Αν ανήκεις στα τυχερά παιδιά, έχεις παίξει σε αλάνες! Και δεν μπορεί, θυμάσαι αυτή την απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας και της χαράς που ένιωθες, σωστά; Πολύ λογικό γιατί η επαφή των παιδιών με τη φύση αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία τους. Το ίδιο ακριβώς αποτελεί και το παιχνίδι. Γιατί το Outdoor Play, ή αλλιώς το ‘παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο’, συνεισφέρει στην πολύπλευρη ανάπτυξή τους (σωματική, πνευματική, κοινωνική κ.ά.). Γιατί λοιπόν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν στη φύση, στις αλάνες, στις παραλίες, σε εξωτερικούς χώρους γενικότερα;

παιδιά
 1. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πληθώρα ερεθισμάτων (οπτικών, ακουστικών, απτικών κ.ά.), με αποτέλεσμα να διεγείρονται οι αισθήσεις τους.  
 2.  Μειώνεται ο κίνδυνος εθισμού στις ηλεκτρονικές συσκευές λόγω της περιορισμένης έκθεσής τους σε αυτές. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο την πρόληψη των προβλημάτων υγείας που απορρέουν από την καθιστική ζωή (π.χ. παιδική παχυσαρκία, οφθαλμολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα κ.ά.).
 3. Αναπτύσσονται η φαντασία, η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά τους. Αναλυτικότερα,  το ελεύθερο και όχι δομημένο παιχνίδι στο ύπαιθρο αναγκάζει τα παιδιά να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους και να αξιοποιήσουν πιθανώς υλικά ή αντικείμενα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο συνηθίζεται (π.χ. τη λάσπη και τα κλαδιά δέντρων ως βάση για διάφορες κατασκευές κ.ά.). Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν παράλληλα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
 4. Αισθάνονται ελευθερία. Πιο συγκεκριμένα, τους δίνεται η δυνατότητα να κινηθούν ασταμάτητα, σε έντονο ρυθμό,  να φωνάξουν  και να  αποβάλλουν τη συσσωρευμένη πίεση και το άγχος τους.
 5. Αποκτούν αίσθημα χαράς και ανεμελιάς.  
 6. Αποκτούν πλούσιες εκπαιδευτικές εμπειρίες. Εξοικειώνονται με το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα, τα φυτά, τις εναλλαγές των εποχών κ.ά.
 7. Κοινωνικοποιούνται.
 8. Οξύνονται τα αντανακλαστικά τους.
 9. Προάγεται η αυτονόμησή τους.
 10. Αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση.
 11. Ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν λιγότερο και με ηπιότερης έντασης και διάρκειας συμπτώματα.

Διάβασε ακόμη:

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet