Το χάπι της επόμενης μέρας θεωρείται μια από τις μεθόδους αντισύλληψης. Η διαφορά του όμως με τις υπόλοιπες είναι ότι πρόκειται για επείγουσα μέθοδο που μειώνει σημαντικά -αν και όχι εντελώς- τον κίνδυνο εγκυμοσύνης μετά από μια επικίνδυνη επαφή (σπάσιμο του προφυλακτικού, ή αν ξέχασες το αντισυλληπτικό σου χάπι.).

Το φάρμακο αποτελείται από μια προγεστίνη, μια συνθετική μορφή της -ορμόνης- προγεστερόνης που  εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Ωστόσο, εάν το έμβρυο έχει ήδη εμφυτευθεί στη μήτρα, η χρήση του χαπιού της επόμενης μέρας δεν είναι αποτελεσματική ως μέθοδος αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

χάπι

Πώς μπορείς να το αποκτήσεις

Για να προμηθευτείς αυτά τα χάπια έκτακτης ανάγκης δεν είναι απαραίτητο να πας στο γιατρό ή τον γυναικολόγο για να στο συνταγογραφήσει. Δεν χρειάζεται συνταγή λοιπόν, και μπορείς να το αγοράσεις απευθείας από το φαρμακείο

Πώς να χρησιμοποιήσεις το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά την επικίνδυνη επαφή. Όσο περισσότερο καθυστερήσεις, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό μπορεί να είναι. Υπάρχει 95% αποτελεσματικότητα εάν το χάπι της επόμενης ημέρας ληφθεί εντός 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή, 85% αποτελεσματικότητα 24 έως 48 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή και 58% αποτελεσματικότητα 48 έως 72 ώρες μετά.

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει το χάπι της επόμενης μέρας

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, στομαχόπονο, ναυτία, πυελικό άλγος, ευαισθησία μαστού, κόπωση, μεταβολές στη διάθεση. Εάν μάλιστα κάνεις εμετό μέσα σε τρεις ώρες από τη λήψη του, πρέπει να πάρεις άλλο ένα χάπι, γιατί είναι πιθανό να μην έχουν αφομοιωθεί τα ενεργά συστατικά του.

Πέρα από τις διάφορες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη λήψη επείγουσας αντισύλληψης, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου αντισύλληψης: μεταξύ αυτών, ορισμένα αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά χάπια.

χάπι

Τι να περιμένεις;

Να έρθει η περίοδός σου: η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει ελαφρώς, αλλά εάν καθυστερήσει περισσότερο από 5 ημέρες, είναι καλό να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης και να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Το ίδιο ισχύει αν η ροή δεν σου φαίνεται φυσιολογική: μεγαλύτερη, μικρότερη, επώδυνη, πιο βαριά από το συνηθισμένο. Εάν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικό χάπι, συνέχισε να το παίρνεις με άλλη αντισυλληπτική μέθοδο (όπως προφυλακτικό) μέχρι το τέλος του κύκλου σε κάθε επαφή.

Σε γενικές γραμμές, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που παίρνουν το χάπι της επόμενης ημέρας δεν παρουσιάζουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο και μόνο το 13% είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη από 7 ημέρες.

Να θυμάσαι:

Το χάπι της ημέρας είναι μια μέθοδος έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να αντικαταστήσει μια από τις πολλές μεθόδους τακτικής αντισύλληψης, όπως το αντισυλληπτικό χάπι, το διάφραγμα και το προφυλακτικό Θυμηθείτε: η ενημέρωση για αυτές τις μεθόδους και γενικά για αυτά τα θέματα είναι η βάση της σεξουαλικής μας υγείας και των ανθρώπων γύρω σας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πρωινό που θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet