Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά τους και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Συνήθως υπάρχει μια σειρά από σωματικά σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας, τα οποία οι άνθρωποι τείνουν να αποδίδουν σε άλλες καταστάσεις.

Επίσης, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι τα πολύ αργά στάδια, όταν τα νεφρά αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά ή όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μόνο το 10% των ατόμων με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια γνωρίζουν ότι την έχουν.

Ενώ ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν έχετε νεφρική νόσο είναι να κάνετε εξετάσεις, υπάρχουν και 10 πιθανά σημάδια ότι μπορεί να έχετε νεφρική ανεπάρκεια. Εάν διατρέχετε κίνδυνο για νεφρική νόσο λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού νεφρικής ανεπάρκειας ή εάν είστε άνω των 60 ετών, είναι σημαντικό να ελέγχεστε ετησίως τα νεφρά σας. Φροντίστε να αναφέρετε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε στον γιατρό σας.


Σημάδια ότι τα νεφρά σας έχουν πρόβλημα

  • Είστε πιο κουρασμένοι, έχετε λιγότερη ενέργεια ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Μια σοβαρή μείωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών και ακαθαρσιών στο αίμα. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, αδύναμοι και να δυσκολεύουν τη συγκέντρωση. Μια άλλη επιπλοκή της νεφρικής ανεάρκειας είναι η αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και κόπωση.
  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Όταν τα νεφρά δεν φιλτράρουν σωστά, οι τοξίνες παραμένουν στο αίμα αντί να φεύγουν από το σώμα μέσω των ούρων. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της χρόνιας νεφρικής νόσου και η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
  • Έχετε ξηρό δέρμα και φαγούρα. Τα υγιή νεφρά κάνουν πολλές σημαντικές δουλειές. Αφαιρούν τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το σώμα σας, βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθούν στη διατήρηση των οστών γερά και λειτουργούν για τη διατήρηση της σωστής ποσότητας μετάλλων στο αίμα σας. Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι της νόσου των μετάλλων και των οστών που συχνά συνοδεύει την προχωρημένη νεφρική νόσο, όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα σας.
  • Νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά, ειδικά τη νύχτα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής νόσου. Όταν τα φίλτρα των νεφρών είναι κατεστραμμένα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παρόρμησης για ούρηση. Μερικές φορές αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ουρολοίμωξης ή διόγκωσης προστάτη στους άνδρες.
  • Βλέπετε αίμα στα ούρα σας. Οι υγιείς νεφροί συνήθως διατηρούν τα αιμοσφαίρια στο σώμα όταν φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα για να δημιουργήσουν ούρα, αλλά όταν τα φίλτρα του νεφρού έχουν καταστραφεί, αυτά τα αιμοσφαίρια μπορεί να αρχίσουν να «διαρρέουν» στα ούρα. Εκτός από τη σηματοδότηση της νεφρικής νόσου, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ενδεικτικό για όγκους, πέτρες στα νεφρά ή λοίμωξη.
  • Τα ούρα σας είναι αφρισμένα. Οι υπερβολικές φυσαλίδες στα ούρα – ειδικά εκείνες που απαιτούν να ξεπλύνετε αρκετές φορές πριν φύγουν – υποδηλώνουν πρωτεΐνη στα ούρα. Αυτός ο αφρός μπορεί να μοιάζει με τον αφρό που βλέπετε όταν ανακατεύετε τα αυγά, καθώς η κοινή πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ούρα, η αλβουμίνη, είναι η ίδια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά.
  • Βιώνετε επίμονο πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας. Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι τα φίλτρα των νεφρών έχουν υποστεί βλάβη, επιτρέποντας τη διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτό το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεφρά σας διαρρέουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα, αντί να τη διατηρούν στο σώμα σας.
νεφρά
Eternalcreative/IStock
  • Οι αστράγαλοι και τα πόδια σας είναι πρησμένα. Η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νατρίου, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Το πρήξιμο στα κάτω άκρα μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής νόσου, ηπατικής νόσου και χρόνιων προβλημάτων στις φλέβες των ποδιών.
  • Δεν έχετε όρεξη. Αυτό είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα, αλλά η συσσώρευση τοξινών που προκύπτει από τη μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να είναι μία από τις αιτίες.
  • Έχετε κράμπες. Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορεί να προκύψουν από διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος φώσφορος μπορεί να συμβάλλουν σε μυϊκές κράμπες.

Φωτογραφία εξωφύλλου: JulPo/ IStock

Διαβάστε επίσης:

Πώς να σώσετε τα μάτια σας από την οθόνη του κινητού και του υπολογιστή

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet