Αν η φίλη-συνάδελφος σε κάνει να νιώθεις άσχημα τότε ήρθε η ώρα να απομακρυνθείς!

Το να έχεις μια κολλητή φίλη στη δουλειά, κάποιες φορές είναι πολύ ανακουφιστικό. Μια όμορφη σχέση μπορεί να κάνει μια κουραστική μέρα να κυλήσει πιο γρήγορα ή να ξεπερνάς τις εντάσεις. Αλλά αυτό που πρέπει να ξέρεις για τις σχέσεις αυτές είναι ότι χρειάζονται όρια.

Σύμφωνα με την Jessica Methot, ερευνήτρια διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Rutgers (που έχει μελετήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των στενών σχέσεων στο χώρο εργασίας), αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ένα επαγγελματικό επίπεδο σεβασμού καθώς και ένα προσωπικό επίπεδο σεβασμού. Αν ένα από τα δύο διαταραχθεί η σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει.

φίλη

Οι καλοί φίλοι μπορούν να υπερβούν και να σας προσφέρουν άνευ όρων υποστήριξη, αλλά η φιλία ενός συναδέλφου πρέπει να έχει όρια για να παραμείνει επαγγελματίας. Όταν ένας φίλος της δουλειάς αρχίζει να ξεπερνά αυτά τα όρια, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι η εργασιακή σου φιλία μπορεί να είναι τοξική και βλαβερή για την καριέρα σου

1.Η επαγγελματική φίλη σου περιμένει από εσένα να παίρνεις το μέρος της διαρκώς

“Η φιλία απαιτεί στήριξη”, λέει η Methot. “Αλλά στο χώρο εργασίας, δεν μπορείτε να δείξετε αυτού του είδους την προκατάληψη σε έναν συνάδελφο. Ένας καλός φίλος καταλαβαίνει ότι πρέπει να διατηρήσετε αυτά τα επαγγελματικά όρια για να κάνετε τη δουλειά σας. Ένας όμως τοξικός εργασιακός φίλος, μπορεί να περιμένει από εσάς να συμμετάσχετε στο πλευρό του σε διαφωνίες για το έργο ή να του πείτε τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που ακούτε από συναντήσεις και να πληγωθείτε αν δεν το μοιραστείτε”.

2. Θέλεις να είσαι φίλη μαζί της γιατί την… φοβάσαι

“Αν έχεις δει την επαγγελματική σου φίλη να “εξαφανίζει” ανθρώπους, ή να βάζει συναδελφικές τρικλοποδιές, τότε ναι, είναι τοξική” λέει η Tanisha Ranger, κλινική ψυχολόγος. Και φυσικά το να διατηρείς μια φιλία από φόβο σίγουρα ούτε εξασφαλίζει την επαγγελματική σου ασφάλεια, αλλά ούτε την ψυχική σου γαλήνη”.

3. Η επαγγελματική σου φίλη προδίδει την εμπιστοσύνη σου

Οι καλές φιλίες χτίζονται πάνω σε αμοιβαία εμπιστοσύνη ενώ με τις τοξικές φιλίες νιώθεις ότι πρέπει πάντα να προσέχεις την πλάτη σου.

Σύμφωνα με την Patricia Sias, ερευνήτρια στο University of Arizona, η προδοσία είναι ο πρώτος από τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι εργασιακές φιλίες αποτυγχάνουν.

“Μια προδοσία δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλη όσο το πισώπλατο μαχαίρωμα. Μπορεί επίσης να είναι μια συσσώρευση φαινομενικά ασήμαντων παραπτωμάτων και απολύσεων που σας κάνουν να αναρωτιέστε αν ο φίλος σας είναι πραγματικά αξιόπιστος”, μας λέει η Methot. “Μπορεί, για παράδειγμα, να αποκρύπτει πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τη δουλειά και για την εξέλιξή σας. Αν αυτά δεν κλονίσουν την εμπιστοσύνη σας, τότε τι;” καταλήγει η Methot.

4. Η συναναστροφή σου με αυτή τη φίλη σε κάνει αγενή ή κουτσομπόλα

Καλώς ή κακώς οι κακές “δονήσεις” είναι μεταδοτικές. Οι έρευνες μας λένε ότι το να είμαστε γύρω από αγενείς ή νταήδες συναδέλφους, γινόμαστε κι εμείς έτσι. Και βέβαια το τελευταίο που θέλεις είναι να σε ταυτίσουν με την κακότροπη φίλη σου. Αν νιώθεις ότι η τοξική φίλη σου μπορεί να σε ωθήσει να πεις ή να κάνεις πράγματα που δεν θα έκανες από μόνος σου, τότε ήρθε η στιγμή να απομακρυνθείς.

5. Η παρέα μαζί της περισσότερο σε τρομάζει παρά σε ενθουσιάζει

Η Jessica Methot, λέει πώς “αν νιώθεις για το άτομο αυτό μια αίσθηση αμφιθυμίας, ή ότι σε κουράζει η παρέα της, τότε μάλλον δεν την χρειάζεσαι ως φίλη. Κάνε ένα απλό τεστ: Η σκέψη να πας μαζί της στο lunch break σου προκαλεί νευρικότητα ή άγχος; Την αποκαλείς φίλη αλλά φοβάσαι να χαλαρώσεις και να συζητήσεις μαζί της; Αυτά είναι σημάδια που πρέπει να προσέξεις. Κοινώς αν αισθάνεσαι άβολα δίπλα της, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά”.

Και εντέλει θα πρέπει να πάρεις απόφαση ότι πολλές φορές οι εργασιακές φιλίες τελειώνουν όταν τελειώνει η δουλειά.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet