Αν είναι το πρώτο σας μωρό, τότε, το ξέρουμε, είναι δύσκολο να ελέγξεις τον ενθουσιασμό του να αγοράσεις τα πάντα καινούρια. Η λίστα όμως είναι τεράστια και κάποια στιγμή αποκλείεται να μην σκεφτείς πως θα μπορούσες να εξοικονομήσεις λίγα χρήματα αγοράζοντας κάποια πράγματα μεταχειρισμένα, ή πέρνοντάς τα από κάποια φίλη που το παιδί της έχει μεγαλώσει και δεν τα χρειάζεται πια.

Πριν το κάνεις όμως, πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι αυτά τα αντικείμενα που αντενδείκνυται να τα πάρεις μεταχειρισμένα καθώς μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας, ειδικά εάν έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ ή άνω της δεκαετίας.

μεταχειρισμένα

Τι δεν πρέπει να αγοράσετε μεταχειρισμένα

#1 Κούνιες και cribs
Ναι, μια κούνια καλής ποιότητας κοστίζει αρκετά, αλλά τουλάχιστον θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι πληροί τα σημερινά αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.

Οι κούνιες ηλικίας άνω των 10 ετών μπορεί να έχουν σχεδιαστικά ελαττώματα που θα μπορούσαν να θέσουν τα βρέφη σε κίνδυνο. Εξίσου βασικό όμως, είναι ότι δεν γνωρίζετε τη φροντίδα που έλαβε μια μεταχειρισμένη κούνια πριν πουληθεί ή πώς τη χρησιμοποίησε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Θα μπορούσε να έχει αποθηκευτεί με βαριά κουτιά που υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο βάρους τοποθετημένα από πάνω, θέτοντας σε κίνδυνο τη δομική της ακεραιότητα.

Μπορεί επίσης να λείπουν σημαντικά εξαρτήματα που δεν γνωρίζετε. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερα να ξοδέψετε τα χρήματα σε μια νέα κούνια, ώστε όλοι να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ.

#2 Στρώμα κούνιας
Η σύσταση χρήσης των στρωμάτων κούνιας είναι τα δύο έως τρία χρόνια. Αν και τα νεότερα στρώματα είναι αρκετά προσεγμένα κατασκευαστικά, μπορεί να φθαρούν με την πάροδο του χρόνου και να γίνουν πολύ μαλακά, να κάνουν σβώλους και ανομοιομορφίες στο σημείο που θα κοιμάται το μωρό σας. Θυμηθείτε, τα μωρά χρειάζονται μια πολύ σταθερή επιφάνεια ύπνου για να μείωση του κινδύνου αιφνίδιου και ανεξήγητου θανάτου στα παιδιά μικρότερα του ενός έτους.

μεταχειρισμένα

Και σκεφτείτε το και από άποψη υγιεινής: τα στρώματα κούνιας γίνονται δέκτες πολλών σωματικών υγρών, διαρροές πάνας, χυμένο γάλα, γουλιές, ιδρώτας… Επίσης απορροφούν μεγάλη ποσότητα σκόνης και ακάρεων καθιστώντας τα το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια.

Δεδομένου ότι τα στρώματα δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, οι γονείς μπορούν μόνο να τα σκουπίσουν με ηλεκτρική σκούπα, να κάνουν βιολογικό καθαρισμό ή να τα καθαρίζουν με σαπούνι και νερό. Ξέρεις ότι οι προηγούμενοι τα έχουν κάνει όλα αυτά;

#3 Καθίσματα αυτοκινήτου
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πάρετε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα αυτοκινήτου. Πρώτον, όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης. Ναι καλά διάβασες. Υπάρχει ενδεδειγμένη περίοδος χρήσης από τον κατασκευαστή τους που όταν αυτή παρέλθει κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα και τη λειτουργικότητά τους.

μεταχειρισμένα

Δεύτερον, επειδή ένα μεταχειρισμένο κάθισμα αυτοκινήτου φαίνεται εντάξει απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην έχει κάποια δομική αδυναμία που θα μπορούσε να το καταστήσει επικίνδυνο, να έχει ελλιπή, αλλοιωμένα ή «χαλαρωμένα» ανταλλακτικά ή εξαρτήματα που το καθιστούν λιγότερο σταθερό και ασφαλές – και όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος. Και δεν το θέλετε αυτό, σωστά;

#4 Θήλαστρο
Τα θήλαστρα μπορεί να είναι ακριβά, αλλά ένα μεταχειρισμένο θήλαστρο είναι ένα μεγάλο «όχι» γιατί παρά τον ενδελεχή καθαρισμό, το παλιό γάλα και η υγρασία μπορούν να παραμείνουν κολλημένα στους σωλήνες της αντλίας, καθιστώντας το το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Το παλιό γάλα και η υγρασία μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στο γάλα που αντλείτε, φέρνοντας μαζί του μια μεγάλη ποσότητα βακτηρίων και παθογόνων συστατικών, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και δηλητηρίασή στο μωρό. Ναι, μπορεί να είναι τόσο τραβηγμένο όσο ακούγεται.

#5 Μεταχειρισμένα παιδικά παιχνίδια
Είναι ωραίο να παίρνεις τα παιχνίδια από τα ξαδερφάκια, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο. Τα παλαιότερα παιχνίδια δεν πληρούν πάντα τα τρέχοντα πρότυπα ασφαλείας και μπορεί να έχουν μικρά κομμάτια ή αιχμηρές άκρες που μπορεί να βλάψουν τα μωρά.

νεογέννητο μωρό

Επιπλέον, ορισμένα παλαιότερα παιχνίδια όπως τα παλιά λούτρινα ζώα είναι μαγνήτες για βακτήρια, μούχλα και ακάρεα σκόνης, γεγονός που τα καθιστά πιο επικίνδυνα για μωρά καθώς μπορούν να τους προκαλέσουν αλλεργίες, συριγμό ή ασθματικές καταστάσεις.

#6 Παπούτσια
Τα ρούχα είναι Οκ, μπορείτε να τα πάρετε από τις φίλες σας. Με ένα καλό πλύσιμο θα είναι μια χαρά! Να είστε όμως προσεκτικοί με τα χρησιμοποιημένα παπούτσια. Αυτό δεν ισχύει τόσο με τη βρεφική ηλικία, αλλά με την παιδική, όταν τα παιδιά δηλαδή αρχίζουν να περπατάνε, να τρέχουν και να παίζουν. Από την εκτεταμένη χρήση, οι εσωτερικές σόλες των παπουτσιών προσαρμόζονται στα πόδια του αρχικού ιδιοκτήτη. Αυτά τα παπούτσια ή αυτά που δεν τους εφαρμόζουν καλά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα πόδια του παιδιού σας με την πάροδο του χρόνου.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα γίνω η μαμά που θέλω να είμαι και έχουν ανάγκη τα παιδιά μου- η ψυχολόγος απαντάει

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet