Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις εάν το αγαπημένο σου τζελ για τα μαλλιά ή κοντίσιονερ έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του – ή χειρότερα, έχει μολυνθεί από βακτήρια. Εδώ, οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να προσέξεις.

Είτε πρόκειται για ένα μπουκάλι γάλα είτε για το αγαπημένο μας άρωμα, πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ημερομηνίες λήξης στα καλλυντικά μας. Σε τελική ανάλυση, να θυμάσαι πως όπως το ληγμένο φαγητό μπορεί να σε πειράξει, το ίδιο μπορεί και ένα προϊόν ομορφιάς.

Αυτό που ίσως δεν είχες συνειδητοποιήσει ωστόσο, είναι ότι εκτός από τις κρέμες προσώπου και τα προϊόντα μακιγιάζ, υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία που έχει ημερομηνία λήξης και αυτή είναι τα προϊόντα για τα μαλλιά!

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, ο FDA δεν απαιτεί ημερομηνίες λήξης σε προϊόντα μακιγιάζ, επιδερμίδας ή μαλλιών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να καταλάβεις από μόνη σου για παράδειγμα, πότε ο αφρός για τα μαλλιά σου έχει χαλάσει.

Παρακάτω, ο ειδικός εξηγεί τι σημαίνει η λήξη ημερομηνίας σε μια μάσκα για τα μαλλιά, ενός σαμπουάν ή μιας μαλακτικής κρέμας… Επιπλέον, μας μαθαίνει πώς να καταλάβουμε εάν κάποιο από τα προϊόντα περιποίησης για τα μαλλιά ή το styling που ήδη έχουμε στο ράφι μας πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κάδο απορριμμάτων.

μαλλιά

Τι σημαίνει ότι λήγουν τα προϊόντα για τα μαλλιά;

Ο χημικός καλλυντικών Nick Dindio αναφέρει σε δημοσίευμα του στο αμερικανικό περιοδικό Allure, ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ένα προϊόν για τα μαλλιά μπορεί να λήξει:

  1. Η ποιότητα μπορεί να υποβαθμιστεί και να μην έχει πλέον την ίδια απόδοση
  2. Το προϊόν μπορεί να γίνει ευαίσθητο σε μόλυνση.

Και εξηγεί: «Εάν το προϊόν μετά την ημερομηνία λήξης του, χάσει την αποτελεσματικότητα του, δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα υγείας κατά τη χρήση του. Ωστόσο, εάν το προϊόν είναι μολυσμένο με μικροοργανισμούς (εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης του σε εξωτερικούς παράγοντες), τότε μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση του προϊόντος. Ευτυχώς, η χρήση ενός μολυσμένου προϊόντος μαλλιών δεν αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή όσο η χρήση μιας μολυσμένης κρέμας για το δέρμα ή ενός foundation».

«Ο κίνδυνος είναι σίγουρα μικρότερος αναφορικά με τα προϊόντα μαλλιών, καθώς δεν απλώνονται στο δέρμα σας ή γύρω από ευαίσθητες περιοχές όπως τα μάτια και το στόμα», λέει ο Dindio. «Αλλά εξακολουθεί να μην είναι καλή ιδέα να συνεχίσετε τη χρήση τους».

μαλλιά

Πώς διαβάζω τον κωδικό ημερομηνίας λήξης στα προϊόντα για μαλλιά ;

Δυστυχώς, εξαρτάται αποκλειστικά από κάθε μεμονωμένη εταιρεία αν θέλει να εκτυπώσει μια ημερομηνία λήξης στα προϊόντα της. Πολλές και ευνόητους λόγους απλά δεν υιοθετούν τη συγκεκριμένη τακτική. Παρόλαυτα, ορισμένες μάρκες επιλέγουν να συμπεριλάβουν ένα σήμα “Period After Opening” (PAO) στη συσκευασία τους, για να υποδείξουν πόσο καιρό το προϊόν θα παραμείνει κατάλληλο μετά την πρώτη χρήση. Υπάρχουν λοιπόν πολλές επωνυμίες με προϊόντα περιποίησης μαλλιών, που ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Πώς θα βρω το σήμα PAO;

Για να βρείς το σήμα PAO, αναζήτησε στην ετικέτα του προϊόντος σου ένα μικρό σχέδιο ενός δοχείου που επισημαίνεται με έναν αριθμό και το γράμμα M. Βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος, στην κάτω δεξιά γωνία. Ο αριθμός είναι μια εκτίμηση του πόσους μήνες το προϊόν θα διατηρήσει την ποιότητά του αφού ανοίξει για πρώτη φορά.

μαλλιά

Δεν υπάρχει σημάδι PAO στο αγαπημένο σου προϊόν;

Κανένα πρόβλημα. «Σε περίπτωση αμφιβολίας, υπάρχει ένας κωδικός παρτίδας σε κάθε προϊόν, συνήθως στο κάτω μέρος της συσκευασίας, τον οποίο μπορούν να καλέσουν για να ρωτήσουν την εταιρεία ποτέ κατασκευάστηκε το προϊόν», λέει στο Allure ο χημικός Ginger King.

Αφού λοιπόν, έχεις αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να κάνεις μια σωστή εκτίμηση σχετικά με το πόσο καιρό θα κρατήσεις ή θα χρησιμοποιήσεις το εν λόγω προϊόν για τα μαλλιά.

«Συνήθως, τα μη ανοιγμένα προϊόντα μπορούν να διαρκέσουν τρία χρόνια και μόλις ανοίξουν, έναν χρόνο», αναφέρει ο King, επομένως μπορεί να θέλετε να σημειώσετε την πρώτη φορά που χρησιμοποιήσατε το προϊόν που επιλέξατε».

Πώς αλλιώς μπορώ να καταλάβω εάν ένα προϊόν έχει λήξει;

Οτιδήποτε έχει περίεργη μυρωδιά σίγουρα θέλει πέταμα ακόμα και αν είναι για τα μαλλιά σου. Επίσης, ό,τι έχει μείνει στο ράφι για περισσότερα από τρία χρόνια (όπως αυτό το σαμπουάν που υπάρχει στο παλιό σου μπάνιο στο σπίτι των γονιών σου… από το γυμνάσιο και χρησιμοποιείς κάθε φορά που σε φιλοξενούν). Εξάλλου, αν το αγαπούσες πραγματικά τόσο πολύ, θα το είχες εξαντλήσει μέχρι τώρα σωστά;!

Φυσικά, ορισμένα προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά από άλλα. Δηλαδή, οτιδήποτε έρχεται σε δοχείο αεροζόλ, ιδιαίτερα αν περιέχει αλκοόλ (πχ σπρέι μαλλιών, ξηρό σαμπουάν, αφρός) έχει αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της περιορισμένης έκθεσής του στον αέρα. “Γενικά, τα σαμπουάν ή τα dry shampoo δεν είναι επικίνδυνα μετά από έξι μήνες λήξης, αλλά οτιδήποτε είναι σε μορφή κρέμας ή μάσκας – τύποι γαλακτώματος δηλαδή – μπορεί να τα δείτε να παίρνουν μια περίεργη μορφή (σαν τυρί κότατζ), τότε δεν είναι σίγουρα κατάλληλα για χρήση“, δήλωσε ο King.

S.O.S οδηγίες

  • Τα προϊόντα που βλέπουν τακτικά το φως ή η σύνθεση τους αγγίζεται με τα δάχτυλα που μεταφέρουν βακτήρια, – (δηλαδή οτιδήποτε σε ένα βάζο, όπως μάσκες, τζελ και κρέμες styling )- πρόκειται να χαλάσουν πιο γρήγορα.
  • Τα συστατικά και η υφή κάνουν επίσης τη διαφορά: Τα λάδια για τα μαλλιά φυσικά θα ταγγίσουν μέσα σε δύο έως τρία χρόνια και τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αποτελούν καλές βάσεις για να δημιουργηθεί μούχλα και μύκητες που προκαλούν εξανθήματα και ερεθισμούς.
  • Αν και δεν υποδηλώνει απαραιτήτως μόλυνση, μια πιο υδαρή υφή θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα προϊόντα styling με βάση το gel έχουν λήξει.

Πώς μπορώ να κάνω τα προϊόντα για τα μαλλιά να διαρκέσουν περισσότερο;

Το περιβάλλον στο οποίο διατηρούνται τα προϊόντα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη παρατεταμένη χρήση τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ζεστοί χώροι με πολύ υγρασία (όπως το μπάνιο) ενθαρρύνουν την αλλοίωση των προϊόντων , όπως συμβαίνει και οπουδήποτε με πολλή έκθεση στο φως. Το καλύτερο είναι να τα αποθηκέψεις σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Μετά από όλα αυτά, εάν ακόμα δεν είσαι σίγουρη αν τα προϊόντα για τα μαλλιά σου έχουν λήξει, υπάρχουν εφαρμογές που κατεβάζεις στο κινητό σου και θα σε βοηθήσουν, όπως είναι το app Beauty Keeper! Είναι μια εύχρηστη εφαρμογή που παρακολουθεί τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων ομορφιάς, σου υπενθυμίζει πότε είναι ώρα να τα αντικαταστήσεις και σε βοηθά να προσδιορίσεις την ημερομηνία λήξης τους.

Χρησιμοποίησε τη λογική σου

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική εάν το προϊόν δεν μοιάζει με αυτό που αγόρασες αρχικά και έχει αλλάξει η μορφή ή η οσμή του με την πάροδο του χρόνου“, συμβουλεύει ο King, Με άλλα λόγια: Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλύτερα πέταξε το για να είσαι Safe…

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet