Τα λεγόμενα παιχνίδια «εκπαίδευσης» του μυαλού δεν παρέχουν τελικά τα οφέλη που πιστεύαμε, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου (GCBH).

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BBC, οι ειδικοί συνιστούν στον κόσμο να συμμετέχουν σε διαφορετικού είδους ενασχολήσεις, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, η κηπουρική και το πλέξιμο. Στόχος είναι να αφυπνιστεί το πνεύμα ώστε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ειδικότερα οι ερευνητές τονίζουν ότι όσο πιο νέος ξεκινήσει κάποιος αυτές τις δραστηριότητες, τόσο καλύτερη θα είναι η λειτουργία του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει ο εγκέφαλος κάτι νέο.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκούντγουιν, επιστήμονα που εργάζεται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Age UK και ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου, η νοητική κατάπτωση δεν είναι «καταδίκη» όσο μεγαλώνουμε.

«Είναι πολλές οι δραστηριότητες που μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και που έχουν οφέλη για τον εγκέφαλο, αρκεί να είναι κάτι καινούριο για εμάς και να απαιτούν τη συγκέντρωση και την προσοχή μας» αναφέρει και συμπληρώνει: «Μάλιστα, μπορεί να είναι δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά, όπως το να παίζουμε με τα εγγόνια μας, να ασχολούμαστε με τον κήπο ή να παίζουμε χαρτιά».

Μαθήματα φωτογραφίας

Η φωτογραφική τέχνη κινητοποιεί το σώμα, το μυαλό και τη ψυχή μας, ενώ παρακολουθεί και καταγράφει έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Ο φωτογράφος, την ώρα που φωτογραφίζει, βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης παρατήρησης για ότι συμβαίνει γύρω του, το πώς αλλάζει η ζωή κάθε δευτερόλεπτο.

δραστηριότητες

Κηπουρική

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Landscape and Urban Planning, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο συναισθηματικής ευεξίας ή ευτυχίας που συνδέεται με την κηπουρική ήταν παρόμοιο με αυτό που βιώνουν τα άτομα όταν κάνουν ποδήλατο, περπατούν ή βγαίνουν έξω για φαγητό. Η κηπουρική στο σπίτι ήταν η μόνη δραστηριότητα από τις 15 που μελετήθηκαν για τις οποίες γυναίκες και άτομα με χαμηλά εισοδήματα παρουσίασαν υψηλότερη συναισθηματική ευεξία από τους άνδρες και τους μεσαίου και υψηλού εισοδήματος συμμετέχοντες, αντίστοιχα.

δραστηριότητες

Δημιουργική γραφή

Είναι αποδεδειγμένο ότι η δημιουργική γραφή βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στη σκέψη, τη μάθηση, τη ενσυναίσθηση και ικανότητα ακρόασης των άλλων. Αναπτύσσονται ικανότητες στη γλώσσα και την έκφραση ενώ βελτιώνεται η συγκέντρωση και ο προβληματισμός.

δραστηριότητες

Πλέξιμο

Το πλέξιμο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πολλοί ονομάζουν “θεραπεία του μαλλιού”, αφού πρόκειται για μια άσκηση με αμέτρητες ωφέλειες για την υγεία και συνιστάται ιδιαιτέρως σε όλους. Μεγάλοι, μικροί, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος… Δεν είναι τυχαίο που κατά καιρούς πολλές celebrities – βλέπε Julia Roberts, Amanda Seyfried, Cara Delevingne, Uma Thurman κ.α. – έχουν πιαστεί on camera να πλέκουν και μάλιστα στα διαλείμματα της δουλειάς τους!

δραστηριότητες

Κολύμβηση

Η τακτική κολύμβηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βλαβών από το στρες και να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.

δραστηριότητες

Διαβάστε επίσης: Vegan & υγιεινά pancakes με μελάσα και ταχίνι

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet