρές φάρμες.

αγορά

Τρώμε πιο υγιεινά

Αγοράζοντας και τρώγοντας τοπικά, οι καταναλωτές μπορούν να εκτιμήσουν τα φρέσκα και υγιεινά προϊόντα. Πολλοί τοπικοί αγρότες τείνουν να διατηρούν τα προϊόντα τους βιολογικά, χωρίς συντηρητικά και χωρίς φυτοφάρμακα. Επιπλέον, η χώρα μας φημίζεται για την υψηλή  ποιότητα των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό δεν είναι μόνο επωφελές για την υγεία των καταναλωτών, αλλά είναι ευεργετικό και για το περιβάλλον.

Με τη μη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων επιβλαβών τοξινών, οι αγρότες προστατεύουν και αποτρέπουν τη ρύπανση του νερού και του αέρα. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι τοπικά και δίνονται απευθείας στα σούπερ μάρκετ, συχνά υπάρχουν λιγότερα απόβλητα. Για παράδειγμα, πολλά εισαγόμενα αγαθά συχνά χαλάνε πριν καν αγοραστούν, παράγοντας πολλά απόβλητα. Αγοράζοντας τοπικά, αυτό αποφεύγεται και η σπατάλη τροφίμων είναι σημαντικά λιγότερη.

Ενημερώσου, λοιπόν, για τις λαϊκές αγορές της περιοχής σου και προτίμησέ τις. Θα γλιτώσεις χρήματα, θα τρως πιο νόστιμα και θα έχεις κάνει ένα τεράστιο καλό στο περιβάλλον!

αγορά

Διάβασε επίσης: Γιατί ενώ έχει μπει Νοέμβριος έχουμε ακόμα τόση ζέστη;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet