Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των «highlight reels» τους, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να παγιδευτείς σε έναν κύκλο σύγκρισης. Διασκεδάζουν όλοι περισσότερο από εσένα; Έχουν καλύτερες δουλειές; Καλύτερα αυτοκίνητα; Πιο ευτυχισμένες ζωές; Δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό να νιώθεις -είτε είναι η ιδέα σου είτε πραγματικότητα- ότι οι άλλοι βρίσκονται σε μια κατάσταση που θεωρείς προτιμότερη από τη δική σου. Και για κάποιους, αυτό μπορεί να μεταφραστεί στο ότι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εκείνους.

Σίγουρα, δεν είσαι η μόνη που έχεις αναρωτηθεί αν κάνεις λιγότερο σεξ από το κανονικό; Σύμφωνα με το 2022 Sex Report που κυκλοφόρησε η εταιρεία σεξουαλικής ευεξίας Hims & Hers, το 95% των περισσότερων από 7.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα υπέθετε ότι οι άλλοι άνθρωποι έκαναν σεξ τον προηγούμενο μήνα, αν και το 25% αυτών δήλωνε ότι δεν είχε κάνει. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι κάνουν λιγότερο σεξ από τους άλλους; Και, το πιο σημαντικό, γιατί τους νοιάζει;

σεξ

Κάνω λιγότερο σεξ από το κανονικό;

Πρώτον, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει «φυσιολογική» ποσότητα σεξ. Επιπλέον, είναι φυσικό η σεξουαλική συχνότητα των ανθρώπων που βρίσκονται σε οποιοδήποτε status σχέσης να περνά διακυμάνσεις. Είναι επίσης, φυσικό, κάποιος να περνά μήνες -ή ακόμα και χρόνια- χωρίς να κάνει σεξ. Εφόσον το εν λόγω άτομο είναι ευχαριστημένο με τη συχνότητα του σεξ που κάνει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σκέψου ότι η σεξουαλική αναφορά της Hims & Hers βρήκε ότι μόνο το 22% των ανθρώπων είπε ότι το να κάνει περισσότερο σεξ θα βελτιώσει τη ζωή του.

Αλλά, όταν γίνεται κοινή πρακτική το να συγκρίνεις τη σεξουαλική σου ζωή με αυτή των άλλων, τα πράγματα μπορούν να εισέλθουν σε έναν λιγότερο υγιή ψυχικό χώρο επειδή είσαι περισσότερο συγκεντρωμένη σε αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις παρά σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Η Rachel Zar, LMFT, CST, θεραπεύτρια σχέσεων και σεξοθεραπεύτρια με πιστοποίηση AASECT, λέει ότι αντιμετωπίζει συχνά αυτό το πρόβλημα με τους πελάτες της: «Πολλά από αυτά τα μηνύματα προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης και την κακή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση».

Εκτός από την έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει μια υγιής σεξουαλική ζωή, η περιήγηση σε εικόνες ευτυχισμένων ζευγαριών στο Instagram μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να υποθέτουν ψευδώς ότι κάνουν σεξ συνεχώς. «Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε τις ζωές μας με άλλες που υποθέτουμε ότι είναι καλύτερες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται συχνά στην ίδια βάρκα με εσάς και ποτέ δεν θα το μάθετε», λέει η Megwyn White, κλινική σεξολόγος και διευθύντρια εκπαίδευσης για το εμπορικό σήμα σεξουαλικής ευεξίας Satisfyer. «Αν νομίζετε ότι όλοι οι άλλοι έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή από εσάς, μπορεί να υποθέτετε ότι δεν είστε επιθυμητοί σε σύγκριση με τους ανθρώπους γύρω σας».

σεξ

«Αν και βασίζεται σε ψευδείς υποθέσεις, η τάση να πιστεύεις ότι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα είναι φυσικό», λέει η πιστοποιημένη σεξολόγος και σεξοθεραπεύτρια Gloria Brame, PhD. «Είναι πολύ ανθρώπινο να τρέφουμε την πεποίθηση ότι με κάποιο τρόπο οι άλλοι άνθρωποι διασκεδάζουν περισσότερο από εμάς, ιδιαίτερα όταν είμαστε απογοητευμένοι ή δυσαρεστημένοι με τη δική μας κατάσταση», λέει η Δρ. Brame. «Έτσι το προβάλλουμε σε άλλους που πιστεύουμε ότι είναι πιο ελεύθεροι ή καλύτεροι από εμάς κατά κάποιο τρόπο και υποθέτουμε ότι αυτό σημαίνει ότι κάνουν καλύτερο σεξ».

Πιθανές συνέπειες του να υποθέτεις ότι οι άλλοι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα

Το να υποθέτεις ότι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από ό,τι εσύ, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αυτοεκτίμησή σου, καθώς μπορεί να αισθάνεσαι λιγότερο επιθυμητή από αυτούς. «Το να ζούμε σε έναν τόπο ζήλειας για το πόσο καλύτερα ζουν οι άλλοι μας κάνει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, να πιστεύουμε ότι έχουμε ελαττώματα, να θυμώνουμε με αυτόν ή να πέφτουμε σε κατάθλιψη επειδή φανταζόμαστε ότι οι άλλοι διασκεδάζουν με κάποιο τρόπο στο κρεβάτι τους», λέει η Δρ. Brame. «Η σεξουαλική απογοήτευση και οι σεξουαλικές ανασφάλειες από μόνες τους διαβρώνουν την ψυχική υγεία, οπότε αν δεν ικανοποιούμε τις σεξουαλικές μας ανάγκες, η συναισθηματική μας υγεία μπορεί να υποφέρει».

Επίσης, αν έχεις ένα σύντροφο που έχει υψηλότερη σεξουαλική ορμή από τη δική σου, που σε κάνει να νιώθεις την ανάγκη να ανταπεξέλθεις σε αυτό, μπορεί επίσης να παραμορφώσει την αντίληψή σου για το πόσο σεξ κάνουν οι άλλοι, εστιάζοντας στο πόσο δεν κάνεις εσύ. «Η πίεση για περισσότερο σεξ είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ κακό κίνητρο για περισσότερο σεξ, ειδικά αν προέρχεται από μια εξωτερική συνθήκη αντί για ένα εσωτερικό, εγγενές κίνητρο», λέει η Zar. «Με την πάροδο του χρόνου, τα ζευγάρια που πιέζουν τους εαυτούς τους να κάνουν σεξ όταν δεν το θέλουν πραγματικά μπορεί να παρατηρήσουν μια αύξηση στις συγκρούσεις γύρω από αυτό, την αποφυγή του σεξ συνολικά και μια χαμηλότερη λίμπιντο συνολικά. Εξάλλου, δεν επιθυμούμε πράγματα που δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας ή τις σχέσεις μας».

σεξ

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σκέψεις;

Εάν πιστεύεις ότι όλοι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα, η White σου υπενθυμίζει να λαμβάνεις υπόψη την ποιότητα παρά την ποσότητα και, το πιο σημαντικό, ότι η συχνότητα δεν έχει καμία σχέση με την αυτοεκτίμησή σου. «Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, δοκιμάστε να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας ή να κάνετε μια δραστηριότητα που αγαπάτε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας», λέει, προσθέτοντας ότι η συζήτηση με ένα έμπιστο αγαπημένο πρόσωπο ή με επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Και αν θέλεις να κάνεις περισσότερο σεξ από ό,τι κάνεις, η White υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεσαι σύντροφο για να ζήσεις την ευχαρίστηση. «Μετατοπίστε την οπτική σας για την εποχή του singleness και αντιμετωπίστε τη ως μια περίοδο που μπορείτε να ανακαλύψετε τι σας αρέσει και τι όχι στη σεξουαλική σας ζωή», λέει. «Ο αυνανισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκομίσουμε τα πολλά υπέροχα οφέλη που συνοδεύουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση, όπως η τόνωση της διάθεσης, η αυτοπεποίθηση, η υγεία της καρδιάς, ο καλύτερος ύπνος, το λαμπερό δέρμα, η βελτίωση της ανοσίας, η ανακούφιση από τον πόνο και η λίστα συνεχίζεται». Όσο περισσότερο γνωρίζεις το σώμα σου και τι πραγματικά σε ανεβάζει, τόσο λιγότερο θα νιώθεις ότι η σεξουαλική σου ζωή δεν «συμβαδίζει» με αυτή των άλλων.

Πάνω απ ‘όλα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες και ανάγκες, επομένως η ίδια η έννοια της «κανονικής» ποσότητας σεξ στερείται εγκυρότητας. «Έχοντας αυτό κατά νου, δούλεψέ το και αποδυνάμωσε στο μυαλό σου τη σύγκριση της δικής σου σεξουαλικής ζωής με αυτή των άλλων», προτείνει η White: «Μόλις ανακουφιστείτε από την πίεση του να αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε σεξ, θα νιώσετε πιο χαλαροί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, κάτι που θα μπορούσε να φέρει μερικούς υπέροχους ανθρώπους και σεξουαλικές εμπειρίες στη ζωή σας».

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet