Τα φυτά είναι πανέμορφα στο σπίτι μας, αλλά το ακόμη καλύτερο είναι ότι υπάρχουν ποικιλίες φυτών που μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα μειώνοντας τη συγκέντρωση ρύπων και χημικών ουσιών. Πρόκειται για συγκεκριμένα είδη φυτών που έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, απελευθερώνοντάς τον από τις πτητικές χημικές ουσίες και τη ρύπανση. 

Σύμφωνα με μετρήσεις, στα σπίτια και στους χώρους εργασίας μας αιωρούνται περίπου 150 οργανικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βλαβερές για την υγεία. Οι ουσίες αυτές απελευθερώνονται από τις ηλεκτρικές συσκευές, τα συνθετικά χρώματα, τα προϊόντα καθαρισμού, τις λάκες, τα βερνίκια, τις κόλλες κ.ά.

Η λύση είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου που σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα έχουν εκπληκτική ικανότητα απορρόφησης πολλών βλαβερών ουσιών. 
Όλα τα φυτά παράγουν οξυγόνο και, επομένως, συμβάλλουν στο να γίνει η ατμόσφαιρα λιγότερο «βαριά». Υπάρχουν ποικιλίες που έχουν επιπλέον την εξαιρετική ικανότητα να απορροφούν διάφορες βλαβερές για την υγεία μας ουσίες. Μεταξύ αυτών η νικοτίνη, η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο και άλλες ουσίες που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως ρινίτιδες, ιλίγγους, πονοκεφάλους, τάσεις υπνηλίας, κούραση κ.ά.

Πώς τα φυτά απορροφούν τον μολυσμένο αέρα και μας τον επιστρέφουν αγνό;

Αυτό το κάνουν χάρη στον μηχανισμό της φωτοσύνθεσης της χλωροφυλλίνης. Τα φυτά, μέσω των φύλλων, είναι σε θέση να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως. Ο αέρας που εκπέμπουν εκ νέου στην ατμόσφαιρα είναι επομένως 100% καθαρός, απαλλαγμένος από μικρόβια και ρύπους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το περιβάλλον μας με πράσινα φυτά, ακόμα κι αν ζούμε σε ένα μικρό διαμέρισμα, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την υγεία μας. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια των φύλλων, τόσο περισσότερο το φυτό θα μπορεί να απορροφήσει τη ρύπανση.

Ποια είναι τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

Αλόη

Η αλόε βέρα είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό γιατί προσαρμόζεται πολύ καλά και στο διαμέρισμα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και έχει το πλεονέκτημα ότι απορροφά τις χημικές ουσίες και τους ρύπους (όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη) που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας οξυγόνο.

φυτά

Σανσεβιέρα

Ένα άλλο χρήσιμο φυτό εσωτερικού χώρου είναι η Σανσεβιέρα. Απορροφά τη φορμαλδεΰδη που περιέχεται σε πολλά οικιακά καθαριστικά και, χάρη στο γεγονός ότι είναι ανθεκτική ακόμα και στη σκιά και στο λίγο νερό, είναι ιδανική για όσους καταφέρνουν να ξεράνουν ακόμη και … κάκτο. 

φυτά

Φίκος

Πραγματικός πρωταγωνιστής πολλών σπιτιών, ο Φίκος είναι σε θέση να απελευθερώνει οξυγόνο και να απορροφά τη φορμαλδεΰδη με ρυθμό 12 μικρογραμμάρια την ώρα! Σε σύγκριση με τα άλλα δύο φυτά χρειάζεται περισσότερο φως και νερό. 

φυτά

Δράκαινα

Η Δράκαινα είναι ένα φυτό «καθαρισμού» που αγαπούν οι κηπουροί. Απορροφά διάφορες ουσίες που περιέχονται σε χημικά και χρώματα (όπως φορμαλδεΰδη, τολουόλιο και ξυλόλιο). Λατρεύει το φως και το ζεστό περιβάλλον, μάλιστα το καλοκαίρι μπορεί να διατηρηθεί στον κήπο.

φυτά

Ποια είναι τα φυτά με λουλούδια που κάνουν τον αέρα πιο καθαρό

Σπαθίφυλλο και ανθούριο

Είναι δύο από τα φυτά που παράγουν τα πιο δημοφιλή λουλούδια εσωτερικού χώρου. Τα όμορφα λουλούδια τους (λευκά και κόκκινα αντίστοιχα), δίνουν μια νότα χαράς στο περιβάλλον. Το Σπαθίφυλλο ειδικότερα, είναι σε θέση να απορροφήσει σημαντική ποσότητα ακετόνης, συμβάλλοντας στην υγεία μας. Το ανθούριο ευδοκιμεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους: το καλοκαίρι μπορεί να μεταφερθεί στον κήπο, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο φυτό.


Ορχιδέα

Η ορχιδέα είναι ένα όμορφο φυτό που παράγει πολύ κομψά πολύχρωμα λουλούδια. Εκτός από τη διακόσμηση των χώρων του σπιτιού μας, είναι σε θέση να απορροφήσει το ξυλόλιο που συχνά περιέχεται σε χημικά.

φυτά

Διάβασε ακόμη:

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet