Μετά από διακοπές, το πρώτο που αναζητούμε είναι πως θα αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας και θα χάσουμε τα επιπλέον κιλά που ενδεχομένως να πήραμε. Ένας από τους πιο διαδεδομένος τρόπους αποτοξίνωσης και καύσης λίπους είναι ο χυμός λεμονιού. Υπάρχει όμως επιστημονική βάση πίσω από αυτό;

Αρχικά να πούμε ότι το λεμόνι είναι πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό μας γιατί περιέχει βιταμίνης C, ενώ έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτοξινώνει όμως; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι το λεμόνι μπορεί να συμβάλει στην διάσπαση του λίπους. Ισχύει;

Το σώμα μας παράγει τα χημικά οξέα που διασπούν το λίπος μόνο του. Δε χρειάζεται επιπρόσθετη πρόσληψη λεμονιού. Εκτελεί τη διαδικασία της πέψης του λίπους με τους δικούς του ρυθμούς. Οπότε επίσης δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να δείχνουν ότι επιπρόσθετη πρόσληψη μπορεί να διευκολύνει την πέψη του λίπους.

Ένας τρίτος ισχυρισμός είναι ότι το λεμόνι βοηθάει στο αδυνάτισμα. Και γι’ αυτό επίσης δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, που σημαίνει ότι το λεμόνι δεν έχει καμία αδυνατιστική δράση

Μπορεί ο χυμός λεμονιού να έχει αρνητικές επιπτώσεις;

Το λεμόνι φθείρει το σμάλτο των δοντιών και μπορεί να δημιουργήσει οδοντικά προβλήματα. Επίσης άνθρωποι που πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως γαστρίτιδα, αν το καταναλώσουν με άδειο στομάχι, μπορεί να δουν το πρόβλημά τους να εντείνεται!

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν την αποτοξίνωση και το αδυνάτισμα από το λεμόνι. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και μπορούμε να το καταναλώνουμε αλλά όχι να το θεοποιούμε!

Δες ένα ακόμη βίντεο από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου: Γιατί η νηστεία παχαίνει;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet