Η ψυχοθεραπεία έχει πάψει πλέον να είναι ταμπού. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να πηγαίνουν σε ψυχολόγο για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Όμως, πως θα καταλάβεις πότε πρέπει να ξεκινήσεις να βλέπεις ειδικό; Αυτά τα 6 σημάδια είναι μια ένδειξη.

#1 Αισθάνεσαι να σε πνίγουν τα πάντα

Όλοι είμαστε μπουχτισμένοι από δουλειές και υποχρεώσεις ή απλά η ζωή μας αγχώνει.  Και είτε υπάρχει ξεκάθαρος λόγος για τον οποίο είστε υπερβολικά καταβεβλημένοι είτε όχι, το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας – επομένως είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να το διαχειριστείτε.

Οι άνθρωποι που είναι αγχωμένοι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, νιώθουν μεγαλύτερη κούραση και έχουν προβλήματα βραχείας μνήμης. Αλλά μπορεί επίσης μακροπρόθεσμα να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.

ψυχοθεραπεία

#2 Κοιμάστε πολύ λίγο ή πολύ

Εάν έχετε προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορεί ο ύπνος να είναι δύσκολο πράγμα. Και αν δεν κοιμάστε καλά, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερα προβλήματα με την ψυχολογία σας.

Τα προβλήματα ύπνου είναι ιδιαίτερα κοινά σε άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και ΔΕΠΥ. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα παθήσεων ψυχικής υγείας που παρεμβαίνουν στον ύπνο σας.

Φυσικά ο κακός ύπνος δεν σημαίνει απαραίτητα κάποια ψυχική πάθηση. Η στέρηση ύπνου μπορεί από μόνη της να σας δημιουργήσει έντονες εναλλαγές στη διάθεσή σας και να σας κάνει πιο ευάλωτους ψυχολογικά.

#3 Δυσκολεύεστε στις κοινωνικές συναθροίσεις και τις αποφεύγετε

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το έντονο συναίσθημα της ανησυχίας μόλις πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο τους. Εάν παρατηρείτε πως απομακρύνεστε από φίλους σας, ή αποφεύγετε να κανονίζετε κάποια έξοδο γιατί μόνο στη σκέψη σας πιάνει πανικός τότε μάλλον πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Για παράδειγμα το άγχος και ο κακός ύπνος είναι κάποιοι παράγοντες που μπορούν να σας οδηγήσουν στην απομόνωση.

#4 Σκέψεις άγχους σας γεμίζουν το μυαλό

Ο εγκέφαλος όπως και η καρδιά μας λειτουργούν συνεχώς. Μερικές φορές οι σκέψεις σας τρέχουν και αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να τις σταματήσετε. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό και οι σκέψεις σας τελικά παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας.

#5 Νιώθετε απελπισία

Το να αισθάνεστε απελπισμένοι είναι ένα δείγμα κατάθλιψης. Είναι γεγονός πως άνθρωποι που έχουν αυτό το αίσθημα που επιμένει υποφέρουν από κατάθλιψη.

Εάν θεωρείτε πως έχετε κατάθλιψη πρέπει να λάβετε δράση όσο πιο σύντομα γίνεται! Η κατάθλιψη χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες σκέψεις – μέχρι και σε αυτοκτονικές σκέψεις ή αυτοτραυματισμού. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ψυχικής υγείας η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή αιτία αυτοκτονιών σε ηλικίες 10-34 χρονών από το 2011-2020.

ψυχοθεραπεία

#6 Έχετε διατροφικές διαταραχές

Εάν παρατηρείτε πως η όρεξή σας έχει αλλάξει και τρώτε παραπάνω ή λιγότερο, είναι δείγμα πως υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη ή και τα δύο. Είναι πολύ σημαντικό να σας παρακολουθήσει ένας ειδικός ψυχικής υγείας καθώς οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως το μισό βήμα έχει ήδη γίνει όταν αποφασίσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Είναι στρες ή άγχος; Βρες τις διαφορές – και αντιμετώπισέ τα με αυτά τα 6 βήματα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet