Είσαι γλυκατζού; Και δεν μπορείς να τα αποχωριστείς ακόμα και όταν προσπαθείς να κάνεις δίαιτα; Και μετά νιώθεις ενοχές, σωστά; Story of my life… Υπάρχει όμως τρόπος να τηρείς κανονικά το πρόγραμμα της διατροφής σου και να μην αποχωριστείς και τα γλυκά που σου αρέσουν! Και μας τον εξηγεί η Διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα.

γλυκά

Η γενική πεποίθηση

Όταν ακούμε τη λέξη “δίαιτα” το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στις εξαντλητικές, στερητικές δίαιτες των άνοστων πιάτων. Η δίαιτα όμως δεν θα πρέπει να είναι έτσι! Μια σωστή διατροφή τα περιλαμβάνει όλα, απλά με μέτρο! Κι αυτό ισχύει και για τα γλυκά. Τα καλά νέα μάλιστα είναι ότι χρειαζόμαστε τη ζάχαρη. Ο εγκέφαλός μας «εξαρτάται» από τα απλά σάκχαρα όπως είναι η ζάχαρη, καθώς αποτελεί το κυριότερο «καύσιμο» του. Πως δεν θα αποχωριστείς τα γλυκά λοιπόν;

Μείωσε την ποσότητα

Δεν χρειάζεται να τα βγάλεις τελείως από την καθημερινότητα σου, απλά μείωσε την ποσότητα που έτρωγες. Αν το έχεις τόσο πολύ ανάγκη, φάε δυο-τρεις μπουκιές. Θα σου δώσει τη γλυκιά γεύση που έχεις ανάγκη εκείνη τη στιγμή, δεν θα σε κάνει να νιώθεις ότι στερείσαι και δεν θα καταστρέψει το πρόγραμμά σου.

γλυκά

Βρες υποκατάστατα

Μπορείς να βρεις πολλά υποκατάστατα που είναι παρόμοια με το αγαπημένο σου γλυκό:

  • Ζελέ light
  • 5 αμύγδαλα με 2 κουτ. του γλυκού σοκολάτα υγείας
  • Light “cheesecake”
  •  Ρυζογκοφρέτα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας

Ξεγέλασε το με φρούτα

Τα φρούτα, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, θα ξεγελάσουν την ανάγκη σου για γλυκό εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι μόνο ότι είναι διατροφικά καλύτερα, ενισχύει και τον οργανισμό με τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Φτιάξε εσύ ένα γλυκό πιο “light”

Βρες συνταγές ή ρώτα και τον διατροφολόγο σου για συνταγές γλυκών αλλά “light” με λίγη ή χωρίς ζάχαρη. Άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύεις και από εκεί που έφτιαχνες ένα γλυκό ”θερμιδική κόλαση” ψέξε για γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης, με αλλά είδη αλευριού, με πολτούς φρούτων, με λαχανικά κλπ. Όλα αυτά είναι συστατικά που αλλάζουν πολύ την ποιότητα του γλυκού και δεν είναι ποια “κίνδυνος” για τη διατροφή σου.

γλυκά

Όρισε ημέρα γλυκού

Όρισε το και τήρησέ το! 1-2 φορές την εβδομάδα φάε το αγαπημένο ή το τροποποιημένο από εσένα γλυκό και απόλαυσε το χωρίς τύψεις. Αν όλα τα παραπάνω σου γίνουν συνήθεια και συνεχίσεις να ακολουθείς και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής να είσαι σίγουρη ότι αυτό θα το δεις και στη ζυγαριά σου!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet