Η αλήθεια είναι ότι όταν βρίσκουμε μια καινούρια αγάπη, βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τους φίλους μας. Όλοι το έχουμε κάνει και όλοι το έχουμε πάθει. Κι αυτό δεν είναι ωραίο. Όχι μόνο για τους φίλους-βράχους της ζωής μας, αλλά και για την υγεία μας. Ναι, καλά διάβασες.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι φίλοι είναι απαραίτητοι για μια ζωή που σφύζει από υγεία, για την ευημερία μας, τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες ή τον καλό βραδινό ύπνο.

«Πάντα βάζαμε ψηλά στην ιεραρχία τις σχέσεις μας και καταχωνιάζαμε τις φιλίες», λέει η Marisa G. Franco, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Maryland και συγγραφέας του « “Platonic: How The Science of Attachment Can Help You Make – and Keep – Friends.”

υγεία

Αλλά η φιλική αγάπη υπερισχύει της ρομαντικής αγάπης με διάφορους τρόπους. Τα άτομα με ισχυρές φιλίες τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν και καλύτερη σωματική υγεία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική ζωή έχουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου περισσότερο από την άσκηση ή τη δίαιτα και μόνο.

Μια 10ετής αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με πολλούς φίλους είχαν 22%  λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης σε σχέση με εκείνους με λίγους φίλους.

«Χρειαζόμαστε παρέες για να νιώθουμε ολοκληρωμένοι», λέει η Franco. «Το να είμαστε γύρω από διαφορετικούς ανθρώπους αναδεικνύει διαφορετικές πλευρές της ταυτότητάς μας».

Πως η φιλία θα σώσει την υγεία μας

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη σχέση μεταξύ φιλίας και καλύτερης υγείας. Μέρος του αποτελέσματος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο εύκολο για τα υγιή άτομα να κάνουν φίλους. Ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο επίσης, δηλαδή άνθρωποι που νοιάζονται για μας θα μπορούσαν να μας πιέσουν να προσέξουμε την υγεία μας. Άσε που μαζί τους υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είμαστε πιο δραστήριοι.

υγεία

Είναι όμως και η ψυχολογική επίδραση της φιλίας που πιθανότατα παίζει ρόλο. Οι φίλοι μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το άγχος. Σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, δόθηκε το challenge σε μια ομάδα ανθρώπων να σκαρφαλώσουν σε ένα απότομο βουνό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι στέκονταν δίπλα σε έναν φίλο, βαθμολόγησαν τον λόφο λιγότερο προκλητικό από εκείνους που ήταν μόνοι.

Μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου δείχνουν ότι η φιλία επηρεάζει και τα εγκεφαλικά συστήματα που σχετίζονται με την ανταμοιβή, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, προσφέροντας μια εξήγηση για η κοινωνική σύνδεση ωφελεί την ψυχική υγεία και ευεξία.

Η φιλία φαίνεται ακόμη ότι επηρεάζει και την ανοσολογική μας απόκριση. Σε μια μελέτη σε 276 υγιείς εθελοντές χορηγήθηκαν ρινικές σταγόνες που περιείχαν ιό κρυολογήματος. Τα αποτελέσματα; Όσοι είχαν πολλούς κοινωνικούς δεσμούς είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Εσύ; Πόσες φορές αρρώστησες φέτος; Αν η απάντηση είναι πολλές, μήπως να προσέξεις λίγο περισσότερο τις φιλίες σου;

Διάβασε ακόμη: Είμαι κρυωμένη. Να κάνω γυμναστική;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet