Από την Atkins μέχρι την κετογονική δίαιτα, η κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων έχει κυριαρχήσει στον κόσμο της δίαιτας. Για σωστούς, αλλά και λάθος λόγους.

Τι είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Η δίαιτα αυτή προτείνει τη μείωση της ποσότητας κατανάλωσης υδατανθράκων. Περιλαμβάνει 50 έως 100 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Κάτω από αυτό θεωρείται πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η κετογονική δίαιτα, ενώ 100 έως 200 g υδατανθράκων την ημέρα είναι μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Ποια είναι τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες

Πρώτα απ’ όλα η απώλεια βάρους. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Το σώμα μας το πρώτο που καίει είναι τους υδατάνθρακες, μετά τις πρωτεΐνες και στο τέλος το λίπος. Περιορίζοντας λοιπόν τους υδατάνθρακες, κάνει ενέργεια την πρωτεΐνη και καίει πιο γρήγορα το λίπος. Τόσο απλά.

υδατάνθρακες

Σε μερικούς ανθρώπους όμως συμβάλλει και στη βελτιστοποίηση της υγείας τους. Μια έρευνα σε παχύσαρκες ή με μεταβολικά σύνδρομα γυναίκες έδειξε που είχαν καλύτερη ορμονική απόδοση όταν κατανάλωναν χαμηλότερους υδατάνθρακες. Άλλα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν καλύτερο ύπνο, πνευματική διαύγεια και αυξημένο κορεσμό, ενώ όταν περιορίζεται η κατανάλωση υδατανθράκων, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης μειώνονται.

Το καλύτερο μάλιστα είναι ότι τα οφέλη αυτά μπορούν να αποκομιστούν σχεδόν αμέσως.

Άλλη έρευνα έδειξε πως σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες απομάκρυνε 3 φορές περισσότερο σπλαχνικό λίπος, το λίπος στην κοιλιά δηλαδή που αγκαλιάζει τα όργανα και συνδέεται με διάφορες ασθένειες.

Διάβασε τη συνέχεια στο Faysbook.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet