Το σεξ μπορεί να περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τη διαδρομή Διείσδυση- Οργασμός. Για αρχή, υπάρχει ένα ολόκληρο ρεπερτόριο σέξι πράξεων προς την απόλαυση που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική (αν όχι περισσότερο!). Και ενώ ο οργασμός είναι ένας έξοχος προορισμός, η έλλειψη οργασμού δεν αναιρεί την απολαυστική, ευεργετική για την υγεία αξία άλλων τμημάτων ενός σεξουαλικού ταξιδιού. Στην πραγματικότητα, εάν ανήκεις στο εκτιμώμενο 5% των γυναικών που δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό ή στο 11-41% των γυναικών που έχουν προβλήματα με τον οργασμό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις το εξής: Το σεξ είναι καλό για εσένα με ή χωρίς οργασμό.

Αν και ο οργασμός (μέσω του αυνανισμού ή του σεξ με παρτενέρ) σίγουρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η απελευθέρωση χημικών ουσιών που είναι ωφέλιμες για εσένα και δεν συμβαίνουν μόνο στο αποκορύφωμα. «Μπορούμε να συμπεράνουμε από μελέτες που έγιναν για την αφή, γενικά, ότι πολλοί από τους ίδιους θετικούς νευροδιαβιβαστές απελευθερώνονται στο πλαίσιο του καλοδεχούμενου αισθησιακού αγγίγματος και του μη οργασμικού σεξ, πιθανότατα σε χαμηλότερο επίπεδο αλλά αρκετά για να βιώσουμε τα οφέλη», λέει η γυναικολόγος Lyndsey Harper, MD, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας σεξουαλικής ευεξίας Rosy.

σεξ

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια μιας μικρής μελέτης του 2011 που παρακολουθούσε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε γυναίκες ενώ είχαν αυτοδιεγερθεί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για αυτές τις χημικές ουσίες που σε κάνουν να νιώθεις καλά ενεργοποιήθηκαν πολύ πιο πριν στον οργασμό. «Σε όλη τη διαδρομή, ο εγκέφαλος απελευθέρωσε μερικές από αυτές τις ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης, της ντοπαμίνης και πεπτιδίων που ανακουφίζουν από τον πόνο, όπως τα εσωτερικά μας οπιοειδή», λέει η νευροεπιστήμονας και σεξοθεραπεύτρια Nan Wise, PhD, ερευνήτρια στη μελέτη και συγγραφέας του «Why Good Sex Matters».

Ωστόσο, αν σε απασχολεί το γεγονός ότι δεν μπορείς να φτάσεις σε οργασμό ενώ κάνεις σεξουαλικές πράξεις, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσεις τα παραπάνω νευροχημικά οφέλη: «Το να εστιάζεις στην προσπάθεια να έχεις οργασμό ή να στεναχωριέσαι γιατί δεν μπορείς να φτάσεις στο αποκορύφωμα μπορεί στην πραγματικότητα να σε πιέσει πολύ», λέει η Δρ. Wise. Έτσι, εάν αισθάνεσαι ότι ο οργασμός είναι στην πραγματικότητα αδιαπραγμάτευτος στη σεξουαλική σου εξίσωση και δυσκολεύεσαι να τον ζήσεις, αξίζει να εξερευνήσετε νέες τεχνικές, στρατηγικές επικοινωνίας ή υποστηρικτικά προϊόντα για να οδηγηθείς εκεί.

Διαφορετικά, το να αναγνωρίσεις απλώς ότι το σεξ είναι καλό για εσένα, από άποψη υγείας, με ή χωρίς οργασμό, μπορεί να σε ωθήσει σε μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία. Παρακάτω, οι sexperts περιγράφουν τα συγκεκριμένα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από οποιαδήποτε μορφή σεξ, ακόμα και όταν το τέλος του δεν είναι ένας οργασμός.

σεξ

3 λόγοι για τους οποίους το σεξ είναι καλό για εσένα, ακόμη και χωρίς οργασμό, σύμφωνα με τους sexperts

Μπορεί να ανακουφίσει το στρες και το άγχος

Εκτός από τον οργασμό, το αισθησιακό ή σεξουαλικό άγγιγμα προσφέρει πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία, κυρίως μέσω της απελευθέρωσης των νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν τη διάθεση που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ωκυτοκίνη, ειδικότερα, που έχει ονομαστεί ακόμη και η «ορμόνη της αγκαλιάς» για τους τρόπους με τους οποίους η αγκαλιά μπορεί να υποκινήσει την απελευθέρωσή της, προσφέρει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα που μειώνει το στρες.

«Αυτό το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν εστιάζεις προσεκτικά στις ευχάριστες αισθήσεις που έχεις ενώ κάνεις σεξ», προσθέτει η Δρ. Wise. «αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο νευρικό σύστημα διεγείροντας την παρασυμπαθητική κατάσταση, η οποία είναι ηρεμιστική και επανορθωτική», λέει. Σε αυτή την κατάσταση, ο εγκέφαλος επιβραδύνει επίσης την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, αφήνοντάς σε πιο χαλαρή, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς και πιο ομαλά.

σεξ

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σου

Πρώτον, καθώς το σεξ μπορεί να σε βοηθήσει να βιώσεις αυτή την ήρεμη παρασυμπαθητική κατάσταση που αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί επίσης να αυξήσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού σου παλμού, δηλαδή το πόσο καλά προσαρμόζεται ο καρδιακός σου ρυθμός στο νευρικό σου σύστημα και στο περιβάλλον σου, το οποίο είναι ένα μέτρο της υγιούς καρδιάς, λέει η Δρ. Wise. Με άλλα λόγια; Όσο πιο συχνά κάνετε θετικό, συναινετικό σεξ (με οργασμό ή όχι), τόσο περισσότερο εκπαιδεύεις την καρδιά σου να επιβραδύνει τον ρυθμό της ως απάντηση σε ένα χαλαρωτικό, μη απειλητικό περιβάλλον.

«Και από εκεί, όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα έχεις γύρω από το σεξ και την οικειότητα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις τη δυνατότητα να βιώσεις την καρδιακή συνοχή, δηλαδή όταν ο καρδιακός σου ρυθμός υιοθετεί ένα ομοιόμορφο μοτίβο συγχρονισμένο με την αναπνοή σου, υποστηρίζοντας τη σωματική και συναισθηματική ευεξία», προσθέτει η Δρ Wise. «Το να έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου αν αυνανίζεσαι ή κάνεις σεξ, είναι πραγματικά το κλειδί για να φτάσεις σε μια ωραία κατάσταση καρδιακής συνοχής», λέει.

σεξ

Μπορεί να ενισχύσει το πυελικό σου έδαφος

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε είδους σεξ μπορεί να είναι μια σωματική άσκηση και ανάλογα με τον τύπο των θέσεων στις οποίες βάζεις το σώμα σου, θα μπορούσες πραγματικά να ενισχύσεις οποιονδήποτε αριθμό μυών στη διαδικασία.

Αλλά ακόμα κι αν επιμένεις στο ιεραποστολικό σεξ ή κάνεις σόλο σεξ, το πυελικό σου έδαφος θα ωφεληθεί. «Επειδή το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες, τα νεύρα και τους τένοντες στο πυελικό έδαφος και οδηγεί σε μυϊκές συσπάσεις, άρα το σεξ ή ο αυνανισμός (ακόμη και χωρίς οργασμό) μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτών των μυών», σημειώνει η φυσιοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους Amanda Olsen, DPT. Και ευτυχώς, ο συσχετισμός λειτουργεί και αντίστροφα: Ένα ισχυρότερο πυελικό έδαφος θα οδηγήσει σε ακόμα καλύτερο σεξ.

Διάβασε επίσης: Πόσο σεξ είναι αρκετό σε μια σχέση; Οι ειδικοί απαντούν

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet