Τα Χριστούγεννα μας καλούν να πάρουμε διάφορες αποφάσεις, όπως το τι δώρα να πάρουμε πάλι φέτος στους αγαπημένους μας και που να περάσουμε αυτές τις γιορτές, ωστόσο υπάρχει άλλο ένα αίνιγμα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε: Τεχνητό ή αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Φυσικά, στο τέλος έχει να κάνει με την προτίμηση του καθενός, αλλά αν αμφιταλαντεύεσαι, παρακάτω ακολουθούν τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός, για να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις.

Φυσικά δέντρα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Παράδοση

Το να βγάζεις ένα πλαστικό δέντρο από την αποθήκευση κάθε χρόνο δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να πηγαίνεις σε ένα τοπικό φυτώριο και να φέρνεις στο σπίτι ένα φρέσκο, ζωντανό δέντρο. Για πολλούς ανθρώπους που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, το αειθαλές έλατο είναι ένα εορταστικό και ρομαντικό σύμβολο της οικογένειας, της παράδοσης και της νοσταλγίας. Σε πολλά νοικοκυριά, είναι ένα αδιαπραγμάτευτο, εποχιακό staple.

Μια έρευνα του 2019 από την Επιτροπή Προώθησης του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου κατέγραψε τις συνήθειες 2.000 Αμερικανών γονέων με παιδιά ηλικίας 17 ετών και κάτω που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα εκτιμούν βαθύτερα τη δημιουργία νέων εορταστικών οικογενειακών παραδόσεων από εκείνους που προτιμούν τα τεχνητά. Στην ίδια έρευνα, οι συμμετέχοντες είπαν ότι το να αποκτήσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν η αγαπημένη τους χριστουγεννιάτικη παράδοση μεγαλώνοντας και συνεχίζει να είναι τώρα που τη βιώσουν με τα παιδιά τους.

Διασκέδαση

Η μισή διασκέδαση ενός αληθινού δέντρου είναι η απόκτηση του. Είναι μια fun δραστηριότητα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, τα οποία λατρεύουν να συμμετέχουν σε αυτήν και να διαλέγουν το αγαπημένο τους έλατο για το σαλόνι. Άσε που είναι η τέλεια αποστολή για το Σαββατοκύριακο για να μπείτε οικογενειακώς στο πνεύμα των γιορτών.

Μυρωδιά

Οι μυρωδιές των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν κανέλα, φρεσκοψημένα μελομακάρονα, ginger και, φυσικά, φρέσκιες πευκοβελόνες. Αν και μπορείς πάντα να ανάψεις ένα αρωματικό κερί, είναι δύσκολο να βρεις κάποιο που να πλησιάζει την φυσική ξυλώδη μυρωδιά ενός φρεσκοκομμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου.

χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ανακύκλωση

Για πολλά χρόνια, το κόψιμο αληθινών χριστουγεννιάτικων δέντρων παρερμηνευόταν ως επιβλαβές για το περιβάλλον, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό. Είναι μια βιώσιμη καλλιέργεια όπως κάθε άλλη φυσική καλλιέργεια και η Επιτροπή Προώθησης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων σημειώνει: «Οι αγρότες χριστουγεννιάτικων δέντρων φροντίζουν να είναι ισορροπημένη η φύτευση και η συγκομιδή για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, για κάθε πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο που κόβουν, φυτεύουν τουλάχιστον ένα νέο δέντρο». Επιπλέον, είναι εντελώς βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως λίπασμα, αντί να πάνε χαμένα μόλις περάσει ο Δεκέμβριος.

Αντίθετα, τα τεχνητά δέντρα έχουν τριπλάσιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή και στην εξάντληση των πόρων. Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και χάλυβα, απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν, αποστέλλονται από το εξωτερικό και τελικά θα τοποθετηθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής των συγκριτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο των αληθινών όσο και των ψεύτικων χριστουγεννιάτικων δέντρων, η εταιρεία Συμβουλευτικής Αειφορίας WAP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα τεχνητό δέντρο». Ωστόσο, ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να έχει μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον εάν ο πελάτης το κρατήσει για πέντε χρόνια ή περισσότερο. Όμως, όταν αυτό το δέντρο βγει εκτός χρήσης, δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί.

Υποστήριξη τοπικών προμηθευτών

Ποιος καλύτερος τρόπος να στηρίξεις τις μικρές εποχιακές επιχειρήσεις από το να αποκτήσεις ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο από έναν τοπικό προμηθευτή; Ενώ τα ψεύτικα δέντρα προέρχονται συχνά από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και κατασκευάζονται μαζικά στο εξωτερικό, αυτή η οικογενειακή φάρμα χριστουγεννιάτικων ελάτων ή το μικρό τοπικό φυτώριο θα ωφεληθεί πολύ από την αγορά σου.

Τεχνητά Δέντρα

χριστουγεννιάτικο δέντρο

Επαναχρησιμοποιήσιμη διακόσμηση

Εάν η μεγαλύτερη ανησυχία σου για τις γιορτές είναι ο προϋπολογισμός, αυτό μπορεί να κάνει την απόφασή σου πιο εύκολη. Αν και η μέση τιμή ενός ψεύτικου δέντρου είναι μεγαλύτερη από τη μέση τιμή ενός αληθινού, ένα τεχνητό δέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, επιτρέποντας σου να αποφύγεις την αγορά ενός πραγματικού δέντρου κάθε χρόνο. Αν σκοπεύεις να κρατήσεις το ψεύτικο δέντρο σου για πέντε (ή περισσότερα) Χριστούγεννα, θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η πιο οικονομική επιλογή.

Λιγότερη ακαταστασία και φροντίδα

Ναι, τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι υπέροχα, αλλά απαιτούν επίσης αρκετή φροντίδα. Είναι ένα εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου που θα πρέπει να το προσέχεις σε καθημερινή βάση και δεν έχουν όλοι το χρόνο ή την υπομονή να δεσμευτούν σε κάτι τέτοιο. Ένας από τους προφανείς λόγους για να αποκτήσεις ένα τεχνητό έλατο είναι να εξαλείψεις την ταλαιπωρία του ποτίσματος, του σκουπίσματος, του κλαδέματος και της ανησυχίας για τη σωστή τοποθέτηση για βέλτιστη συντήρηση. Και δεν θα χρειαστεί να το παρατήσεις δίπλα στον κάδο στο τέλος του δρόμου ή σε ένα κοντινό πρόγραμμα ανακύκλωσης μετά τις διακοπές.

χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς

Τα περισσότερα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι φτιαγμένα με πυρίμαχα υλικά, καθιστώντας τα δυνητικά πιο ασφαλή για τα αναμμένα φωτάκια και λιγότερο ανησυχητικά. Αυτό μπορεί να είναι πάνω πάνω στη λίστα του μυαλού σου εάν έχεις αντιμετωπίσει οποιοδήποτε είδος πυρκαγιάς στο παρελθόν ή απλά δεν θέλεις να το ρισκάρεις.

Εξατομίκευση

Δεν μπορείς να ζητήσεις ακριβώς το συγκεκριμένο δέντρο των ονείρων σου από τη Μητέρα Φύση (κάτι που για πολλούς είναι μέρος της γοητείας ενός αληθινού δέντρου), αλλά η παραγγελία ενός τεχνητού δέντρου σου επιτρέπει να το προσαρμόσεις στα γούστα σου. Είτε προτιμάς ένα ψηλό και αδύνατο έλατο Kingswood, ένα ογκώδες Blue spruc ή ένα ρουστίκ Ponderosa, τα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο χριστουγεννιάτικα δέντρα προσφέρουν ό,τι χρειάζεσαι, ακόμα κι αυτό είναι μία ροζ ή μπλε απόχρωση. Μπορείς επίσης να τα αγοράσεις έτοιμα φωτισμένα, διακοσμημένα με κουκουνάρια ή χιονισμένα.

Photos: istockphoto.com, unsplash

Διάβασε επίσης Holly Jolly! 7 ιδέες για τέλεια κόκκινα νύχια για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet