Ο βραδινός ύπνος δεν είναι χαμένες ώρες, όπως κάποιοι θέλουν να τον αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, αποτελεί βασικό πυλώνα για την σωματική και ψυχική μας υγεία, ενισχύοντας παράλληλα την πνευματική μας διαύγεια. Συχνά, σε περιόδους που εξαιτίας διάφορων παραγόντων δεν κοιμόμαστε καλά, παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά μας, όπως νευρικότητα, κακή διάθεση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Το σώμα μας διαθέτει ένα εσωτερικό ρολόι, τον κιρκάδιο ρυθμό, το οποίο ελέγχει τον 24ωρο φυσικό μας κύκλο, Με άλλα λόγια, ο κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει το πότε θα νυστάζουμε και πότε όχι.

Προκειμένου το ρολόι αυτό να δουλεύει σωστά, είναι απαραίτητη η καθιέρωση μιας ρουτίνας στον ύπνο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να διατηρούμε σταθερή την ώρα της κατάκλισης και του πρωινού ξυπνήματος, όταν αυτό είναι εφικτό.

Έτσι ακόμα και αν τα σαββατοκύριακα δεν χρειάζεται να ξυπνάμε από νωρίς, καλό θα ήταν να διατηρούμε το πρόγραμμα ύπνου που ακολουθούμε τις υπόλοιπες ημέρες. Το σταθερό αυτό πρόγραμμα, θα «εκπαιδεύσει» ανάλογα τον οργανισμό μας, αυξάνοντας τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου μας.

Είναι λοιπόν βαρύνουσας σημασίας, να αντιληφθούμε την σπουδαιότητα του ποιοτικού ύπνου και να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να τον προσφέρουμε στον εαυτό μας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, που μάλιστα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από ύπνο.

-Τι μπορείτε να αλλάξετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κοιμάστε καλά;

  • Να σηκώνεστε συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα. Αυτό κάνει πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα και μειώνει τον χρόνο που χρειάζεστε για να αποκοιμηθείτε το βράδυ.
  • Να βγαίνετε στον ήλιο τουλάχιστον για 15-30 λεπτά την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η παραγωγή της μελατονίνης.
  • Να τρέφεστε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην ξυπνάτε το βράδυ λόγω έλλειψης τροφής και πείνας.

-Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε;

  • Βάζουμε πολλά ξυπνητήρια μέχρι τελικά να ξυπνήσουμε και έτσι χάνουμε τον ποιοτικό ύπνο και ξυπνάμε με στρες. Επίσης, έχουμε υπνηλία μέσα στη μέρα.
  • Αθλούμαστε λίγο πριν πάμε για ύπνο κάτι που δημιουργεί υπερένταση.
  • Αφήνουμε το υπνοδωμάτιο μας ακατάστατο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες. Είναι σημαντικό το υπνοδωμάτιο να είναι τακτοποιημένο και στη σωστή θερμοκρασία.
  • Καταναλώνουμε ροφήματα όπως καφές και αλκοόλ τα οποία μας δημιουργούν υπερδιέγερση. Μετά το απόγευμα καλό θα ήταν να τα αποφύγετε.

-Οθόνες και ύπνος: Μήπως είναι μύθος ότι η τηλεόραση μας νυστάζει;

Το να περνάμε το βράδυ μας μπροστά από μια οθόνη, είναι ίσως η νούμερο ένα αιτία που προκαλεί αυπνία στους νέους ανθρώπους. Ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που διαχειριζόμαστε εκείνη την ώρα και τα συναισθήματα που μας προκαλούν, κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το να κοιμηθούμε, ενώ χάνουμε ώρες από τον ποιοτικό μας ύπνο.

Διαβάστε επίσης:

Ξέρουμε ποιον πρέπει να κατηγορήσεις που δεν χάνεις κιλά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet