Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτου βάρους.
Σαφώς, γυναίκες με περισσότερα κιλά και μεγαλύτερα ποσοστά λίπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κυτταρίτιδα, αν και η συγκεκριμένη φλεγμονή δεν κάνει διακρίσεις, γι’ αυτό και την εντοπίζουμε και σε πολύ αδύνατες γυναίκες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για πάθηση, η οποία μάλιστα έχει και διαβαθμίσεις. Ξεκινάει από το στάδιο «μηδέν», όπου η κυτταρίτιδα φαίνεται όταν πιέζεις το δέρμα και φτάνει μέχρι το στάδιο «τέσσερα» που είναι εμφανής ακόμα και όταν είσαι όρθια. Άρα, αρχικά απαιτείται ο ένας δερματολόγος για να δει σε ποιο στάδιο είναι αλλά και το είδος της καθώς υπάρχουν τρία στάδια φλεγμονώδης: όταν πονάει ή είναι οιδηματώδης, όταν φαίνεται ή ινώδης και όταν έχει βουναλάκια.

κυτταρίτιδα

Πώς δημιουργείται η κυτταρίτιδα

Για να προκληθεί η κυτταρίτιδα απαιτούνται τρεις παθογενετικοί παράγοντες. Να υπάρχει αυξημένο τοπικό λίπος, να γίνεται κατακράτηση υγρών και να εντοπίζεται ελάστωση, δηλαδή χαλάρωση του δέρματος. Συνήθως βέβαια, συνυπάρχουν και οι τρεις αυτοί παράγοντες. Τα λιποκύτταρα, φουσκώνουν από το νερό και προκαλούν αυτό το ανάγλυφο εφέ.
Υπάρχουν όμως και άτομα χωρίς τοπικό πάχος που όμως, έχουν κυτταρίτιδα η οποία υπάγεται στους άλλους δύο μηχανισμούς, ελάστωση δέρματος και κατακράτηση.

Οι παράγοντες που την επιβαρύνουν:

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ακόμα η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, τα αντισυλληπτικά, η κακή διατροφή, η έλλειψη νερού και άσκησης, τα στενά ρούχα, η δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα και ο καφές που κάνει αντιρροπιστική κατακράτηση.
Συνεπώς, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε την κυτταρίτιδα, πρέπει να διαπιστωθεί το στάδιο και να εντοπιστούν οι παράγοντες που την ενισχύουν. Άρα, απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση και όχι μονομερείς, πρόσκαιρες λύσεις. Μόνο η σωστή διατροφή δεν αρκεί, αν δεν ασκείστε ή αν δεν πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.

Φάκελος κρέμες:

Οι κρέμες, όσο δραστικά συστατικά κι αν έχουν, δεν εισχωρούν σε τόσο μεγάλο βάθος ώστε να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τη φλεγμονή. Όμως, δημιουργούν υπεραιμία η οποία βοηθά την όψη του δέρματος.

Τι γυμναστική πρέπει να ακολουθήσω;

Η κυτταρίτιδα χρειάζεται περπάτημα, έστω και για μισή ώρα την ημέρα. Στο τοπικό πάχος η άσκηση βοηθάει μέσω της αύξησης της αιμάτωσης, γίνεται λεμφική αποστράγγιση μέσω της αερόβιας άσκησης και το σώμα αποτοξινώνεται. Το πιο σημαντικό όμως είναι τα βάρη, τα οποία είναι απαραίτητα αν θέλετε να γλιτώσετε μια για πάντα από την κυτταρίτιδα.

κυτταρίτιδα

Προσοχή στα γαλακτοκομικά!

Μπορεί μία διατροφή να είναι υγιεινή αλλά να προκαλεί φλεγμονές, όπως τα γαλακτοκομικά, και αυτό πρέπει να το δει ο κάθε ασθενής με τον διατροφολόγο του. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή που ακολουθείτε είναι η κατάλληλη για εσάς.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό. Γενικά, ένας ασφαλής δείκτης ενυδάτωσης είναι τα ούρα. Αν είναι διάφανα, τότε είστε σε καλό δρόμο.

Τι θεραπείες υπάρχουν που μπορούμε να κάνουμε στο ιατρείο;

Αν υπάρχει τοπικό πάχος και δεν καταστραφούν τα τοπικά λιποκύτταρα η κυτταρίτιδα κρύβεται αλλά δεν θεραπεύεται. Υπάρχουν θεραπείες που τα συρρικνώνουν, αφυδατώνοντας τα, και άλλες που τα καταστρέφουν.

Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να κάνετε μεσοθεραπεία με λιποδιαλυτικές ουσίες μαζί με υαλουρονικό για άμεσο αν και όχι μόνιμο αποτέλεσμα. Επίσης, στην ινώδη κυτταρίτιδα με ένα ειδικό νυστέρι χωρίς να αφήνει πληγές ξεκολλάμε τον ινώδη ιστό και έτσι ομαλοποιείται η επιφάνεια του δέρματος.

Body Advanced Body Creator, Shiseido

κυτταρίτιδα

Κρυοενεργό Πρόγραμμα Αδυνατίσματος Σώματος, Lierac

κυτταρίτιδα

Cosmetic Slimming 7 Nights Ultra Intensive Gel, Somatoline

κυτταρίτιδα

Slim Design Gelule Minceur Συμπλήρωμα Διατροφής για Αδυνάτισμα & Σύσφιξη, Elancyl

κυτταρίτιδα

Διαβάστε επίσης:

5 μάσκες απολέπισης & λάμψης που αξίζει να δοκιμάσεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet