Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι το να περνάς πολύ χρόνο καθισμένη είναι κακό για την υγεία σου, ακόμα κι αν γενικά είσαι δραστήρια ως άνθρωπος. Τώρα, η έρευνα λέει ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, δίνοντάς σου έναν ακόμη σπουδαίο λόγο να βοηθήσεις το παιδί σου να παραμείνει ενεργό.

Χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα δραστηριότητας περισσότερων από 500 παιδιών για επτά ημέρες και διαπίστωσαν ότι εκείνα που έκαναν μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια καθιστικών δραστηριοτήτων, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η χρήση υπολογιστή, για να σταθούν όρθια ή να κινηθούν, είχαν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος και καρδιομεταβολικούς κινδύνους σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν το έκαναν.

Ακόμη και για τα παιδιά που τρέχουν γύρω γύρω ή παίζουν έξω σε τακτική βάση, το να κάθονται ακίνητα για μεγάλα διαστήματα μπορεί να είναι ανθυγιεινό. «Όταν καθόμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, η ποσότητα του σακχάρου και του λίπους στο αίμα αυξάνεται, αναγκάζοντας το σώμα να αντλεί περισσότερη ινσουλίνη», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Travis Saunders, Ph.D. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αύξηση της ινσουλίνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, καθώς και παχυσαρκία και διαβήτη. Οι ώρες που δαπανώνται ειδικά για φαγητό μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο επιβλαβείς, καθώς ο χρόνος οθόνης σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη τροφής στα παιδιά.

παιδί

Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι λόγοι για να αποθαρρύνεις το παιδί σου από το να περνά πολλή ώρα στον καναπέ. Το να ξοδεύεις πολύ χρόνο καθήμενος από μικρή ηλικία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για ανθυγιεινές συνήθειες μεγαλώνοντας. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν μία πιο καθιστική ζωή κατά την παιδική ηλικία τείνουν να κάνουν το ίδιο και ως ενήλικες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή», λέει ο Saunders.

Ποιοι είναι, όμως, οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να κρατήσεις ένα παιδί προσχολικής ηλικίας σε κίνηση;

Περιόρισε την ώρα που περνά μπροστά σε οθόνες

Περιόρισε τη χρήση τηλεόρασης και υπολογιστή σε όχι περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Και σίγουρα, κράτησε αυτές τις οθόνες έξω από την κρεβατοκάμαρα του παιδιού. «Γνωρίζουμε ότι παιδιά που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους βλέπουν περισσότερο και κοιμούνται λιγότερο», σημειώνει ο Saunders.

Καθόρισε χρόνο παιχνιδιού σε εξωτερικό χώρο

Διάλεξε μια ώρα κάθε μέρα που θα είναι αφιερωμένη στο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους ή σε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και μείνε πιστή σε αυτό.

παιδί

Ενθάρρυνε άλλες μορφές παιχνιδιού

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, η ζωγραφική ή ακόμα και οι δραστηριότητες που ενεργοποιούν τη φαντασία, όπως το να παίζουν με τα κουζινικά, λειτουργούν. «Ακόμα κι αν τα παιδιά κάνουν κάτι κατά το οποίο κάθονται, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που είναι τόσο καθιστικά όσο το να βλέπουν τηλεόραση ή να κάθονται στον υπολογιστή», λέει ο Saunders.

Ενθάρρυνε τα συχνά διαλείμματα

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι ακριβώς πόσο συχνά τα παιδιά πρέπει να διακόπτουν τις καθιστικές περιόδους για να παραμείνουν υγιή, αλλά πιο συχνά είναι πάντα καλύτερο από λιγότερο, σύμφωνα με τον Saunders. Αν παρατηρήσεις ότι το μικρό σου κάθεται ακίνητο για πολλή ώρα, ζήτησε του να σε βοηθήσει με μια αγγαρεία, φώναξε το για να του δείξεις κάτι ενδιαφέρον (όπως μια αστεία εικόνα ή ένα ζώο που βλέπεις έξω) ή πήγαινε και γαργάλησέ το. Όλα προσμετρώνται και αθροίζονται!

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Μάθε στο μωρό σου να κοιμάται σε 7 ημέρες.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet