Είσαι έτοιμη να αφήσεις την τρέχουσα δουλειά σου, αλλά σκέφτεσαι ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος; Μπορεί να θέλεις να τα κάνεις όλα «μπάχαλο», να «κάψεις» ανθρώπους ή να μιλήσεις για τα παράπονα όλων των εργαζομένων. Αλήθεια όμως, τι θα κερδίσεις; Ακόμη κι αν τα βγάλεις από μέσα σου; Έχεις φίλες ή ψυχολόγο να το κάνεις αυτό, OK;

Πρώτος κανόνας: βεβαιώσου ότι δεν θα γκρεμίσεις τις γέφυρες επικοινωνίας με τον τωρινό σου εργοδότη ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για να διασφαλίσεις ότι θα εγκαταλείψεις τη δουλειά επαγγελματικά:

1. Βεβαιώσου ότι ο διευθυντής σου είναι το πρώτο άτομο που θα το μάθει

Ο διευθυντής σου αξίζει να είναι το πρώτο άτομο που θα το μάθει. Επομένως, παρόλο που μπορεί να θέλεις απεγνωσμένα να το πεις στους συναδέλφους σου ότι φεύγεις, αποφύγετε το small talk (ακόμα και με τους στενούς σου φίλους), μέχρι να ενημερώσεις το διευθυντή σου.

Δουλειά

2. Παραιτήσου αυτοπροσώπως

Να δείξεις τον απαραίτητο σεβασμό και να φροντίσεις να παραιτηθείς αυτοπροσώπως. Μπορείς να γράψεις μια επιστολή παραίτησής που θα έχεις μαζί σου στη συνάντηση, αλλά να είσαι προετοιμασμένη να κάνεις μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο σχετικά με τους λόγους της αποχώρησής σου. Την επιστολή παραίτησής μπορείς να την παραδώσεις για τυπικούς λόγους μόλις τελειώσετε.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι πολλές φορές μη στείλεις email, μην μιλήσεις άσχημα και μην απαξιώσεις τη διαδικασία ή κάποιον συνάδελφο. Εστίασε σε εσένα και στο πως νιώθεις εσύ, όχι στους άλλους. Εάν ο διευθυντής σου λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι ή εργάζεται σε άλλη τοποθεσία είναι πιο ευγενικό να κάνετε μια συνομιλία τηλεφωνικής ή μια βιντεοκλήση αντί να στείλεις την παραίτησή μέσω email.

3. Δώσε χρόνο

Μπορεί να σου ζητηθεί να εργαστείς για μια συγκεκριμένη περίοδο, ανεξάρτητα από το τι αναγράφεται στη σύμβασή σου, ιδιαίτερα εάν βρίσκεσαι σε κάποιο νευραλγικό πόστο, με πολύπλοκες αρμοδιότητες που ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί άμεσα αντικαταστάτης. Αυτό θα δώσει στον διευθυντή σου περισσότερο χρόνο για να βρει έναν κατάλληλο αντικαταστάτη χωρίς πρόσθετη πίεση χρόνου. Πριν απαντήσεις θετικά στην επόμενη δουλειά σου φρόντισε λοιπόν, να έχεις διασφαλίσει αρκετό χρόνο δράσης στην προηγούμενη.

Δουλειά

4. Εκπαίδευσε τον αντικαταστάτη σου

Ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο φεύγεις, ο αντικαταστάτης σου αξίζει μια διεξοδική και χρήσιμη παράδοση αρμοδιοτήτων και εκπαίδευσης. Φρόντισε να δώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες συμβουλές για να τον βοηθήσεις να κατανοήσει το ρόλο του και τις αρμοδιότητές του. Εάν δεν έχεις την ευκαιρία να για πρόσωπο με πρόσωπο παράδοση, τότε φρόντισε να αφήσεις ένα folder στον υπολογιστή, ή να στείλεις κάποιο email στο οποίο θα γνωστοποιείς ότι χρειάζεται να γνωρίζει.

5. Δούλεψε όσο πιο σκληρά μπορείς μέχρι την τελευταία σου μέρα

Ακριβώς επειδή έχεις παραιτηθεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να χαλαρώνεις. Ο καλύτερος τρόπος για να μείνει μια θετική νότα πίσω σου είναι να διασφαλίσεις ότι δεν θα χώσεις κανέναν με δουλειά που έπρεπε να κάνεις εσύ και άφησες στη μέση. Γι’ αυτό μέχρι την τελευταία σου μέρα, φρόντισε να εργαστείς όπως πρέπει.

6. Μην μιλάς αρνητικά για την εταιρεία ή το διευθυντή σου

Ποτέ μην μιλάτε αρνητικά για τον διευθυντή σου ή την εταιρεία που δούλευες κατά τη διαδικασία αποχώρησης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με το HR ή τον διευθυντή σου, είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής αλλά ισορροπημένη. Προσπάθησε να σκεφτείς τα θετικά που είχε η εργασία σου σε αυτή την εταιρεία και να εκφράσεις τις ανησυχίες σου διπλωματικά και εποικοδομητικά. Δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις αφήνοντας τα συναισθήματα σου να σε επηρεάσουν και να πεις πράγματα που μπορεί αργότερα να μετανιώσεις.

Δουλειά

7. Διατήρησε επαφή

Εάν έχεις φύγει με καλές συνθήκες, είναι καλό να προσπαθήσεις να διατηρήσεις μια επαφή με τον προϊστάμενό σου ή με άτομα σε στρατηγικές θέσεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορείς να χρειαστείς, ή ποιος μπορεί να εμφανιστεί μπροστά σου σε κάποια άλλη δουλειά. Και δεν θέλεις να σε θυμούνται ως εκείνη που τους ξεμπρόστιασε φεύγοντας, σωστά;

Διάβασε ακόμη: Το νέο βιογραφικό: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το CV της νέας εποχής

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet