Η δερματολόγος, Μυρτώ Πάτσα, μας μιλά για τα δημοφιλή συστατικά στο skincare, δίνοντας μας στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζουμε, για να αποφασίσουμε σωστά ποιο είναι το ιδανικό για τον δικό μας τύπο επιδερμίδας.

Ρετινόλη

Ας ξεκινήσουμε με τη βασίλισσα όλων, τη ρετινόλη. Πρόκειται για ένα συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από καμία ρουτίνα περιποίησης. Ουσιαστικά είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α και αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο αντιγηραντικό συστατικό με την υψηλότερη επίδοση . Η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύει την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, διεγείροντας παράλληλα την ανανέωση τους. Επιπλέον ρυθμίζει τη λειτουργία των μελανοκυττάρων και του σμηγματογόνου αδένα. Τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών είναι η βελτίωση των λεπτών ρυτίδων έκφρασης, καθώς και των ρυτίδων που δημιουργούνται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά και από τη φωτογήρανση. Με τη χρήση της ρετινόλης το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό, σφριγηλό και ελαστικό, ενώ παράλληλα βελτιώνεται ο τόνος της επιδερμίδας και αποκτά ομοιογένεια σε υφή και όψη.

ρετινόλη

Ωστόσο η χρήση του συγκεκριμένου στοιχείου  χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς έχει αρκετές παρενέργειες. Η μη σωστή χρήση της ρετινόλης σε σχέση με το ποια συγκέντρωση πρέπει να επιλεγεί, πόσες ημέρες την εβδομάδα πρέπει να χρησιμοποιείται καθώς και ποια θα πρέπει να είναι τα υπόλοιπα βήματα skincare που την πλαισιώνουν, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα δέρματος, έντονο ερύθημα και γενικευμένο ερεθισμό. «Προτείνω όλες αυτές τις παραμέτρους να τις συζητούμε με τον δερματολόγο μας, ο οποίος είναι ο κατάλληλος γιατρός να μας συμβουλέψει για την σωστή περιποίηση του δέρματός μας», τονίζει η δερματολόγος, Μυρτώ Πάτσα.

Γλυκολικό οξύ

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα μόριο φυσικής προέλευσης (το βρίσκουμε κυρίως στο ζαχαροκάλαμο), ανήκει στα α-υδροξυοξέα (AHAs) και θεωρείται από τα πιο δραστικά οξέα αυτής της κατηγορίας. Είναι ένα συστατικό με χαμηλό μοριακό βάρος και έτσι διεισδύει εύκολα και γρήγορα στην επιδερμίδα για να «λύσει» τους  πρωτεϊνικούς δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα, επιτυγχάνοντας έτσι τη διαδικασία της απολέπισης. Δρα αποτελεσματικά σε όλους τους τύπους δέρματος, και διευκολύνει σε μεγαλύτερο βάθος  την εισχώρηση των serum και των κρεμών που χρησιμοποιούμε στη ρουτίνα περιποίησής μας. Επιπλέον το γλυκολικό οξύ μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, συρρικνώνει το μέγεθος των πόρων και χαρίζει λάμψη και φωτεινή επιδερμίδα. Μπορούμε να πούμε πως είναι υπέροχο συστατικό απολέπισης, που ξεκάθαρα έχει πρωτεύουσα θέση στην εβδομαδιαία ρουτίνα περιποίησης. Ωστόσο και στη περίπτωση του γλυκολικού οξέος, για να μην δημιουργηθούν ερεθισμοί, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας, σε σχέση με τη συγκέντρωση που είναι ιδανική για τον τύπο της επιδερμίδας μας και γενικότερα για τον τρόπο που θα πρέπει να το εντάξουμε στη ρουτίνα μας.

«Στο σημείο αυτό και μιλήσουμε για τα υπόλοιπα ενεργά συστατικά, θέλω να τονίσω πως υποχρεωτικά κατά τη χρήση ρετινόλης και γλυκολικού οξέος θα πρέπει να φοράμε το πρωί κρέμα αντηλιακής προστασίας, καθώς το δέρμα καθίσταται πολύ πιο φωτοευαίσθητο», επισημαίνει η δερματολόγος, Μυρτώ Πάτσα.

ρετινόλη

Μάθε και για τα υπόλοιπα συστατικά στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet