Κάθε νέα σαιζόν όποιος πει ότι δεν τον πιάνει μια μανία να αλλάξει ντουλάπα, να αλλάξει διακόσμηση, να βγει, να ξοδέψει γενικότερα θα πει ψέματα. Η στυγνή αλήθεια όμως είναι ότι όλα αυτά θέλουν χρήματα. Ειδικά φέτος, με την ενέργεια να αναμένεται να εκτοξεύσει τους λογαριασμούς μας στο Θεό και τις μεγάλες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Πως θα καταφέρουμε λοιπόν να σταματήσουμε να ξοδεύουμε χρήματα σε περιττά πράγματα και να εξοικονομήσουμε περισσότερα; Με μία μόλις κίνηση. Εμποδίζοντας τον εαυτό μας να ξοδέψει χρήματα εξ΄ αρχής.

Χρήματα

Ακολουθούν 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας προτού βγάλουμε το πορτοφόλι και δώσουμε τα ωραία μας χρήματα:

1. Το χρειάζομαι αυτό σήμερα;

Εάν το χρειάζεσαι, μπορεί να αγοραστεί αύριο ή κάποια άλλη φορά; Μια καλή προσέγγιση είναι να περιμένεις 24 ώρες πριν κάνεις σημαντικές αγορές. Η καθυστέρηση της απόφασης αγοράς μπορεί να σου δώσει χώρο να αναπνεύσεις. Αν διαπιστώσεις ότι, ναι, το έχεις ανάγκη και πρέπει να το αγοράσεις τώρα,  θα ξέρεις ότι δεν είναι μια παρόρμηση της στιγμής.

2. Το χρειαζόμουν αυτό χθες;

Οι πραγματικές ανάγκες συνήθως διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου και δεν εμφανίζονται απλώς αμέσως. Ρώτησε τον εαυτό σου αν το χρειαζόσουν αυτό το αντικείμενο χθες, πριν το δεις στο κατάστημα. Ή ξαφνικά αισθάνθηκες ότι το χρειάζεσαι επειδή εμφανίστηκε μπροστά σου; Σκέψου επίσης αν υπάρχουν ανάγκες υψηλότερης προτεραιότητας για τις οποίες θα πρέπει να ξοδέψεις τα χρήματά σου.

3. Έχω ήδη κάτι που κάνει την ίδια δουλειά;

Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις για να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας έλκονται από πράγματα που είναι λαμπερά και νέα. Ένα ακόμη τζάκετ, ένα ακόμη ζευγάρι μποτάκια που φοράνε όλοι… Πριν αγοράσεις αυτό το επόμενο πράγμα, ρίξε μια ματιά γύρω σου και δες τι έχεις. Υπάρχει κάτι που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί; Κάτι που μπορεί με μικρές μεταποιήσεις να γίνει καινούριο; Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορεί να ξαναπάρουν ζωή. Μερικές φορές, αυτό που λαχταρούμε δεν είναι κάτι «νέο» αλλά απλώς μια ανανέωση ή μια αλλαγή.

Χρήματα

4. Αυτό είναι μια επιθυμία ή μια ανάγκη;

Τα όρια ανάμεσα στις επιθυμίες και τις ανάγκες πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρα.  Αλλά όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες μας, πρέπει πραγματικά να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ τους. Η ειδικός σε θέματα χρεοκοπίας του Χάρβαρντ και γερουσιαστής των ΗΠΑ Elizabeth Warren στο βιβλίο της All Your Worth προτείνει να διαθέτουμε τον προϋπολογισμό μας 50% στις ανάγκες μας (τα πράγματα που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε), 30% στα θέλω μας (πράγματα που επιθυμούμε) και 20% στις αποταμιεύσεις. Είναι μια πολύ λογική και διαχειρίσιμη προσέγγιση.

5. Αν εξαντληθεί αύριο, θα το μετανιώσω που δεν το αγόρασα

Συχνά, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση αγοράς μας. Όπως το ότι κινδυνεύει να εξαντληθεί, ότι είναι  διαθέσιμο μόνο για μικρό χρονικό διάστημα ή ότι είναι μια limited edition συλλογή. Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει μια ακατανίκητη επιθυμία να το αγοράσουμε τώρα – ακόμα κι αν δεν είναι κάτι που πραγματικά χρειαζόμαστε. Δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναρωτηθείς πόσο θα μετάνιωνες αν αυτό το προϊόν εξαντλούνταν.  Εάν η απάντηση δεν είναι «πάρα πολύ» τότε μπορείς να αφήσεις αυτή την αγορά να σε προσπεράσει.  

6. Πώς μπορώ να εξοικονομήσω χρήματα σε αυτήν την αγορά;

Ανεξάρτητα από το τι αγοράζεις, είναι πάντα καλή ιδέα να τσεκάρεις αν υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσεις έστω και λίγα ευρώ. Με ποιους τρόπους; Αγοράζοντας κάτι online, με εγγραφή σε newsletters όπου συχνά λαμβάνονται εκπτωτικοί κωδικοί, με πόντους επιβράβευσης από την χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα κλπ.

Χρήματα

7. Μπορώ να το βάλω στα «Αποθηκευμένα»;

Εάν η αγορά δεν είναι επείγουσα, περίμενε μέχρι να το αγοράσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ομαδοποιήσεις πολλές αγορές από το ίδιο κατάστημα και ενδεχομένως να επωφεληθείς από μια αποστολή ή κάποια έκπτωση με αγορές πάνω από κάποιο ποσό. Θα δώσεις επίσης χρόνο στον εαυτό σου να ξανασκεφτεί την αγορά και να επιβεβαιώσει ότι είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεσαι. Τέλος, υπάρχουν site που μπορεί να σε ενημερώνουν σε περίπτωση πτώσεως τιμών, οπότε ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις ώστε να κάνεις την αγορά όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αυτές οι 7 ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται περίπλοκες, αλλά στην πραγματικότητα, αρκεί μια απάντηση: Ναι ή Όχι.

Διάβασε ακόμη: Τα λεφτά αγοράζουν την ευτυχία; Έγινε έρευνα και έχουμε την απάντηση

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet