Κάθε τέλος σχολικής χρονιάς συνοδεύεται από το άγχος των γονέων: Πώς θα συνδυαστούν οι ατελείωτες ελεύθερες ώρες των παιδιών με το απαιτητικό ωράριο εργασίας των γονέων; Ένας από τους ενδεδειγμένους παιδαγωγικά τρόπους με τους οποίους το παιδί μπορεί να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του είναι η διαμονή του σε μια παιδική κατασκήνωση.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για κατασκήνωση;

Η απάντηση είναι πως εξαρτάται από το παιδί και το ενδιαφέρον που θα δείξει για την κατασκήνωση. Μια ηλικία “ορόσημο” είναι τα 7 τους χρόνια – κάποια ίσως να είναι έτοιμα λίγο νωρίτερα, ενώ άλλα να χρειάζονται ένα χρόνο ακόμα, εξαρτάται από την ωριμότητα και την ανεξαρτησία τους. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να αποχωριστούν τους γονείς τους.

Κατασκήνωση

Τι προσφέρει η παιδική κατασκήνωση στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας;

 1. Καλλιέργεια ομαδικότητας, συνεργατικότητας και διαλλακτικότητας
 2. Ενίσχυση αυτονόμησης
 3. Κοινωνικοποίηση
 4. Βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης
 5. Επαφή με την φύση
 6. Περνούν εποικοδομητικό χρόνο μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους (π.χ. δεξιότητες, ταλέντα και κλίσεις)
 7. Δημιουργία όμορφων αναμνήσεων 
 8. Αποτοξίνωση’ από τις ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα, tablet, τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής κ.ά.)
 9. Τόνωση αυτοπεποίθησης και ενίσχυση αυτοεικόνας
 10. Απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων 
 11. Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
 12. Ενίσχυση λεπτών και αδρών κινητικών δεξιοτήτων
 13. Καλλιέργεια κριτικής και συνθετικής σκέψη
 14. Λόγω του ότι η κατασκήνωση αποτελεί μια “μικρογραφία” της κοινωνίας, τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες, να σέβονται και να καλλιεργούν ευγενή άμιλλα.
Κατασκήνωση

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις για την παιδική κατασκήνωση

Μην το αποφασίσετε μόνοι σας να στείλετε τα παιδιά σας στην κατασκήνωση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνετε μια εκτενή συζήτηση μαζί τους, να δείτε τις διαθέσεις τους και να μάθετε γιατί θέλουν ή γιατί δεν θέλουν να πάνε. Θα διαπιστώσετε τι προσδοκίες έχουν, αλλά και τι προβληματισμούς. Θα βοηθούσε να επισκεφτείτε μαζί την κατασκήνωση για να έχει μια ακριβή εικόνα πως είναι και τι να περιμένει. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε κάποιο παιδί να πάει αν δεν θέλει για οποιοδήποτε λόγο. Ίσως του χρόνου να νιώθει πιο έτοιμο.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι η κατασκήνωση αποτελεί ιδανική δραστηριότητα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με ελλειμματική κοινωνική ανάπτυξη,  χαμηλή αυτοεκτίμηση,  δυσπραξία,  ΔΕΠ-Υ κ.ά.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet