Σύμφωνα με το έθιμο του Πάσχα, τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αβγά.

Πρόκειται για μια ευχάριστη διαδικασία, που έχει τα δικά της μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα. Ένα από αυτά που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε ωραία κόκκινα αβγά είναι να μην περάσει η βαφή στο εσωτερικό.

Ας δούμε αναλυτικά τα 5 tips για τα κόκκινα αβγά μας.

κόκκινα αβγά

Διαλέξτε τα σωστά αβγά

Ξεκινάμε τη διαδικασία μας επιλέγοντας τα σωστά αβγά, τα οποία πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους και με μπεζ κέλυφος. Τα μπεζ αυγά θα αποκτήσουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα σε σχέση με τα λευκά. Εάν πάλι θες να δοκιμάσεις να κάνεις και άλλα χρώματα, τα λευκά είναι η ιδανική επιλογή.

Τοποθέτησέ τα σωστά στην κατσαρόλα

Τα αβγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία της βαφής, καλό είναι να τα σκουπίσετε για να είναι η επιφάνειά τους καθαρή και λεία. Σε μια πλατιά κατσαρόλα στρώστε μια βαμβακερή πετσέτα στον πάτο.

Προσοχή! Μην στριμώξετε τα αβγά και φυσικά κάθε φορά κάνουμε μια στρώση.

Στη συνέχεια, ρίξτε νερό μέχρι να καλυφθούν τα αβγά, προσθέστε μια κουταλιά ξύδι και λίγο αλάτι. Κλείστε το καπάκι και ανάψτε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώστε τη φωτιά και ανοίξτε το καπάκι. Μετά από 10 λεπτά σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα στο μάτι για άλλα 5 λεπτά.

Ακολουθήστε βήμα-βήμα τη διαδικασία που αναφέρει η βαφή

Διαλύστε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και ρίξτε μαζί αρκετό ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αβγό. Βάλτε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο.

Σωστό γυάλισμα αβγών

Με ένα κουτάλι, βγάλτε τα βαμμένα αυγά και άφησέ τα να στεγνώσουν πάνω σε πιατέλα. Αντί για το γυαλιστικό που θα βρείτε στη συσκευασία βαφής, χρησιμοποιήστε ένα πανάκι, το οποίο θα βουτύξετε μέσα σε ελαιόλαδο και τρίψτε απαλά τα αυγά για να γυαλίσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο ικανοποιητικό. Αντί για πετσέτα χρησιμοποιήστε λίγο βαμβάκι.

Έτσι δεν θα λερώσετε τα χέρια σας με βαφή

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για τα κόκκινα αβγά, πρέπει να φοράτε γάντια μιας χρήσης. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα για να βγάλετε τα αβγά από τη βαφή.

Extra Tip: Αν λερώθηκαν τα χέρια σας φτιάξτε ένα μείγμα από ζάχαρη, λάδι και λεμόνι. Τρίψτε με αυτό τα χέρια σας θα φύγει το κόκκινο χρώμα.

Γιατί βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη τα κόκκινα αβγά;

Σύμφωνα με την παράδοση, το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το εξωτερικό του αβγού- αλλά μέσα του έκρυβε τη «Ζωή», αφού ο Ιησούς αναστήθηκε.

Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet